Otomobil meraklıları tarafından sıkça sorulan AdBlue nedir, ne işe yarar, AdBlue hangi araçlarda kullanılır detaylı olarak yazımızda.
AdBlue nedir sorusu, otomobillere merak duyan herkes tarafından mutlaka duyulmuştur. Dizel motorlu araçlarda kullanılmaya başlanan AdBlue çözeltisinin çıkış amacını ve nasıl kullanılacağını anlatacağız.
Bunların yanı sıra AdBlue içeriğinde ne bulunur, 1 depo AdBlue kaç km gider, AdBlue yakıt tasarrufu sağlar mı, AdBlue olmadan araç çalışır mı, AdBlue ikaz lambası yandıktan sonra kaç km gider ve AdBlue mazota karışırsa ne olur sorularını da cevaplayacağız.
AdBlue nedir?
AdBlue aslında bir marka adıdır. AdBlue, Uluslararası ismi DEF (Diesel Exhaust Fluid/Dizel Egzoz Sıvısı), Toksik veya yanıcı bir madde olmayıp, dizel araçların egzoz gazlarının yarattığı zararlı maddeleri ve partikülleri azaltma veya zararı indirgeme amacı ile piyasaya sunulmuş bir çözeltidir.
AdBlue bir yakıt değildir. AdBlue, egzoz sistemine püskürtülen üre ve Deiyonize su karışımı olup egzos emisyonunda önemli bir yardımcıdır. Dizel motorlu araçların emisyon değerlerini düşürmek için kullanılan Adblue, %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf sudan oluşur.
AdBlue sayesinde kimyasal ayrıştırma esnasında Azotoksikler, su buharına ve azot gazına dönüştürülerek egzosdan dışarı salınır. Böylece, hava kirliliği minimum düzeye indirilmiş olur.
AdBlue marka hakları VDA – Verband der Automobilindustrie (Otomobil Endüstrisi Derneği) (https://www.vda.de) tarafından korunmaktadır..
Kısaca AdBlue nedir anlattıktan sonra AdBlue kullanımına geçelim.
AdBlue nereye konulur?
AdBlue, araç içinde yakıt tankından bağımsız, mavi renkte özel bir tanka (AdBlue tankı) doldurulmaktadır. AdBlue tankı 13 ile 15 litre arasında bir kapasiteye sahiptir.
100 litrelik yakıtın içine 40 litre AdBlue katılması gerekmektedir.
AdBlue’yu asla yakıt tankına koymayın, koydurtmayın. Yakıta karışacak AdBlue motora tamir edilemez bir şekilde zarar verebilir.
AdBlue hangi araçlarda kullanılır?
AdBlue, belli başlı kamyon, çekici, otobüs, traktör ve SCR (Selective Catalytic Reduction) sistemli EURO 4, EURO 5 ve EURO 6 standartlarındaki tüm araç imalatçılarının modellerinde kullanılabilir.
Aracınızda AdBlue sisteminin olup olmadığını araç kullanma klavuzundan yada araç kaputunu açtığınızda göreceğiniz mavi renkte AdBlue kapağından anlayabilirsiniz.
Ayrıca aracın model uzantısındaki Blue (BlueTech, BlueHdi, Bluemotion, Blue Performance, Ecoblue, Blue DCI) AdBlue sistemli bir araca sahip olduğunuzu gösterir.
AdBlue’nun tüketimi, genellikle her 600 KM/1 litre şeklindedir. Tabi bu oran aracın motor durumu ve hızına göre değişkenlik gösterir. Bazı araçlarda bu oran 350 KM/1 litre şeklinde olmaktadır.
Eğer düzenli olarak araca AdBlue takviyesi yapılırsa %8’e kadar yakıt tasarrufu da sağlanabilir.
AdBlue ikaz ışıkları ne anlama geliyor?
Otomobillerde bulunan AdBlue ikaz sistemi, tankta bulunan AdBlue azaldığında sürücüyü uyarmaktadır. AdBlue lambası kontak açıldığında 10 saniye kadar yanarak söner.
Eğer sürekli yanıyorsa AdBlue tankındaki sıvı miktarı düşük demektir. Yanıp sönüyorsa, AdBlue tankında hiç sıvı kalmamış demektir.
AdBlue ikaz lambası yandıktan sonra vakit geçirilmeden KM’ye bakmasızın AdBlue takviyesi yapmanız gerekiyor.
Adblue tankı tamamen boşalınca yakıt püskürtme sistemi otomatik olarak yakıt püskürtmeyi azaltır ve bunun sonucunda araç çekişten düşer. Adblue tamamen bittiğinde sistemin zarara uğramaması için araç stop ettirilir ve çalışmaz.
AdBlue nedir yazımızda SCR sistemli EURO 4, EURO 5 ve EURO 6 araç sahipleri tarafından bilinen AdBlue çözeltisi ve kullanımı hakkındaki bilgileri detaylı olarak anlattık.
AdBlue nedir yazımızda geçen AdBlue hakkındaki sıkça sorulan soruların kısa cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
Buradaki yazımızdan otomobil sahipleri için Lastik basınç uyarı sistemi olan Lastik Basınç Sensörü nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır, Lastik Basınç Sensörü neden yanar ve Lastik Basınç Sensörü nasıl resetlenir gibi soruların cevaplarını öğrenebilirsiniz.
AdBlue yakıt mı?
AdBlue içeriğinde, egzoz sistemine püskürtülen üre ve deiyonize su karışımı bulunmaktadır. AdBlue bir yakıt değildir. Ayrıca Toksik veya yanıcı bir madde de değildir.
1 depo AdBlue kaç km gider?
AdBlue’nun tüketimi, genellikle her 600 KM/1 litre şeklindedir. Tabi bu oran aracın motor durumu ve hızına göre değişkenlik gösterir. Bazı araçlarda bu oran 350 KM/1 litre şeklinde olmaktadır.
AdBlue yakıt tasarrufu sağlar mı?
Eğer düzenli olarak araca AdBlue takviyesi yapılırsa %8’e kadar yakıt tasarrufu da sağlanabilir.
AdBlue olmadan araç çalışır mı?
Adblue tankı boşalınca yakıt püskürtme sistemi otomatik olarak yakıt püskürtmeyi azaltır ve bunun sonucunda araç çekişten düşer. Adblue tamamen bittiğinde sistemin zarara uğramaması için araç stop ettirilir ve çalışmaz.
AdBlue uyarısı nedir?
Otomobillerde bulunan ikaz sistemi, tankta bulunan AdBlue azaldığında sürücüyü uyarmaktadır.
AdBlue lambası neden yanar?
AdBlue lambası kontak açıldığında 10 saniye kadar yanarak söner. Eğer sürekli yanıyorsa AdBlue tankındaki sıvı miktarı düşük demektir. Yanıp sönüyorsa, AdBlue tankında hiç sıvı kalmamış demektir.
AdBlue ikaz lambası yandıktan sonra kaç km gider?
AdBlue ikaz lambası yandıktan sonra vakit geçirilmeden KM’ye bakmaksızın AdBlue tavsiyesi yapmanız gerekiyor.
AdBlue mazota karışırsa ne olur?
AdBlue’yu asla yakıt tankına koymayın, koydurtmayın. Yakıta karışacak AdBlue motorua tamir edilemez bir şekilde zarar verebilir.
AdBlue nereden alınır?
AdBlue yu benzin istayonları yada aracınızın yetkili servislerinden temin edebilirsiniz.