Dolby Vision Nedir, Ne İşe Yarar?

Dolby Laboratuvarları tarafından geliştirilen Dolby Vision hakkında tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

TV satın alırken bir çok farklı görüntü standartları kaşımıza çıkıyor. Bunların arasında en çarpıcı olan Dolby Vision nedir, ne işe yarar bu yazımızda ele alacağız.

Dolby Vision nedir yazımızda bulunan konu başlıkları;

  1. Dolby Vision nedir?
  2. HDR nedir?
  3. HDR10 nedir?
  4. HDR10+ nedir?
  5. Dolby Vision ve HDR10 arasındaki farklar
  6. Dolby Vision bulunan TV’ler

Dolby Vision nedir?

Dolby Laboratuvarları tarafından geliştirilen Dolby Vision da aslında yine bir HDR standartıdır.

Dolby Vision, 10.000 nit, 8K çözünürlük ve 12 bit renk desteğiyle 4.000 nit parlaklıkta (10.000 nit maksimum parlaklık) yönetilir. Sahne sahne ayarlamalar için dinamik meta veriler kullanır. Dolby Vision içeriklerini de başta Netflix olmak üzere birçok farklı platformda bulabiliyoruz.

HDR nedir?

HDR (High Dynamic Range), yüksek dinamik aralık anlamına gelir. HDR, görüntüde daha fazla ayrıntıyla daha iyi ve daha parlak bir görüntü sağlar.HDR genel olarak daha parlak, daha geniş ve canlı bir renk skalasını size sunarak görüntü kalitesini iyileştirmeyi amaçlıyor.

HDR10 nedir?

HDR10, bir çok HDR uyumlu TV’de standartdır.Oyun konsolları ve Windows da yüksek dinamik aralıkta oyunlar sunmak için HDR10 kullanır.

HDR10+ nedir?

HDR10+ Samsung ve Amazon tarafından üretilen açık kaynak standarttır. Parlaklığı sahne başına veya kare kare temelinde ayarlayabilen dinamik meta veriler kullanır. HDR10 + ile üretilen içerik şu anda 4.000 nit maksimum parlaklıkta yönetilir. Dinamik meta veriler, açık tonlarda ve gölgelerde ayrıntıların korunmasına yardımcı olur.

Dolby Vision ve HDR10 arasındaki farklar

Dolby Vision ekranlar daha dinamik, daha parlak ve daha canlı bir görüntü sunuyor. Dolby Vision özelliğini karşılayan TV’ler teknik olarak HDR10 kalitesinden daha üstündür.

Dolby Vision sahneden sahneye değişebilen talimatlar veya meta veriler sağlar, kontrastı yükselttiğinde TV’ye kodlar veya belirli bir rengi artırır. Ayrıca, Dolby’nin tüketici TV’leri için maksimum spesifikasyonu 68 milyar renk için 12 bit renk derinliğine kadar çıkıyor (yalnızca 16,7 milyon olası rengi işleyen eski Rec. 709 8 bit renk derinliğine kıyasla). Parlaklık tarafında, Dolby Vision 4.000 nit veya daha fazlasına ulaşan seviyelere izin verir.

Karşılaştırıldığında, HDR10 sabit bir meta veri seti kullanarak, örneğin belirli bir filmdeki farklı sahnelerin nasıl işleneceği konusunda TV’lere daha az esneklik sağlar. HDR10 ayrıca 1.07 milyara kadar olası renk için 10 bitlik bir renk derinliği şart koşar. Parlaklık seviyeleri için, HDR10 ekranlar 1.000 nit veya daha fazlasını hedefler.

Dolby Vision bulunan TV’ler

LG, Sony, Panasonic, Philps, Hisense, TCL, Roku TV, Vizio markaları Dolby Vision’ı destekliyor.

Dolby Vision nedir yazımız sona erdi.

Bir yanıt yazın

Back to top button