Intel Adaptive Boost ve Thermal Velocity Boost Nedir?

Intel Adaptive Boost Teknolojisi ve Intel'in Thermal Velocity Boost nedir ve bilgisayarınızı nasıl hızlandırırlar?

Intel tarafından sunulan bir performans artırma teknolojisi Intel Adaptive Boost ve Thermal Velocity Boost nedir detaylı olarak anlatıyoruz.

CPU (Central Processing Unit), bir bilgisayarın işlemci birimi olarak adlandırılan ve tüm işlemlerin gerçekleştiği merkezidir.

13. Nesil Core i9 İşlemciler Intel’in Thermal Velocity Boost (TVB) ve Intel Adaptive Boost (ABT) teknolojisine sahiptir.

Thermal Velocity Boost ve Adaptive Boost olayına geçmeden önce, işlemcilerde boost’un ne anlama geldiğini öğrenelim.

Intel’in Boost Teknolojisi Nedir?

Intel Boost Teknolojisi, Intel işlemcilerinin performansını arttırmak için kullanılan bir teknolojidir. Bu teknoloji, işlemcinin çalışma frekansını kritik işlemler sırasında belirli bir seviyenin üzerine çıkararak daha hızlı bir performans sağlar.

İşlemciler, transistörlerden oluşan mantık devrelerini kullanır. Bu transistörler, işlemcinin toplama, çıkarma ve bölme gibi temel aritmetiği gerçekleştirmesini sağlar. Bu basit işlemler, makinenizin web tarayıcılarını açmasına olanak tanır.

Bununla birlikte, bu görevleri gerçekleştirmek için makinenizdeki transistörlerin hızla açılıp kapanması gerekir ve aynı şey işlemcinin saat frekansına göre yapılır.

CPU saat frekansı, işlemcinin bir saniyedeki işlem sayısını ifade eder ve genellikle MHz (Megahertz) veya GHz (Gigahertz) cinsinden ölçülür. Yüksek saat frekansı, daha hızlı işlem yapabilme ve daha hızlı sistem performansı anlamına gelir. Yani bir CPU’nun saat frekansı, CPU’nuzun görevleri gerçekleştirme hızını tanımlar.

CPU’larda Neden Boost Teknolojisi Var?

İşlemcinin performansı saat frekansına bağlıdır dedik bu nedenle işlemciyi her zaman yüksek frekanslarda çalıştırmak mantıklıdır.

Bir işlemcinin saat frekansı arttığında işlemcideki transistörler daha hızlı açılıp kapanmaya başlar ve bu nedenle çektikleri güç katlanarak artar.

Güç tüketimindeki bu artış, yonga setinin sıcaklığını artırarak işlemcinin daha yüksek frekanslarda daha uzun süre çalışmasını imkansız hale getirir.

Bu nedenle, çoğu durumda bilgisayar sistemleri, işlemcinin maksimum frekansından daha yavaş bir temel frekansta çalışır. Bu, işlemciye iyi bir performans ve güç tüketimi dengesi sağlar. Bununla birlikte, zorlu iş yüklerini çalıştırma söz konusu olduğunda işlemci, boost teknolojilerini kullanarak saat frekansını artırır.

Boost teknolojisi, CPU’nun belirli işlemler sırasında saat frekansını arttırarak daha hızlı ve verimli bir performans sağlamaya yardımcı olur.

Bu, özellikle yüksek performans gerektiren oyunlar, video düzenleme veya veri analitik gibi uygulamalar için önemlidir.

Boost teknolojisi, modern CPU’ların ihtiyaç duydukları performansı arttırma olanaklarını sunar.

İşlemci Boost Nasıl Çalışır?

Başlangıç ​​olarak işlemci sıcaklığı, akımı ve çekilen gücü yakından izler ve Gelişmiş Yapılandırma ve Güç Arayüzü (ACPI) kullanarak anakart üzerinden işletim sistemine gönderir.

İşletim sistemi, karmaşık bir iş yükünü çalıştırmak için CPU’dan daha fazla güç istiyorsa, ACPI kullanarak CPU’dan frekansı ve güç çekişini artırmasını ister.

İstek alınıp işlendikten sonra, CPU frekansını Sandy Bridge mikro mimarisi ve sonrası (2011’den itibaren) kullanan yeni işlemciler için 100 MHz’lik adımlarla ve Nehalem ve Westmere mikro mimarilerini kullanan eski işlemciler için 133 MHz’lik adımlarla artırır.

Frekanslardaki bu artış sırasında işlemci, işlemci tarafından çekilen gücü, akımı ve sıcaklığı kontrol eder ve bir yükseltme teknolojisinin frekans sınırına veya CPU’nun termal eşiğine ulaşıldığında artışı durdurur.

Intel Turbo Boost 2.0 Nedir?

Intel’in bu teknolojisi, sisteminizde çalışan tek bir çekirdeğin veya tüm çekirdeklerin saat frekansını artırır. Bunu yapmak için turbo boost 2.0, işlemci tarafından çekilen sıcaklık, güç ve akıma bakar ve CPU’nuzda çalışan çekirdek sayısına bağlı olarak saat frekansını artırır.

Intel Turbo Boost Max 3.0 Nedir?

CPU’nuzdaki hiçbir çekirdek aynı değildir. Sekiz çekirdekli bir CPU’nuz varsa, iki çekirdeğin diğer altı çekirdekten daha iyi olması ve daha yüksek frekansları daha iyi işleyebilmesi mümkündür. Intel turbo boost, bu çekirdekleri tanımlar ve bu daha iyi performans gösteren çekirdeklerde saat frekanslarını daha da ileri taşır.

Intel Thermal Velocity Boost (TVB) Nedir?

Sisteminizde hem Turbo Boost 2.0 hem de Turbo Boost Max 3.0 etkinleştirildiyse ancak sisteminizin daha fazla güce ihtiyacı varsa Intel Thermal Velocity Boost (TVB) devreye girer.

Intel Thermal Velocity Boost (TVB) , işlemcinin termal güvenliğini göz önünde bulundurarak saat frekansını dinamik olarak artırarak daha hızlı bir performans sunmasını sağlar.

Intel Thermal Velocity Boost, CPU’nuzun çalıştığı sıcaklığa bakar ve 70 santigrat derecenin (masaüstü) ve 65 santigrat derecenin (mobil) altındaysa, TVB çekirdeklerin saat frekansını 100 MHz daha artırır. Yani Intel Thermal Velocity Boost, işlemci sıcaklığı belirli bir seviyenin altında olduğunda, işlemci saat frekansını arttırarak daha hızlı çalışmasına izin verir.

Saat frekansındaki bu artış daha sonra kısa bir süre için korunur ve işlemcinin termal eşiğine ulaşıldığında yükseltme kapatılır.

Çekirdekler söz konusu olduğunda, Thermal Velocity Boost hem çok çekirdekli hem de tek çekirdekli performansı artırmak için kullanılabilir.

Intel Adaptive Boost Nedir?

Intel’in Thermal Velocity Boost ile karşılaştırıldığında, Adaptive Boost (AB) Teknolojisi yalnızca CPU üç veya daha fazla çekirdek kullandığında ortaya çıkar.

Intel Adaptive Boost Teknolojisi (AB) işlemcinin saat frekansını ve voltajını dinamik olarak ayarlayarak daha hızlı ve verimli bir performans sağlar. İşlemci, yüksek performans gerektiren işlemler sırasında saat frekansını arttırarak daha hızlı çalışır, ancak düşük yükte işlemler sırasında saat frekansı ve voltajı düşerek enerji verimliliğini artırır.

Intel  Adaptive Boost Teknolojisi, termal eşiğe ulaşılana kadar çekirdekleri daha yüksek bir frekansa itmeye devam eder. Bu nedenle, Intel’in Cryo Cooling özelliğine sahip bir sisteminiz varsa, çok iş parçacıklı iş yüklerini çalıştırırken Adaptive Boost Teknolojisi sayesinde büyük performans artışları elde edebilirsiniz.

Intel Adaptive Boost ve Thermal Velocity Boost Hangi CPU’larda Var?

Intel ABT, 12. nesil Alder Lake işlemcilerde mevcut değildir. Intel ABT, 13. nesil Raptor Lake Core i9 işlemcilerde de mevcuttur.

  • Core i9-13900K‘de ABT, işlemcinin tüm P çekirdekleri etkinken 5,3 GHz yerine 5,4 GHz’e (Turbo Boost 2.0) kadar hızlanmasını sağlar.
  • Core i9-13900T‘de ABT, işlemcinin tüm P çekirdekleri etkinken 4,4 GHz yerine 5,1 GHz’e (Turbo Boost 2.0) kadar hızlanmasını sağlar.
  • Core i9-13980HX‘te ABT, işlemcinin tüm P çekirdekleri etkinken 5,0 GHz yerine 5,1 GHz’e (Turbo Boost 2.0) kadar hızlanmasını sağlar.

Intel Adaptive Boost ve Thermal Velocity Boost Karşılaştırma

Intel Adaptive Boost ve Thermal Velocity Boost, algoritmik bir yaklaşım kullanılarak belirli koşullar karşılandığında işlemcinin saat frekansını artırır.

Intel Adaptive Boost ve Thermal Velocity Boost Nedir?

Hem Thermal Velocity Boost hem de Adaptive Boost , işlemcinin saat frekanslarını artırmak için algoritmik bir yaklaşım kullanır. Bu nedenle CPU, sıcaklık, iş yükleri ve güç tüketimi için belirli koşullar karşılandığında yüksek frekanslara ulaşabilir ve bu da CPU’nun kısa süreler için yüksek performans sunmasını sağlar.

Intel Adaptive Boost ve Thermal Velocity Boost Nedir?

Performanstaki bu artış, karmaşık iş akışlarında, yüksek çözünürlüklü oyunlarda veya büyük veri kümelerini eğitmede size yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, bu güçlendirme teknolojilerini etkinleştirmek için benzersiz soğutma çözümleri, güç kaynağı birimleri ve anakartlar gerektiğinden, bu teknolojileri etkinleştirmenin bir maliyeti olduğunu anlamak önemlidir.

Sık Sorulan Sorular

Intel Adaptive Boost ne işe yarar?

Intel Adaptive Boost (AB) teknolojisi, işlemcinin termal güvenliğini göz önünde bulundurarak saat frekansını ve voltajını dinamik olarak ayarlayıp CPU’dan daha hızlı ve verimli bir performans sağlayan bir teknolojidir.

Intel Thermal Velocity Boost ne işe yarar?

Intel Thermal Velocity Boost (TVB) , işlemcinin termal güvenliğini göz önünde bulundurarak saat frekansını dinamik olarak artırarak daha hızlı bir performans sunmasını sağlar.

Bir yanıt yazın

Back to top button