Dosya Sistemleri Nedir?

Dosya Sistemleri nedir, ne işe yararlar, dosya sistemlerinin görevleri nelerdir?

En çok duyulan FAT, NTFS gibi  Dosya sistemleri nedir, ne işe yararlar, dosya sistemlerinin görevleri nelerdir bu yazımızda anlatıyoruz.

Dosya Sistemleri nedir?

Dosya sistemi (File Management), bilgisayarın sabit disk üzerindeki verileri düzenlemek için kullandığı temel yapıdır.

Bir dosyanın bir disk üzerinde nasıl saklandığı ve bir bilgisayarın dosyaları yönetebilmek için erişimi nasıl sağladığını kontrol edensisteme dosya sistemi (file system)denir.

Dosya Sistemi ne işe yarar?

Dosya sistemleri, dosyaların kayıt ortamında düzen içinde olmalarını sağlar.

Dosya sistemleri nedir yazımıza dosya sistemlerinin görevleri ile devam ediyoruz.

Dosya Sisteminin görevleri

Sonradan aradığımız bilgiye kolay bir şekilde ulaşmamız, dosyaları belli kriterlere göre gruplandırmamız (örn. klasörler) ve birtakım gelişmiş işlemler (paylaşım ve güvenlik gibi) dosya sisteminin görevidir.

Dosya sistemleri nedir yazımıza en çok kullanılan dosya sitemleri ile devam ediyoruz.

Dosya Sistemleri nelerdir?

En yaygın Windows dosya sistemleri FAT (File Allocation Table Dosya ayırma tablosu), FAT32 ve NTFS‘dir (New Technology File System – Yeni teknoloji dosya sistemi).

FAT32 nedir?

dosya sistemleri nedir 1

Başlangıçta Windows 95 Service Pack 2’de tanıtılan FAT32 (File Allocation Table 32: Dosya Yerleşim Tablosu 32) dosya sistemi, bölüm başına çok daha fazla sayıda küme sağlayan orijinal FAT16 dosya sisteminin bir uzantısıdır.

Windows 95, OS2, Windows 98, Windows 2000 ve Linux tarafından tanınıp kullanılabilen ve FAT16’dan daha gelişmiş bir dosya sistemidir.

FAT32 dosya sistemi günümüzde flaş belleklerde kullanılır. Bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemleri, daha gelişmiş dosya sistemleri kullanmaktadır.

NTFS nedir?

dosya sistemleri nedir 2

NTFS (New Technology File System; Yeni Teknoloji Dosya Sistemi), Windows NT’nin standart dosya sistemidir ve Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 ve Windows Vista’da da standart olarak kullanılmıştır. Microsoft’un önceki FAT dosya sisteminin yeniden yapılandırılmasıyla oluşmuştur.

HFS+ nedir?

HFS+, Apple tarafındna geliştirilmiş bir sistemdir.

HFS+ (Hierarchical File System Plus) olarak da bilinen Mac OS Extended 1998’den 2017’de APFS çıkıncaya kadar Mac’de kullanılan ana dosya sistemiydi. Bu dosya sistemi hala SSD ve HDD’ler için uygun. Ancak APFS’ye formatlanan SSD’ler Mac’lerde daha hızlı çalışır. 2016 öncesi Mac’ler APFS desteklemiyor.

NTFS ile benzer bir yapı kullanır ancak iki sistem birbiriyle uyumlu değildir. HFS bir milyon TB boyutuna kadar dosyaları destekleyebildiği için gelecekte çok daha avantajlı olacaktır.

dosya sistemleri nedir 3

EXT2 nedir?

ext2, bir GNU/Linux dosya sistemidir. İleriye dönük kolay geliştirilebilen bir dosya sistemi olarak tasarlanmıştır. Dolayısıyla yeni sürümü, dosya sistemi kodlarını, kurulu bir sisteme uygulamak için yeni ayarlar yapmayı gerektirmez. 1993 yılında geliştirilmiştir. ext’in ardılı olan ext2’yi ext3 ve ext4 dosya sistemleri takip etmiştir.

  • ext2 dosya sistemi, en çok 4 TB boyutundaki disk bölümünü destekler ve bu bölüm üzerinde en çok 2 GB boyutuna kadar olan dosyalara izin verir.
  • ext2, dosya ve dizin isimlerinde 255 karaktere kadar izin verir.
  • Ext2 ile iç içe 32768 tane dizin oluşturabilirsiniz.

EXT3 nedir?

ext3 dosya sistemi, ext2’nin bütün özelliklerine sahip bir dosya sistemidir. Aradaki temel fark, günlükleme özelliğinin eklenmiş olmasıdır. Böylece, herhangi bir sistem çökmesi esnasında, geri kurtarma zamanı kısaltılır ve performans artışı sağlanır. ext3, ext2’den daha popüler olmuştur. ext3 dosya sisteminiyse ext4 dosya sistemi takip etmiştir.

EXT4 nedir?

Linux’un en çok kullanılan dosya sistemidir. Öncülleri ext2 ve ext3 gibi başarılı ve onların gelişmiş bir versiyonudur.

ext4 veya diğer adıyla dördüncü genişletilmiş dosya sistemi Linux için ext3 dosya sisteminin halefi olarak geliştirilmiş günlük desteği olan bir dosya sistemidir. İlk çıktığında ext3 için 64 bit depolama sınırlarını genişleten ve başarım artırıcı bir yama niteliğinde olsa da, Linux çekirdeği geliştiricilerinin ext3’ü kararlı bulmalarından dolayı ext3’e bu yamaların uygulanmaması nedeniyle, ext3’ün kodlarının üzerine gerekli yamaların eklenmesi ile ext3 üzerine kurulu olarak çekirdeğe sıfırdan ext4 olarak girdi.

  • ext4 dosya sistemi 1 exbibyte (EiB) disk birimi ve 16 tebibytes (TiB) dosya büyüklüğünü destekler.

BTFRS  nedir?

Brtfs (B-Tree FS), Linux için geliştirilen yeni bir dosya sistemidir.  16 EB’ta kadar dosya ve disk sistemlerini destekleyebilir, ayrıca veri havuzu da oluşturabilir.

ZFS nedir?

ZFS, Unix dünyasının dosya sistemidir. 16 GB’a kadar dosya ve disk boyutlarını destekler.

Dosya sistemleri nedir yazımız burada sona erdi.

Buradaki yazımızda sık kullanılan dosya uzantıları ve anlamları ve en iyi dosya açma programlarını bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Back to top button