Bu yazımızda çakmak sigortası neden sürekli atar sorusunu cevaplandırarak araç çakmak sigortasının atmasını engellemek için bir takım önerilerde bulunacağız.
“Çakmak” olarak adlandırılmalarına rağmen, araç çakmakları sadece sigara içmek için kullanılmıyor. Çoğu kişi araç çakmaklarını cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve navigasyon sistemleri gibi cihazları şarj etmek için yardımcı güç çıkışı olarak kullanır.
Araç sigortaları kablolara veya cihazlara herhangi bir zarar gelmeden önce güvenli bir şekilde devre dışı kalacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle, çakmak sigortanız sürekli atmaya devam ediyorsa, bu altta yatan , ele alınması gereken bir sorun olduğunun göstergesidir.
Sorun, çakmak soketinde, takmaya çalıştığınız cihazda veya hatta çakmak kablo tesisatında olabilir.
Araç Çakmakları Nasıl Çalışır?
Araba çakmakları, uzun senelerdir çok az değişime uğrayan basit aksesuarlardır.
Araba çakmağı, güçlü bir elektrik akımıyla yanana kadar ısıtılan metal veya cam parçasının etrafına sarılmış iki metal bobinden oluşur. Çoğu durumda, soketin iç duvarı topraklanır ve merkezdeki bir pim sigortalı bir güç kaynağına bağlanır.
Sürücü çakmağı içeri ittiğinde, akım, sarmal metal şeritten geçerek akımın bobini ısıtmasını sağlar. Çakmak ısındığında, metalik bir şerit bükülerek cihazın kullanım için dışarı fırlamasına izin verir.
Normal şartlar altında, bir araç çakmağı 10 amper akım çeker ve çakmak devrelerinde genellikle 10 veya 15 amperlik sigortalar bulunur. Bu, aracınızdaki sigortaya bağlı olarak 10 veya 15 amperden daha az çeken telefon şarj cihazlarını ve diğer cihazları takmanıza olanak tanır.
Hem çakmak soketleri hem de özel 12 voltluk aksesuar prizleri, 12 voltluk cihazlara ve güç adaptörlerine güç sağlamak için kullanılabilir. Bu nedenle, ayrı bir devrede sigortaları atmaya devam eden 12 voltluk bir aksesuar soketiniz varsa, teşhis prosedürü aşağı yukarı aynı olacaktır.
Çakmak Sigortası Neden Sürekli Atar?
Araç üzerinde bulunan tüm sigortalar gibi çakmak sigortaları da devre sigortanın kaldırabileceğinden daha fazla amper çektiğinde atar.
Çakmak sigortası 15 amper ise, 15 amperden fazla bir çekim sigortanın atmasına neden olur. Bunu başka bir 15 amperlik sigortayla değiştirirseniz ve devredeki bir şey hala 15 amperden fazla çekiyorsa, sigorta tekrar atacaktır.
Sigorta atmışsa, değiştirmekten başka yapabileceğiniz bir şey yoktur. Çakmak sigortası aracınızın iç sigorta kutusundadır.
Bunu yapmak için bir çift kargaburun kullanmanız gerekir. Sadece yanmış sigortayı çıkarın ve inceleyin.
15 amperlik sigortayı daha büyük bir sigortayla değiştirmek en kolay çözüm gibi görünebilir, ancak bu aslında çok tehlikelidir. Çakmak devresindeki kablolar 15 amperden biraz fazlasını kaldırabilirken aslında bunun bu şekilde olduğunun garantisi yoktur.
Çakmak soketinde yabancı madde olup olmadığını kontrol edin
Bir çakmak sigortasının tekrar tekrar atmasının pek çok nedeni vardır, ancak en yaygın nedenlerden biri sokette yabancı bir nesnenin bulunmasıdır. Çakmak yuvaları, metal silindirin tüm gövdesi topraklanacak ve orta pim sıcak olacak şekilde tasarlandığından, devreyi kısa devre yapmak çok kolay olmaktadır.
Ataç gibi diğer metal nesneler ve hatta eski telefon şarj cihazlarından kopan parçalar da çakmak yuvasına takılabilir. Bazı durumlarda, böyle bir nesnenin her zaman kısa devreye neden olmadığını, ancak çakmağı veya 12 voltluk bir güç adaptörünü takmanın sigortanın hemen atmasına neden olduğunu görebilirsiniz.
Çakmak soketinizin içine bir ışık yardımı ile bakarsanız ve yabancı bir nesne görürseniz, onu hemen çıkarın.
Çakmaktan güç almak istediğiniz cihazı kontrol edin
Bir çakmak soketinden veya herhangi bir 12 voltluk aksesuar prizinden çekebileceğiniz akımın bir sınırı vardır. Çakmakla çalıştırmak istediğiniz cihaz daha fazla amper çekiyorsa, fişe her taktığınızda sigortasının atacağı da bir gerçektir.
Kısa devre yapan yeri bulun
Çoğu zaman, sürekli olarak atan bir çakmak sigortasının nedeni harici bir sorundur. Sigorta çakmağı yuvasına bile takılmadan sürekli atıyorsa ve prizin içinde yabancı bir cisim olmadığını doğruladıysanız devrede başka bir yerde sorun var demektir.
Bu tür bir sorunun başka bir olası nedeni, kısa devre yapmış bir güç kablosudur. Bu, temel olarak, çakmağınıza bağlanan güç kablosunun sürtünmüş veya yanmış olabileceği ve ön panelin arkasında bir yerde metalle temas edebileceği anlamına gelir. Çakmak güç kablosu ile toprak arasındaki sürekliliği kontrol ederek bu tür bir kısa devre olup olmadığını arayabilirsiniz.
Özel aracınıza bağlı olarak, bu tür bir kısa devrenin yerini gerçekten bulmak son derece zor olabilir. Kısa devre, radyonuzu, HVAC kontrollerinizi ve hatta kontrol panelinizi çıkarmadan bulamayacağınız, ulaşılması zor bir konuma yerleştirilmiş olabilir.
Sorun çözülmezse, çakmak soketinin kabloları bile hatalı olabilir. Çakmak sigortasının atmasına neyin sebep olduğunu bulmak için akla gelebilecek her arıza kaynağı kontrol edilmelidir. Ancak, hiçbir durumda çakmak sigortasının amper değerini yükseltmeye çalışmamalısınız. Sigorta kutusu zarar görebilir, teller eriyebilir ve hatta daha büyük amperli bir sigorta takarsanız yangın çıkabilir.
- Patlak Amortisör Nasıl Anlaşılır?
- Araçta KM Düşürme Nasıl Anlaşılır?
- Triger Kayışı Nedir, Koparsa Ne Olur?
Çakmak sigortası neden sürekli atar sorusunu cevaplandırdık.
Sık Sorulan Sorular
Çakmak sigortası kaç amperdir?
Normal bir araç çakmağı 10 amper akım çeker ve çakmak devrelerinde genellikle 10 veya 15 amperlik sigortalar bulunur.
Bir sigortanın temel işlevi nedir?
Sigorta, elektrik devrelerini koruyan elektrikli bir cihazdır. Bir devrenin kaldıramayacağı bir güç dalgalanması olursa, ilk atan sigorta olacak ve tüm devreyi mahvetmemesi için gücü etkili bir şekilde kesecektir.
Sigorta değiştirmek kolay mı?
Evet, bir sigortayı değiştirmek basittir. Bozuk sigortayı yerinden çıkarmak için sadece bir uzun burunlu pense veya parmaklarınızı kullanın. Sadece aynı değerde bir sigorta ile değiştirdiğinizden emin olun. Yeni sigortayı yerine itin ve bitirdiniz.
Daha yüksek dereceli bir sigorta kullanabilir miyim?
Hayır, atmış olandan daha yüksek değerli bir sigorta kullanmak daha tehlikelidir. Aksi takdirde elektrik yangını riskiyle karşı karşıya kalırsınız.