AMD Anakartı ile Intel Anakartı Arasındaki Fark Nedir?

AMD ve Intel anakartlarının aynı olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ancak aralarında çok büyük farklar bulunuyor.

Bu yazımızda daha iyi bir seçim yapabilmeniz için AMD anakartı ile Intel Anakartı arasındaki farklara yer vereceğiz.

İşlemci ve Anakart, bilgisayarınızın ana bileşenleridir. Bunlar olmadan, RAM ve Ekran kartı gibi diğer önemli bileşenler çalışmayacaktır.

Ancak, herhangi bir anakarta herhangi bir işlemci koyamazsınız; her ikisinin de birbiriyle uyumlu olması gerekir.

Piyasada şu anda iki dev anakart üreticisi bulunuyor: Intel ve AMD. 

AMD Anakartları Hakkında Bilgi

AMD Anakartı ile Intel Anakartı Arasındaki Fark Nedir?

AMD (Advanced Micro Devices), işlemciler, anakartlar ve diğer bilgisayar donanımı bileşenlerini tasarlayan ve üreten bir teknoloji şirketidir.

AMD anakart, AMD işlemcileri kullanan, birden çok grafik kartı desteği, birden çok işlemci ve hız aşırtma dahil olmak üzere çeşitli özellikler sunan bir tür bilgisayar anakartıdır.

Geniş bir yazılım ve sürücü yelpazesi sunan Windows, Linux ve macOS dahil olmak üzere çeşitli işletim sistemleriyle uyumludur.

Tüm AMD anakartları ve özelliklerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Intel Anakartları Hakkında Bilgi

AMD Anakartı ile Intel Anakartı Arasındaki Fark Nedir?

Intel (Intel Corporation), anakartları piyasadaki en popüler anakartlardan bir diğeridir. Güvenilirlikleri ve performanslarıyla tanınırlar ve masaüstü bilgisayarlardan dizüstü bilgisayarlara ve tabletlere kadar çok çeşitli cihazlarda kullanılırlar.

Intel’in anakart yonga setleri, birçok endüstriyel ve gömülü uygulamada da kullanılmaktadır. ve DDR3 ve DDR4 dahil olmak üzere çok çeşitli bellek türlerini de destekler. Intel, anakartlarında Intel Hızlı Depolama Teknolojisi, Intel Smart Response Teknolojisi ve Intel HD Audio desteği dahil olmak üzere çeşitli özellikler bulunur. Intel’in anakartları ayrıca çok çeşitli çevre birimleri ve cihazlarla uyumludur ve bu da onları her tür bilgi işlem ihtiyacı için çok yönlü bir platform haline getirir.

Tüm INTEL anakartları ve özelliklerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

AMD Anakartı ile Intel Anakartı Arasındaki Fark Nedir?

AMD ve Intel anakartları arasındaki en temel fark, yalnızca aynı tür işlemciyi kabul etmeleridir.

AMD ve Intel CPU’ları ve anakartları, ilgili işlemcileri için tasarlanmış yuvalara ve yonga setlerine sahiptir.

Yani, bir AMD anakartı yalnızca bir AMD işlemciyle çalışır ve benzer şekilde bir Intel anakartı yalnızca bir Intel işlemciyle çalışır, tersi olmaz.

Bunun nedeni ise her işlemcinin farklı bir soket tipi gerektirmesidir. Intel anakartlarda LGA 1156 ve LGA 1366 soketleri bulunurken, AMD anakartlarda AM2 ve AM3 soketleri bulunur.

Fiziksel olarak deneseniz bile, bir Intel CPU’yu bir AMD anakartına takmayı başaramazsınız.

Intel işlemci soketleri ve PIN sayıları şu şekilde:

AMD Anakartı ile Intel Anakartı Arasındaki Fark Nedir?

AMD işlemci soketleri ve PIN sayıları ise şu şekilde:

AMD Anakartı ile Intel Anakartı Arasındaki Fark Nedir?

Bu tablolardaki sayılara baktığınızda bir AMD CPU’yu Intel soketine yerleştirmenin veya bir Intel CPU’yu AMD soketine yerleştirmenin mümkün olmadığını açıkça göreceksiniz.

AMD ve Intel anakartlar arasındaki bir diğer fark ise yonga setidir.

AMD, Intel’den farklı bir yonga seti kullanır, bu nedenle AMD anakartları Intel yonga setleri ile uyumlu değildir ve bunun tersi de geçerlidir.

Aslında iki anakart, işlemci uyumluluğu dışında neredeyse aynıdır. Bellek, sabit diskler, grafik kartları vb. benzer bileşenlere sahiptirler, çünkü tüm bu bileşenler aşağı yukarı standartlaştırılmıştır ve dolayısıyla aynı yuvaları kullanır.

Bir anakart satın alırken, hangi CPU’yu istediğinize önceden karar vermeniz gerekir. Örneğin Intel 12. veya 13. Nesil işlemcileri seçerseniz ASUS TUF Gaming B660M-PLUS WiFi D4 gibi uyumlu bir LGA 1700 anakarta ihtiyacınız olacak.

Öte yandan, AMD’ye yöneliyorsanız, Ryzen 9’a kadar Ryzen serisi CPU’lardan herhangi biri, ASUS ROG Strix B550-F Gaming gibi bir AM4 anakartla uyumlu olacaktır. Ancak bir Ryzen 7000-Serisi CPU seçerseniz, DDR5’i destekleyen bir AM5 anakarta ihtiyacınız olacaktır.

Özet Olarak

Hangi CPU’ların hangi anakartlarla uyumlu olduğunu belirleyen birkaç faktör olsa da, bunun altında yatan gerçek, Intel’in AMD ile uyumlu olmaması ve bunun tersinin de geçerli olmasıdır.

Her ikisi de en iyi ve yeni nesil teknolojiyi sunmak için sürekli olarak birbirleriyle rekabet ettiğinden, AMD’yi mi yoksa Intel’i mi seçeceğiniz gerçekten kişisel tercihinize bağlıdır.

Hangisini seçerseniz seçin, CPU soketinizin ana kartınızla uyumlu olduğundan ve anakart yonga setinizin aradığınız özellikleri sunduğundan emin olun.

Bu yazımızda AMD anakartı ile Intel Anakartı arasındaki farklara değindik.

AMD anakartta intel işlemci kullanabilir miyim?

Hayır. AMD anakart ile Intel CPU yada tam tersini kullanmak mümkün değildir.

Bir yanıt yazın

Back to top button