İşlemci (CPU- Central Process Unit) (Merkezi İşlem Birimi )seçiminde Anakarta uygun İşlemci seçmeniz çok önem taşımaktadır. Eğer Anakart işlemci uyumu sağlanamazsa bilgisayarınızda bir çok sorunla baş etmek zorunda kalabilirsiniz.
İşlemci yani CPU, bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden, veri işleme (verileri değerlendirip yeni veriler üretme) görevlerini yerine getiren elektronik aygıttır. İşlemciler hakkında çokça ayrıntılı bilgiyi daha önce buradaki yazımızda paylaşmıştık.
Piyasada çok fazla işlemci ve anakart modeli bulunuyor. İşlemci denildiğinde akla ilk olarak Intel ve AMD firmaları geliyor. Bu iki işlemci modeli özellik ve soket tipleri bakımından birbirinden ayrı özellikler taşımaktadır. Buradaki yazımızda AMD ve Intel’in birbirine karşı artıları ve eksilerini bulabilirsiniz.
Öncelikle anakartınızın Intel ya da AMD işlemci tipinden hangisini desteklediğini öğrenmeniz ve buna göre işlemci satın almanız gerekir.
İşlemci ve Anakart modelini öğrenme
İlk olarak anakart ve işlemcimizin modelini öğrenelim.
- Bunun için CPU-Z yazımını buraya tıklayarak bilgisayarınıza indirin ve kurun.
- CPU-Z’i çalıştırdıktan sonra karışımıza, sistemimizde yer alan işlemci hakkında bilgi veren sayfa çıkıyor.
- İşlemci: Arayüzde ilk bölümde karşınıza CPU olarak görülmektedir. Yani bu bölüme giriş yaparsanız işlemci özelliklerine ulaşabilirsiniz. Burada sırasıyla işlemci marka, model, soket, önbellek vb birçok sistem özelliğine ulaşabilirsiniz.
- ÖnBellek: Caches yani ön bellek sekmesinde işlemcide bulunan ön bellek miktarları ve bu belleklerin özellikleri seviye seviye gösteriliyor.
- Anakart: Mainboard sekmesine geldiğimizde sistemimizde yer alan anakartın bazı temel özellikleri görülüyor.
- Memory : Memory sekmesinde General kısmında belleğin tipi, kaç kanal kullandığı ve miktarı yer alırken, Timings bölümünde en üstte belleğin frekansı altlarda ise belleğin gecikme süreleri belirtiliyor.
- SPD : SPD sayfasında ise bir önceki sekmeden farklı olarak belleğin üreticisi ve seri numarası da yer alıyor. Alt kısımda ise gecikme süreleri daha detaylı gösteriliyor. En altta ise belleklerin kullandığı voltaj yer alıyor.
- Ekran Kartı: Graphics sekmesinde sistemde yer alan grafik işlemcinin ve ekran kartı hakkında bilgiler yer alıyor.
Şimdi anakarta uygun işlemci nasıl seçilir bakalım.
Anakarta uygun İşlemci seçimi nasıl yapılmalı?
Anakarta uygun işlemci seçerken;
- Anakartın hangi işlemci markasını desteklediği,
- Anakartın desteklediği işlemcinin hangi işlemci soket tipini desteklediği,
mutlaka göz özününde bulundurulmalıdır.
İşlemcinin, anakartla uyumlu olup olmadığı, anakartın üzerinde bulunan CPU soketi ile, işlemcinin soket yapısından anlaşılır.
İşlemci Soket Tipi ve işlemcinizin anakarta uyumluluğuna dikkat edilmelidir her işlemci her anakarta takılmaz. Bu arada bir anakarta bir işlemci takılabilir. Bir anakarta birden fazla işlemci takılamaz.
Sisteminiz için işlemci seçmenin en temel maddesi ihtiyacınızın farkında olmaktır. Eğer günlük kullanımdan öteye geçmeyecek bir kullanıcı iseniz ağır iş yükü için tasarlanmış bir işlemci kullanmanız lüzumsuz olacaktır.
Toplayacağınız sistemdeki ana amacınız oyun / canlı yayın gibi işler ise, Intel işlemci tercih edebilir, çoklu çekirdek ihtiyacınız varsa ve bütçeniz yüksekse, AMD işlemcilerini tercih etmek daha iyi olacaktır.
Sisteminiz için bir işlemci tercihi yapmadan önce her teknolojik üründe yapmanız gerektiği gibi incelemelere göz atmanız faydalı olacaktır.
İşlemci olarak eğer AMD ürünlerini tercih ettiyseniz AMD Ryzen işlemci sıralaması yazımızda tüm AMD işlemcileri özelliklerine göre karşılaştırabilirsiniz.
Uygun işlemci seçimi ile ilgili sıkça sorulan sorular
Her İşlemci her Anakarta uyar mı?
Hayır. İşlemci Soket Tipi ve işlemcinizin anakarta uyumluluğuna dikkat edilmelidir her işlemci her anakarta takılmaz.
Bir anakarta kaç işlemci takılabilir?
Bir anakarta bir işlemci takılabilir. Bir anakarta birden fazla işlemci takılamaz.
Anakartın hangi işlemciyi desteklediğini nasıl anlarız?
Anakarta uygun işlemci seçerken;
-Anakartın hangi işlemci markasını desteklediği,
-Anakartın desteklediği işlemcinin hangi işlemci soket tipini desteklediği mutlaka göz özününde bulundurulmalıdır.