Hız Sabitleyici nedir yazımızda, uzun seyirli yolculuklarda rahat bir sürüş sağlayan Cruise Control sistemi hakkında aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını vereceğiz.
Hız Sabitleyici nedir?
İngilizcesi Cruise Control olan hız sabitleyici, aracın hızını belirli bir hıza ayarladıktan sonra sürekli aynı hızla seyrini sağlayan bir sistemdir.
Cruis Control sistemi ilk olarak 1945 yılında Ralph Teetor tarafından patentlenmiştir. İlk Cruise Control (Hız Sabitleyici) kullanılan otomobil;1957 Imperial Crown’ dır.
Hız Sabitleyici nasıl devreye alınır?
Hız sabitleyici sistem, direksiyon üzerinde yada kokpit’de bulunan kol yada düğmeler ile devreye alınır. Bu kol ve düğmelerin üzerinde ON, OFF, SET (+), SET (-), RESET gibi tuşlar bulunur.
- ON/ OFF: Hız sabitleyiciyi devreye almak yada devreden çıkarmak,
- SET (+): Aracın hızını arttırmak,
- SET (-): Aracın hızını azaltmak,
- RESET: Aracın hızını arttırdıktan ya da azalttıktan sonra tekrar en baştaki hıza getirmek istendiğinde kullanılır.
Hız sabitleyiciyi çalıştırabilmek için araç hızının en az 40 KM olması gereklidir.
Hız Sabitleyici nasıl çalışıyor?
- On/Off düğmesi ile hız sabitleyiciyi devreye alın.
- Set (+) tuşu ile hızınızı sabitlemek istediğiniz seviyeye getirin.
- Set (+) tuşuna her bastığınızda araç hızının arttığını gözlemleyeceksiniz.
- İstediğiniz sabitleme hızına ulaştığınızda düğmeye basmayı bırakın.
Araçta Cruise Control sistemi devreye alınmışsa mesela hız da 80KM olarak ayarlanmışsa araç sürekli olarak 80KM sabit bir hızda ilerler.
Hız sabitleyiciyi kapatmak için OFF butonuna basmanız yeterlidir.
Hız sabitleyici sistemlerde eğer araçta Adaptif hız sabitleyici yoksa fren yapamazlar, yani hız sabitleyici fren sistemine bağlı çalışmamaktadır. Araç eğimlerde (yokuş yukarı yada yokuş aşağı), kasislerde, öndeki aracın yavaşlamasında vs hep aynı hızda gider, fren yapamaz. Bu tip engellerde hız sabitleyiciler güvenlik riski oluşturabilmektedir.
Eğer araç Adaptif hız sabitleyici varsa, otomatik olarak fren sistemi devreye girer. Mesela önünüzdeki araç yavaşladığında Adaptif hız sabitleyici sistem fren yaparak güvenliğinizi sağlar.
Adaptif hız sabitleyici (Adaptive cruise control) (ACC) (Adaptive cruise control), öndeki araçlarla güvenli mesafeyi korumak için, araç hızını otomatik olarak ayarlayan bir seyir kontrol sistemidir.
Electronic Stability Program (Elektronik Dengede Tutma Programı) ESP nedir, ESP ne işe yarar, nasıl çalışır, ESP arızası nasıl anlaşılır gibi ESP hakkında tüm soruların cevaplarını buradaki yazımızda bulabilirsiniz.
Hız sabitleyici nedir yazımızda sıra en çok sorulan sorulara geldi.
Cruise Control hız sabitleme sistemi ne zaman icat edildi?
Cruis Control sistemi ilk olarak 1945 yılında Ralph Teetor tarafından patentlenmiştir. İlk Cruise Control (Hız Sabitleyici) kullanılan otomobil;1957 Imperial Crown’ dır.
Hız sabitleyici fren yapar mı?
Hız sabitleyici sistemlerde eğer araçta Adaptif hız sabitleyici yoksa fren yapamazlar, yani hız sabitleyici fren sistemine bağlı çalışmamaktadır.
Adaptif hız sabitleyici nedir?
Adaptif hız sabitleyici (Adaptive cruise control) (ACC) (Adaptive cruise control), öndeki araçlarla güvenli mesafeyi korumak için, araç hızını otomatik olarak ayarlayan bir seyir kontrol sistemidir.
Hız sabitleyici güvenli mi?
Araç eğimlerde (yokuş yukarı yada yokuş aşağı), kasislerde, öndeki aracın yavaşlamasında vs hep aynı hızda gider, fren yapamaz. Bu tip engellerde hız sabitleyiciler güvenlik riski oluşturabilmektedir.
Hız Sabitleyici arabaya zarar verir mi?
Hız sabitleme sistemleri araca kesinlikle zarar vermezler.
Arabaya sonradan Cruise Control takılır mı?
Eğer otomobiliniz bu sisteme uyumlu ise yetkili servis tarafından araca sonreada hız sabitleyici takılabilmektedir.
Hız sabitleyici neden devreye girmez?
Hız sabitleme tuşları, sensörler, elektrik sorunları gibi nedenlerde dolayı hız sabitleyici sistemi devreye girmeyebilir.