Bilgisayarın performansını arttırma yollarından biri olan Disk Birleştirme nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır, ne kadar sürer, Disk Birleştirme diske zarar verir mi gibi bir çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Yavaşlayan bilgisayarı hızlandırma , bilgisayarın performansını arttırma yollarından biride Disk birleştirme (Defragmentation) işlemidir.
Disk Birleştirme nedir?
Disk birleştirme (Defragmentation) bir birimdeki (örneğin, bir sabit disk veya depolama aygıtı) parçalanmış verilerin birleştirilmesi işlemidir. Bu sayede bir dosyanın dağılmış parçaları belirli bir sıraya konularak, dosyaya erişilmek istendiğinde daha hızlı bir okuma işlemi yapılır.
Disk Birleştirme ne işe yarar?
Bilgisayarınız üzerindeki veriler belli bir düzen üzere disk üzerine yazılmaktadır. Sabit disk, sektör olarak adlandırılan bloklardan oluşur.
Sabit diske yüklenmiş yazılımlar ve onların bileşenleri, sabit disk üzerine her zaman art arda ve düzgün olarak yerleştirilemezler. Bu durum sabit disk üzerinde dosyaların parçalı olarak kalmasına neden olur. Parçalı dosyaları olan bir yazılım çalıştırıldığında ve bu parçalar işlemci tarafından çağrıldığında sabit diskinin okuyucu kafası dosyaları okumak için çok fazla hareket eder.
Sonuç olarak sabit diskte gecikmeler, gürültüler ve ömründe azalma olur. Disk birleştirme işlemi de bu parçalanmaların tespit onarılmasını sağlar.
Düzenli olarak disk birleştirmek, gecikme, gürültü ve sıcaklığı azaltacak, başarısında da gözle görülür artış sağlanacaktır.
Düzenli olarak disk birleştirme işlemini yaparak, hem sabit diskinizin okuma yaparken daha az yorulmasını (daha az gecikme, daha az gürültü ve daha az sıcaklık) ve sistem performansınızın sürekli sabit diskiniz yüzünden geri kalmadan düzenli bir biçimde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Disk Birleştirmenin faydası nedir?
Düzenli olarak disk birleştirme işlemini yaparak, hem sabit diskinizin okuma yaparken daha az yorulmasını (daha az gecikme, daha az gürültü ve daha az sıcaklık) ve sistem performansınızın sürekli sabit diskiniz yüzünden geri kalmadan düzenli bir biçimde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Peki Disk Birleştirme bilgisayara zarar verir mi?
Disk Birleştirme kesinlikle bilgisayarınıza zarar vermez.
Windows 10’da Disk Birleştirme nasıl yapılır ?
- Öncelikle kısa yoldan açmanız için “Windows Tuşu + R” basın.
- Açılan Çalıştır penceresindeki kutucuğa “dfrgui” yazın ve “Tamam” butonuna basın. Karşınıza yeni bir pencere açılacaktır.
- Açılan pencere “Disk Birleştirme” aracımızdır. Burada ise tüm diskleri CTRL yardımı seçin. (Bir veya birden fazla diski seçebilirsiniz.)
- Seçimi yaptıktan sonra altta bulunan “Diski Çözümle” ya da “Analyse” butonuna tıklayıp, parçalanmış dosyalar olup olmadığını analiz edin.
- Bu işlemden sonra “Diski birleştir” düğmesine basmanız ise, Disk birleştirme işlemini başlatmak için yeterlidir.
Disk birleştirmenin standart bir süresi yoktur. Süre, parçalanmış veriye, harddiske ve kullandığın disk birleştirme programına göre değişir.
Windows’da disk birleştirme (videolu anlatım)
Disk Birleştirme işlemini zamanlama
Disk birleştirme işlemini, “Günlük”, “Haftalık” ve “Aylık” olarak ayarlayıp yapabilirsiniz.
Bu işlem için alt bölüm olan “Zamanlama” veya “Scheduled Optimisation” kısmından “Ayarları değiştir” veya “Change settings” butonuna tıklayın, karşınıza küçük bir pencere açılacaktır.
Burada “Sıklık” veya “Frequency” kısmından işlemin tekrarlama sıklığını seçin. İsterseniz “Aygıtlar” veya “Drives” kısmından işlemin uygulanmasını istediğiniz bölümü seçebilirsiniz. Tavsiyemiz hepsi seçili bırakılması. “Tamam” butonuna tıklayın ve işlemi bitirin. Artık seçtiğiniz sıklıkla bu işlem yapılacaktır.
Disk Birleştirme programları
Windows‘un kendi disk birleştiricisi yerine ücretli ya da ücretsiz programlar da kullanabilirsiniz.
Smart Defrag
Smart Defrag ile diskinizi birleştirerek, sabit diskinizden daha yüksek verim elde edebilirsiniz. IObit SmartDefrag, otomatik birleştirme imkanı da sunuyor. Otomatik birleştirme, bilgisayar boşta iken dosya sistemini otomatik olarak birleştirir. Fazla parçalanmaya mani olarak bilgisayarınızın en yüksek hız ve en iyi performans vermesine yardımcı olur. SmartDefrag programının Türkçe dil desteği sunması da önemli bir artı.
Auslogics Disk Defrag
Auslogics Disk Defrag ile diskinizi optimize ederek bilgisayarınızın daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.
UltraDefrag
UltraDefrag, Windows için geliştirilen açık kaynaklı bir disk birleştiricisidir. Genellikle Windows tarafından kilitlenen dosyalar da dahil olmak üzere her şeyi çabucak birleştirebilir.
Defraggler
Defraggler, CCleaner ve Recuva programlarından tanıdığımız Piriform ürünü yeni bir disk birleştirme uygulaması. Diğer disk birleştirme uygulamalarından ayrılan en önemli özelliği komple bir diski birleştirmek yerine analizden sonra seçtiğiniz büyük boyuttaki dosyaları veya seçtiğiniz klasörleri birleştirebilmesi.
MyDefrag
Eski adı JkDefrag olan MyDefrag ücretsiz bir disk birleştirme ve optimizasyon uygulamasıdır. Otomatik ve hızlı kullanımı sayesinde çok kısa bir süre içerisinde disklerinizi daha da hızlı bir şekilde kullanmaya başlamanıza olanak tanıyacak birleştirme işlemlerini gerçekleştiren MyDefrag ile bilgisayarınız artık daha hızlı çalışacak. Program taşınabilir tüm cihazlarda da disk birleştirme işlemini uygulayabiliyor.
Disk Birleştirme nedir yazımızda son olarak Disk Birleştirme hakkında çok sorulan soruları cevaplayalım.
Disk Birleştirme hakkında sık sorulan sorular
Disk Birleştirme ne kadar sürer?
Disk birleştirmenin standart bir süresi yoktur. Süre, parçalanmış veriye, harddiske ve kullandığın disk birleştirme programına göre değişir.
Disk Birleştirme zararlı mı?
Disk Birleştirme kesinlikle bilgisayarınıza zarar vermez.
Disk birleştirme dosyaları siler mi?
Disk birleştirme işleminde kesinlikle bir veri kaybı olmaz, dosyalarınız silinmez.