Işıklar yandığı halde araba neden çalışmaz sorusunun en kestirme cevabı bitmiş veya arızalı bir akü sorunudur.
Bunun dışında, arabanızı çalıştırmak için senkronize çalışması gereken başka birçok farklı bileşen bulunur. Bileşenlerden biri veya daha fazlası arızalandığında, arabanızı çalıştıramazsınız.
Işıklar Yandığı Halde Araba Neden Çalışmaz?
Yazımızın girişinde belirttiğimiz gibi ışıklar yandığı halde araba neden çalışmaz kısmında büyük ihtimalle akü ile ilgili bir sorununuz var demektir..
Modern araçlar büyük ölçüde elektroniğe dayanır ve motorun çalışması için belirli bir voltaja ihtiyaç duyar.
Far, radyo ve diğer araç elektroniği 20 ila 30 amper gibi çok az enerji çeker. Öte yandan marş motorları tek seferde 300 ampere kadar enerji çekerler. Buda düşük şarjlı bir akü için çok fazla bir güçtür.
Arabaların çalışmamasının en yaygın nedeni, bitmiş veya arızalı bir aküdür.
Aküyü kontrol edin
Bitmiş bir akü, arabanızın çalışmamasının en yaygın nedenidir ve ışıkların açık bırakılması, elektrik sistemindeki bir şeyin akünün boşalmasına neden olması veya hatta çalışmayan arızalı bir akü gibi birçok nedenden kaynaklanabilir.
Aküyü veya pili test etmek kolaydır. Ucuz bir pil test aracı satın alabilirsiniz. Pili test etmek iki aşamalı bir işlemdir. Önce voltaj testi ve ardındanyük testi yapılarak kontrol edilir.
- 12,7 – 13,2 volt %100 şarjlıdır
- 12,4 volt %75 şarjlıdır
- 12,2 volt %50 şarjlıdır
- 12.0 volt %25 şarjlıdır
- 0 – 11,9 volt boştur
Akü, hidrometre ile yapılan testlerde yük testini geçemezse, şarj edilmesi gerekir. Başka bir aküden şarj edilirse sorun çözülür ve araç çalışır.
Akünüzdeki korozyon da sorunlara neden olabilir ve takviyeli çalıştırmada bile arabanızın çalışmasını engelleyebilir.
Temiz ve eksiksiz bir bağlantı olduğundan emin olmak için akü uçlarınızı kontrol edin ve silin, ardından motoru tekrar çalıştırmayı deneyin.
Sigortaları kontrol edin
Arabanızın sigorta kutusunu kontrol edin.
Genellikle birden fazla sigorta kutusu vardır. Marş sigortalarını taşıyan sigorta kutusu genellikle kaputun altında bulunur.
Marş motorunda sorun olabilir
Anahtarı çevirdiğinizde tek bir tık sesi duyarsanız ancak motor çalışmazsa bu, elektrik sisteminde bir sorun olduğu anlamına gelebilir.
Marş motoru, motoru fiziksel olarak döndürmekten ve motorun ateşlenmesini sağlamaktan sorumludur. Her marş bastığınız anda bozulacak parçalar olduğundan dolayı, kullanımınıza bağlı olarak ömrü değişmektedir. Ortalama bir rakam vermek gerekirse marş kömürü 50-60 bin kilometrede bir bitebilir.
Ateşleme sisteminde sorun olabilir
Arabanızdaki ateşleme sistemi en karmaşık sistemlerden biridir.
Araç ışıklarınız yanıyor ancak motor çalışmıyorsa bu, akünüzün çalıştığı ancak ateşlemenizde bir arıza olabileceği anlamına gelir.
Ateşleme sistemi bir ateşleme bobini, distribütör, distribütör kapağı, rotor, buji telleri ve bujilerden oluşur.
Ateşleme bobini, bir pilin voltajını elektrik kıvılcımına dönüştürür. Hasarlı bir ateşleme bobini, bunu yapmak için yeterli enerji olmadığı anlamına gelir. Bobinden geçen akımın gücünü test etmek için bir multimetreye (elektrik akımını, voltajı ve direnci ölçmek için tasarlanmış bir araç) ihtiyacınız olacak.
Yakıt filtresi tıkalı olabilir
Yakıt filtresi, yakıt içerisindeki yabancı materyallerin aracınızın yakıt sistemine girmesini önler.
Bu filtre tıkandığında motora yeterli yakıtın ulaşmasını engelleyebilir. Sorun buysa, genellikle bir değiştirme gerekir. Yakıt filtrenizin gelecekte tıkanmasını önlemek için, her iki yılda bir veya 30.000 KM’de değiştirmeye çalışın.
Yakıt pompası arızalı olabilir
Aracın çalışmaması arızalı veya hasarlı bir pompadan da kaynaklanabilir.
Bunun bir profesyonel tarafından düzeltilmesi gerekecektir.
Sorunlu Triger kayışı
Triger kayışı, motor valflerinin uygun aralıklarla açılıp kapanmasını sağlar, böylece valfler ve pistonlar asla temas etmez.
Triger kayışı, motorunuzdaki en önemli bakım öğesidir. Arızalı bir triger kayışı, motorun değiştirilmesini gerektiren feci motor hasarına neden olabilir. Otomobil üreticileri triger kayışının ne zaman değiştirilmesi gerektiğini belirtir. Bu genellikle kilometreye dayalıdır; genellikle, aralık her 60.000 milde veya beş yılda birdir (hangisi önce gelirse).
Kendi başınıza çözemeyeceğiniz bir sorunla karşılaşırsanız (veya kaportanın altına dalmak konusunda kendinizi rahat hissetmiyorsanız), sorunu teşhis etmesi ve onarması için güvenilir bir oto tamircisi ile iletişime geçin.
- Çakmak Sigortası Neden Sürekli Atar?
- SMS ile Hasar Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
- Patlak Amortisör Nasıl Anlaşılır?
- Elektrikli Araçlar Yağ Kullanıyor mu?
- Elektrikli Arabayı Şarj Etmek Ne Kadar Sürer?
Işıklar yandığı halde araba neden çalışmaz sorusunu cevapladığımız yazımız sona erdi.
Sık Sorulan Sorular
Farlarımı açık bırakırsam arabamın aküsü biter mi?
Arabanızın aküsünün ömrü, onu ne kadar açık bıraktığınıza bağlıdır. Araç akünüzün ne kadar dolu olduğu ve ne kadar yeni veya eski olduğu, farları ne kadar süre açık tutabileceğinizi ve açtığınızda çalışmaya devam edebileceğini belirleyecektir. Akünüz yeni ve iyi durumdaysa, birkaç saat dayanabilir ancak kesinlikle bütün gece dayanmaz. Ancak piliniz iyi durumda değilse bir saat bile dayanamayabilir.
Işıklar açıkken bir araba aküsünün bitmesi kaç saat sürer?
Bu tamamen akünüze bağlı olduğu için kesin sayıları vermek biraz zor. Bazı insanlar için, farları dört saat açık bırakmak, yine de geri gelip arabanızı başarılı bir şekilde çalıştırabileceğiniz anlamına gelirken, diğerleri, pilleri bitmeden ve şarj edilmeye veya hızlı çalıştırmaya ihtiyaç duymadan arabalarının ışıklarını otuz dakikadan fazla açık bırakamazlar.
Ortalama bir araba aküsünün aküsünü tamamen boşaltması otuz ila doksan dakika sürer; bu, pilinizi hızlı başlatmanız veya yeniden şarj etmeniz gerekeceği anlamına gelir. Ancak birkaç saat bırakılırsa piliniz de dayanamayabilir. Bu ışıkları çok uzun süre açık bırakmanız pilinizin tamamen bitmesine ve yenilerini almanıza gerek duymasına neden olabilir.
Bitmiş bir araba aküsü kendi kendine şarj olur mu?
Hayır. Bitmiş bir araba aküsü kendi kendini şarj edemez. Şarj edilmesini ve çalışmasını sağlamak için, onu çıkarıp şarj edebilir veya başka bir akü veya başka bir arabayla hızlı marş yapabilirsiniz. Dışarıdan yardım almadan kendi kendini şarj edebilen hiçbir araba aküsü yoktur.
Işıkları açık bıraktıktan ve artık akünüz bittiğinde, alternatör bile akünüzü şarj etmenize yardımcı olmaz. Arabanızın aküsünü şarj etmenin başka bir alternatifi, aküyü takviye ile çalıştırmak ve ardından motoru bir süre çalıştırmaktır.