IP Adresi Nedir, Ne işe Yarar? IP Adresi Nasıl Öğrenilir?

Bu yazımızda IP adresi nedir, IP adresi nasıl öğrenilir, Windows, MAC ve akıllı telefonlarda IP adresi nasıl değiştirilir gibi bir çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

IP adresi nedir, ne işe yarar, IP adresi nasıl öğrenilir, Statik IP, Dinamik IP, Lokal IP kavramları nedir? Kısaca IP adresleri hakkında kafanıza takılan tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Bu yazımızda IP adresi nedir, IP adresi nasıl öğrenilir, Windows, MAC ve akıllı telefonlarda IP adresi nasıl değiştirilir gibi bir çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

IP Adresi nedir?

IP (Internet Protocol) adresi, interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adrestir.

Daha basit bir tanımla IP adresi, internete bağlı olan bilgisayarların birbirleri ile iletişime geçebilmelerini sağlayan kimlik numaralarıdır. İnternet’e bağlanan her bilgisayara, İnternet Servis Sağlayıcısı tarafından bir IP adresi atanır ve internetteki diğer bilgisayarlar bu bilgisayara verilen bu adres ile ulaşırlar.

IP Adresi ne işe yarar?

IP’nin bir çok kullanım amacı bulunmaktadır. Örneğin: Dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir sitede suç unsuru sayılan bir şey yaptınız.  Hakkınızda bununla ilgili bir dava açıldığında IP adresiniz alınır. Telekom yada ilgili birim kullanılan DIŞ IP adresin kime ait olduğunu belirler. Eğer IP adresi bireysel kullanılan bir IP ise (ev gibi) o zaman zaten suçlu bulunur. Eğer kurumsalsa o anda loğlardan (sistemdeki kayıtlardan) kimin o sitede olduğunu tespit edilmesi istenir.

IP Adresi nasıl çalışır?

IP Adresi dediğimizde aslında iki kavram ortaya çıkmaktadır.

Bunlardan bir tanesi yerel IP dediğimiz bir modem’den beslenen bütün sistemin (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, tablet)  aldığı IP’dir. Yani bir modemin kapsamında bulunan ve bu modeme bağlı olarak internete çıkan bütün cihazlar bir yerel IP alırlar. Bu IP’nin kullanım amacı  her cihazı kimliklendirmek içindir. Bir cihaz internete çıkmak için YEREL IP almak zorundadır. Aksi halde hiçbirşekilde internete bağlanamaz. Alacağı bu yerel IP’yi ya otomatik olarak modem, kablosuz bir sistem veya bir cihaz verebilir yada manuel olarak elle IP verilir.

Bir diğeri IP türü ise internet hizmet aldığınız servis sağlayıcının (örneğin TTNET, Superonline) size verdiği IP adresidir. Bu IP adresi kullanılan her modem için 1 adet verilir. Yani 100 bilgisayarın internet bağlantısı aldığı modem 1 tane ise o sistemde 1 adet “DIŞ IP” vardır.  Bu IP’ler Dinamik (Değişken) veya Statik (Sabit IP) olabilir. Bireysel kullanıcılar genellikle Dinamik IP kullanırlar ancak isterlerse çok küçük bir ücret karşılığında Sabit IP alabilirler. Sabit IP genellikle kurumsal yapılarda kullanılan bir IP’dir.

IP adresi nasıl öğrenilir?

Komut İstemini Kullanarak IP Adresi öğrenme

  1. Windows + R tuşlarına aynı anda basarak açılan alana “CMD” yazın ve “Enter” tuşuna basın.
  2.  “ipconfig” yazarak “Enter” tuşuna basın. Böylelikle bilgisayarınızdaki tüm ağ bağlantılarının bilgisini görebilirsiniz.

Bağlantı türlerinde Etkin Bağlantı, Kablosuz Ağ Bağlantısı, Ethernet veya Yerel Ağ Bağlantısı yer alabilir. Aktif olan bağlantı türünüzde IPv4 bilgisi sizin IP adresinizi ifade etmektedir.

IP Adresi Nedir, Ne işe Yarar? IP Adresi Nasıl Öğrenilir?

Ağ Bağlantılarını Kullanarak IP Adresi öğrenme

  1. Başlat Menüsüne gelerek Denetim Masası’nı açın.
  2. Ağ Bağlantılarım Seçeneğine Tıklayın.

IP adresinizi internet üzerinde IP adresim ne gibi sitelerden de öğrenebilirsiniz.

IP adresimi kimler görebilir?

IP adresinizi herkes göremez ancak girdiğiniz web siteleri sizi takip edebilirler. IP adresiniz modemi kapatıp açtıkça sürekli değişir. Sadece statik IP ’ler aynı kalır. Bunu da genelde şirketler kullanır. IP adresinizin görünmesi yasal olmayan bir şey yapmadığınız sürece sizi ilgilendiren bir şey değildir.

Statik IP nedir?

Statik ip, kelime anlamından yola çıktığımız da sabit, değişken olmayan ve durağan şeklinde yorumlayabiliriz. Kullanım amaçları ise sunucuya RDP erişimi yapmak, güvenlik kamera sistemine dışarıdan erişmek, FTP sunucusu oluşturarak dosyalarınızı barındırmak için hangi ağda ya da hangi cihazda olursanız olun bilgisayarınıza veya sunucunuza tanımlanmış olan statik IP ile her zaman istediğiniz cihaza belirli güvenlik adımlarından sonra ulaştıracaktır.

Statik ip edinmek için yazımızın girişinde de bahsettiğim gibi internet servis sağlayıcınız üzerinden talep de bulunmanız gerekmektedir. Tabi ki statik ip edinmenin ekstra bir ihtiyaç olduğunu ve ücretli olabileceğini belirtmek gerekmektedir.

Dinamik IP nedir?

Dinamik ip, statik ip adreslerinin aksine değişkenlik gösteren, en çok kullanım alanına sahip, genel olarak evlerimizde ve günlük işlerimizde kullandığımız ip adresleridir. Güvenlik açısından riski az, maddi anlamda da ucuz olan dinamik ip, internet servis sağlayıcılarının kullanıcılara öncelikli olarak verdiği hizmette yer almaktadır.

Lokal IP nedir?

Lokal ip, aslında çoğu zaman denk geldiğimiz 127.0.0.x ve 192.168.x.x ip adresleri ile anılmaktadır. Amaçları kendi bilgisayarımız üzerinde statik ip gibi işlev görmektedir. İnternete açık olmayan, kendi içimizde kurduğumuz yapıdan yanıt alacak şekilde kullanılan ip adresidir. Kullanım alanının başında evlerimizde bulunan modemlerimizin ara yüzüne erişmek, kodlamasını yaptığımız uygulamalarımızı test edeceğimiz ve internet ortamında nasıl çalışacağını görmek için kullanılmaktadır.

Statik ve Dinamik IP adresleri arasındaki fark nedir?

İnternete bağlantı sağladığınız zaman IP sorgulama siteleri üzerinden veya internet modemlerinizin ara yüzünden bu ip adresinizi öğrenebilirsiniz. IP adresleriniz dinamik ise, sürekli değişecektir. A

ynı ağ üzerinde iki kişiye aynı IP adresi tanımlanmaz. İnternet servis sağlayıcıları NAT teknolojilerini kullanarak (tasarruf amacı ile) birçok kişiyi aynı IP adresi üzerinden internete çıkmasını sağlayabilir. Ancak servis sağlayıcıdaki lokal adresleriniz benzersizdir ve aynı ip adresi iki kişiye tanımlanmaz. Bu işlemi yapabilmek ve IP adreslerinden tasarruf edebilmek için NAT adını verdiğimiz teknolojiler kullanılır. Ancak bu durum statik ip adreslerinde geçerli değildir.

Statik IP adresleri benzersizdir ve bu IP adresleri aynı anda iki veya daha fazla kişiye verilmeden tek bir hatta tanımlanarak kullanılır. Statik ile dinamik IP adresleri arasındaki en önemli fark budur.

IP adresi nasıl değiştirilir?

Bilgisayarınızda yada Android veya iPhone telefonda ip adresi değiştirmek için buradaki yazımızdaki adımları uygulayabilirsiniz.

IP adresi nedir yazımızda son olarak IP adresi hakkında çok sorulan soruları cevaplayalım.

IP Adresi hakkında sık sorulan sorular

Her telefonun IP adresi farklı mıdır?

Servis sağlayıcı bizleri İnternet hizmetlerini sunar. İnternet sağlayıcılar bizlere bu hizmeti verirken bir modeme bir IP adresi (95.25.145.22) atarlar. Her cihaz için ayrı ayrı IP adresi atamazlar. Telefon numaranızın verisi ile bağlandığınızda şirketin atadığı IP numarası ile internet’e bağlanırsınız. Bu durumda telefonunuz modem gibi olur.

IP adresleri tek başına delil olabilir mi?

IP adresleri, güvenilir ve değiştirilmemiş oldukları uzman ve bilirkişi mütalaasıyla desteklenmedikçe tek başlarına delil olarak kullanılamazlar…

IP’den adres bulma mümkün mü?

Evet, IP numarası ile adres bilgilerine erişebilmek mümkün. Ancak IP adresini bildiğiniz bir cihazın yalnızca servis sağlayıcısını ve bulunduğu bölgenin konumunu bulabilirsiniz. Açık adresine erişmeniz mümkün değildir.

IP adresi ele geçerse ne olur?

IP Adresi ile normal şartlar altında hiçbir şey yapılamaz. Yani ip adresinize sahip olan biri telefonunuzdaki veya bilgisayarınızdaki fotoğrafları, size ait kişisel bilgileri elde edemez.

Bir yanıt yazın

Back to top button