DNS kayıtlarını otomatik olarak güncellemek istiyorsanız dinamik DNS (DynDNS/DDNS) edinmeniz gerekir.
DNS iki versiyonda gelir: dinamik ve statik. Ve ikisi de farklı olsalar da aynı temel işlevi yerine getirirler. Bugün, öncelikle dinamik DNS‘nin (DDNS) ne olduğuna ve nasıl çalıştığına bakacağız.
Dinamik DNS (DDNS) Nedir, Nasıl Çalışır?
Dinamik DNS (DDNS yada diğer adıyla DynDNS) (Dinamik Alan Adı Sistemi), alan adlarını IP adreslerine eşleyen bir sistemdir. Dinamik Alan Adı Sistemi anlamına gelmektedir. Bu, tek bir web adresinin değişen bir IP adresine işaret etmesine olanak tanır; bu, IP adresleri her zaman aynı kalmadığından ev kullanıcıları için harikadır.
Bir DNS kaydında, her alan adının karşılık gelen bir IP adresi vardır. Belirli bir alan adına karşılık gelen IP adresi değişirse ve değişiklik DNS kayıtlarına yansıtılmazsa, internetteki hiç kimse etkilenen web sitesine bağlanamaz.
Özetle; Dinamik DNS, DDNS veya DynDNS, bir IP adresi değişikliği olduğunda bir alan adını gerçek zamanlı olarak otomatik olarak güncelleme yöntemidir.
DDNS şu şekilde çalışır:
DDNS istemcisi, değişiklikler için IP adresini izler. Adres değiştiğinde (ki bu dinamik bir IP adresiniz varsa değişir), DDNS hizmeti yeni IP adresinizi günceller.
Dinamik DNS (DDNS), dinamik olarak değişen IP adresi ile alan adı kayıtlarını güncel tutarak bunu önlemeyi amaçlar.
Bilgisayarınıza uzaktan bağlanmak veya bir ev web sunucusu kurmak istiyorsanız, dinamik bir DNS, işleri kurmanın en kolay yollarından biridir.
DDNS’nin Faydaları Nelerdir?
Bazı uygulamaların ve API’lerin her zaman erişilebilir olması gerekir, ancak statik IP adreslerini kullanmazlar veya kullanamazlar. Statik bir IP’ye sahip olmamak, DNS kayıtlarını belirli bir adrese yönlendiren etki alanlarına, değişikliğin başlatılması ile dünya çapındaki tüm sunuculara yayılması arasındaki 24-48 saat boyunca erişilemeyeceği anlamına gelir.
Erişilemeyen bir etki alanı, hem işletmeler hem de son kullanıcılar için büyük bir sorun teşkil eder, ancak DDNS, dinamik bir A kaydı oluşturarak sorunu çözer. Bir IP adresinin bir ISP tarafından her değiştirildiğinde manuel olarak değiştirilmesini gerektirmek yerine, bir DDNS hizmeti değişikliği otomatik olarak yaparak herhangi bir gecikme veya kesintiyi önler.
DDNS ile kullanıcılar, tıpkı normal DNS ile yapabildikleri gibi, IP adreslerine erişmek için bir alan adı kullanabilirler. Ve statik IP’leri elde etmek çok daha zor olduğundan, özellikle çok sayıda IP gerektirebilecek işletmeler için DDNS kullanmak uygun maliyetlidir.
DDNS servislerini kullanmanın avantajlarına bir göz atalım:
- IP adresinizdeki değişiklikler hakkında endişelenmeden web sitenize veya sunucunuza dünyanın herhangi bir yerinden erişebilirsiniz.
- IP adresiniz her değiştiğinde DNS kayıtlarınızı manuel olarak güncellemeniz gerekmeyecek; DDNS, manuel olarak güncellenmesi gereken statik DNS’den daha pratiktir
- Ağ ve sistem yöneticilerinizin her IP adresi değişikliği için ayarları yeniden yapılandırması gerekmez, bu da ağınızın iyi durumda olması için onlara zaman kazandırır.
Gördüğümüz gibi, DHCP sunucuları kullanan ağlarla uğraşırken bu hizmet mutlak bir gereklilik haline geliyor.
DNS ve DDNS Arasındaki Fark Nedir?
DNS ve DDNS arasındaki temel fark, normal DNS’nin statik IP’leri işaret etmesi ve manuel güncellemeler gerektirmesi, DDNS’nin ise dinamik IP’ler kullanması, değişiklikleri sürekli kontrol etmesi ve IP’leri otomatik olarak güncellemesidir.
Birkaç çevrimiçi sağlayıcı, Windows, Mac veya Linux bilgisayarları destekleyen ücretsiz DDNS abonelik hizmetleri sunmaktadır.
Peki, en iyi ücretsiz Dinamik DNS seçenekleri nelerdir?
Bedava Hizmet Sunan 6 DynDNS Sağlayıcısı
Ücretsiz DDNS sağlayıcıları, statik bir IP adresinin sınırlamalarından kurtulmanıza ve bir web sitesinden bir VPN veya CCTV hizmetine kadar her şeyi tek bir cihazdan barındırmanıza olanak tanır.
- Dynu
- Afraid
- DuckDNS
- No-IP
- Securepoint DynDNS
- Dynv6
Dynu⭐
Dynu (dynu.com) tarafından sunulan DynDNS hizmetini hem kendi alan adınız hemde site üzerinden alabileceğiniz bir alt alan adı ile kullanabilirsiniz. Dynu, günümüzün en iyi ücretsiz DynDNS hizmetidir.
Ücretsiz hesaplarda en fazla 4 alt alan adına izin verilmekte. Sınırsız web yönlendirmesi, 500 alt alan kaydı, sınırsız MX kaydı, sınırsız özel DNS kaydı, DNSSEC, yedekleme ve geri yükleme gibi çok daha fazla hizmet için yılda 9,99 USD karşılığında ücretli bir hesap alabilirsiniz.
Afraid.org⭐
afraid.org (freedns.afraid.org) alan seçeneklerinde beş ücretsiz alt alan alabilirsiniz. Bunun yanında sınırsız sayıda kendi alan adınız ve her biri için 20 alt alan adını da kullanabilmeniz mümkün. Hizmette Ücretsiz URL yönlendirme de mevcuttur.
Ayda 5 USD’den başlayan premium hesaplar, ek 50 alt alan, sınırsız DNS hizmeti sağlamaktadır.
DuckDNS⭐
DuckDNS (duckdns.org), Amazon’un AWS altyapısı kullanılarak oluşturulmuş ücretsiz bir DDNS hizmetidir. DuckDNS en fazla beş alt alana izin veriyor.
No-IP⭐
No-IP (noip.com) ücretsiz hesaplarda üç alt alan adı kullandırtıyor. Ayda 5,99 USD karşılığında 80’den fazla alan adı seçeneği ve 25 alt alana sahip olunabiliyor.
Securepoint DynDNS⭐
Securepoint DynDNS (https://spdyn.de/login) tamamen ücretsiz ve güvenli bir dinamik (DDNS) DNS sağlayıcısıdır. Ücretsiz hesapta Securepoint DynDNS kullanarak en fazla 5 ana bilgisayar oluşturabilirsiniz. Bunun yanında DNS adresleriniz için temel olarak 10 farklı alan seçeneğine sahipsiniz.
Dynv6⭐
Dynv6 (dynv6.com), hem IPv4 hem de IPv6 adreslerini destekler. Önceden kullanılabilen altı alan arasından seçim yapabilirsiniz, ancak yetki verilmiş alan adınızı ad sunucularına ekleme seçeneği de vardır.
Sık Sorulan Sorular
Dinamik DNS yani DynDNS ücretsiz mi?
DynDNS hizmetini ücretsiz olarak sunan bir çok DDNS sağlayıcısı mevcutdur. Yazımızdaki DynDNS servis sağlayıcıları ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Dinamik DNS kullanmak için neye ihtiyacım var?
Ev internet bağlantınızla Dinamik DNS kullanmak için yalnızca iki şeye ihtiyacınız vardır. İlk olarak, bir Dinamik DNS sağlayıcısına ihtiyacınız var. Bu hizmet, seçtiğiniz akılda kalıcı ana bilgisayar adı için DNS girişini sürekli olarak güncelleyecektir. Ücretsiz seçenekler ve premium seçenekler var. Yönlendirici üreticinizin ücretsiz bir temel DDNS hizmeti sunma şansı bile vardır ve çok uygulamalı bir yaklaşım benimsemek istiyorsanız, kendi DDNS hizmetinizi özel kullanım için bile çalıştırabilirsiniz. İkinci olarak, Dinamik DNS sağlayıcısının güncel ve doğru bir kayda sahip olmasını sağlamak için bir araca ihtiyacınız var. Bu basit bir kurulumdur, ancak ihtiyaçlarınızı karşılayan bir sağlayıcı ve değişen yerel IP adresinizle senkronize olan bir güncelleme yöntemi seçmek önemlidir.