Amoled ekran yanığı genelde gezinme çubuğunun olduğu kısımlarda bulunan leke ve düzensiz renklenmelerle kendini belli eder.
Aslında buna tam olarak yanma demek de doğru değil. Çünkü bu sorun herhangi bir ısı değişiminden falan kaynaklanmıyor. Bu daha çok panelin herhangi bir yerinde oluşan kalıcı renk bozulmasıdır. Bu bozulmalar solgun renkler ve göze çarpan farklı desenler şeklinde olmaktadır. Ekran yanması olabilmesi için bu lekelerin kalıcı olması ve donanım yönünden kusur olması gerekiyor.
Kısaca ekran yanması denilen şey düzensiz piksel kullanımı nedeniyle ekranda kalıcı renk bozulması yaşanması durumudur.
Amoled ekran yanığı neden olur?
Ekran yanıklarının sebebi, ekrana ışık üreten bileşenlerin kullandıkça parlaklıklarının azalması ve bunun sonucunda panelin renk üretiminin kademeli olarak değişmesidir. Panellerde kullanılan kırmızı, yeşil ve mavi LED alt piksellerinin farklı yaşam süreleri nedeniyle ekran yanması ortaya çıkmaktadır.
Gezinme veya bildirim çubuğu gibi ekranın nadiren değişen, en çok kullanılan, parlak beyaz yada siyah olan alanlarında bu sorunu direkt olarak gözlemleyebilirsiniz.
Bazı yazılımlarla bu yanıkların azaltılması mümkün ancak ne olursa olsun tüm ekranların zamanla bu tip renk kaymaları yaşamaları mutlaktır.
Amoled ekran yanığını anlayabilmek için Android cihazlarda kullanabileceğiniz uygulamalar vardır. Bunlardan birisi ve ücretsiz olarak kullanabileceğiniz Screen test uygulamasını buraya tıklayarak Play Store üzerinden indirip ekranınızı test edebilirsiniz.
Uygulama Navigasyon ve durum çubukları dahil olmak üzere Android cihazınızda ölü piksel, yanma, arka ışık kanaması veya renk dökümü olup olmadığını test etmenize ve kontrol etmenize olanak tanır.
Amoled ekran yanığı nasıl düzeltilir?
Her şeyden önce, ekran yanması bir donanım sorunudur ve bu sorunu yazılım kullanarak düzeltmeniz pek de mümkün değildir. Bu uygulamalar tamamen geçici çözümler sağlarlar, Ekranının değişmesi gerekir.
Ancak Amoled ekran yanıklarını önlemeye çalışabilirsiniz. Bunun için:
Ekran parlaklığını azaltın
Ekranınız ne kadar parlak olursa pikseller o kadar hızlı bozulur. Ayarlarınıza gidin ve parlaklığı %50 veya altına düşürün.
Ekran zaman aşımı süresini kısaltın
Statik görüntülerin kalıcı olmasını önlemek için ekranınızın 30 saniyeden daha kısa sürede kapandığından emin olun.
Karanlık mod kullanın
Karanlık mod daha az ışık yayar ve daha az piksel kullanarak ekranınızın rahatlamasını sağlar.
Koyu duvar kağıtları kullanın
Siyah renk, ekranınıza en az zarar veren renktir. piksellerinin ömrünü uzatır AMOLED ekranın yanma olasılığını büyük ölçüde azaltır. Siyah arka plan sevenlerin telefonlarında kullanabilecekleri yüksek çözünürlükte Full HD siyah duvar kağıtlarına buradaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Telefonunuzu bir süre kapalı tutun
Ekrana bir mola vermek için cihazınızı periyodik olarak kapatın.
Ekran yanığı nedir?
Ekran yanması, düzensiz piksel kullanımı nedeniyle ekranda kalıcı renk bozulması yaşanması durumudur.
Amoled yanığı nasıl oluşur?
Panellerde kullanılan kırmızı, yeşil ve mavi LED alt piksellerinin farklı yaşam süreleri nedeniyle ekran yanması ortaya çıkmaktadır.
Amoled ekran yanığı nasıl anlaşılır?
Gezinme veya bildirim çubuğu gibi ekranın nadiren değişen, en çok kullanılan, parlak beyaz yada siyah olan alanlarında AMOLED ekran yanığını direkt olarak gözlemleyebilirsiniz.
Ekran yanığı nasıl test edilir?
Amoled ekran yanığını anlayabilmek ücretsiz olarak kullanabileceğiniz Screen test uygulamasını buraya tıklayarak Play Store üzerinden indirip ekranınızı test edebilirsiniz.
Amoled yanığı geçer mi?
Her şeyden önce, ekran yanması bir donanım sorunudur ve bu sorunu yazılım kullanarak düzeltmeniz pek de mümkün değildir. Bu uygulamalar tamamen geçici çözümler sağlarlar, Ekranının değişmesi gerekir.
Ekran yanığı garantiye girer mi?
Ekran yanığının garantiye tabi olup olmadığını anlamak için cihazın öncelikle bir teknisyen tarafından incelenmesi gerekir. Kullanıcı hatası olmadığı anlaşılırsa ekran yanmaları garanti kapsamında değerlendirilir.