AMD mi Intel mi? Yıllardır tartışılan ama bir sonuca varılamayan mesele! Tercih size kalmış… Biz bu yazımızda AMD ve Intel’in birbirine karşı artıları ve eksilerini bir araya getireceğiz.
Yeni bir bilgisayar alacak yada toplayacaksınız içindeki donanımların nelere olacağına karar vermek gerçekten zor. Bu donanımlardan biride İşlemciler.
AMD nedir?
AMD (Advanced Micro Devices), 1 Mayıs 1969’da Fairchild Semiconductor şirketinden ayrılan bir takım tarafından kurulmuştur.
AMD, bilgisayarlar üzerine geliştirdiği pek çok teknoloji ile bugün dünyanın en büyük donanım üreticileri arasına girmeyi başarmıştır. AMD’nin geliştirdiği mevcut ürün grubu arasında merkezi işlem birimi (CPU), grafik işleme ünitesi (GPU), anakart yonga setleri ve bunları uyumlu şekilde çalıştıran yazılımlar yer almaktadır.
INTEL nedir?
Intel (Integrated Electronics), merkezi Santa Clara, Kaliforniya’daki Silikon Vadisi’nde bulunan Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir teknoloji şirketidir. Birçok alanda donanım üretimi gerçekleştire şirket, günümüz dünyasının en büyük üreticisidir.
Peki AMD mi Intel mi?
AMD mi INTEL mi?
AMD yada Intel bütçenize ve sistemde ne gibi işler yapacağınıza göre ayrılabilir. AMD her zaman fiyat / performans ürünü olmuştur. Yani bu noktada seçimin genellikle bütçe ile ilgili olduğunu söylememizde herhangi bir sakınca bulunmuyor.
AMD Avantajları
- Fiyat / Performans ürünleri olması
- Çok fazla işlemci soketi değişmemesi
- Çoklu çekirdek işlerinde tatmin edici seviyede önde olması
- Hız aşırtmalar da Intel’e göre çok üstün olması : AMD işlemciler Overclock yapılmaya daha müsaitler. Ancak AMD işlemciler yüksek sıcaklığa dayanamazlar bu nedenden dolayı çok fazla zorlayamazsınız. Intel işlemci modelleri AMD işlemcilere göre 10 derece daha fazla sıcaklığa dayanırlar.
- Render ve workstation planların da ön safhada yer alması
- Ryzen stok soğutucularının gayet etkili olması
- 1080P üstü performanslarının daha iyi olması
Intel Avantajları
- Tek çekirdek performansın da daha etkili olması
- 1080P performansının daha iyi olması
- Turbo Boost özelliğine sahip olması
- Oyun performanslarının daha etkili olması