CPU yani İşlemci sıcaklığına bakabilmek için ücretsiz olarak da sunulan işlemci sıcaklığı ölçme programlarını kullanabilirsiniz.
İşlemci (CPU) (Central Process Unit) (Merkezi İşlem Birimi ), bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri akışını kontrol eden, veri işleme görevlerini yerine getiren donanımdır. İşlemciler hakkında daha detaylı bilgiler ve bir çok sorunun cevabına buradaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.
CPU yani İşlemci sıcaklık değerlerinin belirli bir düzeyde tutulması donanım sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır. Yüksek işlemci sıcaklıkları cihazlarınızda bir çok probleme neden olabilmektedir.
İşlemci neden ısınır?
İşlemciler, cihazının donanım ve yazılım tabanlı talimatlarının işlenmesinden sorumludur ve yoğun yük altında ısınmaları gayet normaldir. Buradaki asıl sorun İşlemcinin çok fazla ısınmasıdır. İşlemcinin aşırı ısınmasının başlıca nedenleri arasında; havalandırma eksikliği, arızalı parçalar, işlemci üzerinde biriken toz ve kirler sayılabilir.
Bilgisayarın en önemli donanımlarından biri olan işlemciler fazla ısındığı zaman hem performansı düşürür hem de bilgisayarların hasar görmesine yol açar.
İşlemci sıcaklığı kaç olmalı?
Aslında bu konuda kesin değerlerden bahsetmek pek mümkün değil. Bu değerler işlemcinin ne kadar yük altında çalıştığına, ortam sıcaklığına ve işlemcinin hava kanallarının kalitesine göre değişiklik gösterir.
İşlemcinin sıcaklık değerleri; boşta çalışırken 35 ila 55 derece, yük altındayken ise 60 ila 85 derece aralığında olmalıdır.
Oyun oynarken CPU sıcaklığı ortalama olarak 70-80 Derece ise bu anormal değildir. Ancak bu sınırı aşmamalıdır.
İşlemci sıcaklığına nasıl bakılır?
İşlemcinin bir yük altındaki sıcaklığının ölçülebilmesi içinde bir takım programlar kullanılır. İşlemci ısı değerlerine bakmak için aşağıdaki İşlemci sıcaklığı ölçme programlarını kullanabilirsiniz.
Bu uygulamalar bilgisayara yüklendikten sonra bilgisayarın sağlık durumu, işlemci sıcaklığı, RAM ile ilgili ve diğer bileşenler ile ilgili birçok detaylı bilginin elde edilmesi sağlanır.
AMD Ryzen Master
AMD Ryzen Master, AMD Ryzen işlemcilere özel bir yazılımdır. Uygulama CPU sıcaklığını okumak için AMD’ye özel bir yöntem kullanmaktadır.
Core Temp
Core Temp, işlemcinizin sıcaklığı, iş yükü, hangi hız aralıklarında çalıştığı ve güç tüketimi gibi işlemciniz hakkında çok çeşitli bilgileri gerçek zamanlı olarak görmenizi sağlayan ücretsiz ve Türkçe bir programdır.
HWMonitor
HWMonitor, bilgisayarınızda bulunan donanımların üzerindeki sensörleri okuyarak sıcaklık, voltaj ve fan hızı gibi değerler hakkında kullanıcılara bilgi veren başarılı bir donanım izleme yazılımıdır. HWMonitor, en yaygın sensör yongalarını yönetir ve bu şekilde neredeyse tüm donanımlar hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olur.
Open Hardware Monitor
Açık kaynak koduna sahip olan ve tamamen ücretsiz olarak indirip kullanabileceğiniz bir yazılım olan Open Hardware Monitor temel olarak bilgisayarınızda bulunan çeşitli bileşenlerin sıcaklıklarını ölçmenize yardımcı oluyor. Ayrıca program ile özel bir takip penceresi oluşturabiliyor, bu pencerede seçeceğiniz sıcaklık ve yük değerlerini takip edebiliyorsunuz.
HWinfo
Bilgisayarınızdaki donanımlar hakkında detaylı bilgiler almanıza olanak sunan HWiNFO, kullanıcılara sunduğu detaylar konusunda da oldukça cömert bir program olarak tanımlanabilir. Zira sisteminizin donanım tarafında olan biten neredeyse her detayı en ince noktasına kadar gösterebilen HWiNFO64 ile özellikle sorun tespiti gibi konularda oldukça fazla bilgi sahibi olacaksınız.
Real Temp
Bilgisayarınızdaki donanımların tam yük altında ulaştığı en yüksek sıcaklık, boştayken bulunduğu sıcaklık, ortalama sıcaklık ve saat çalışma hızları gibi detayları sizlere suna Real Temp, özellikle hız aşırtma geçmişine sahip kullanıcılar için birebir bir program.
İşlemci sıcaklığı nasıl düşürülür?
Eğer İşlemcinizde bir arıza bulunmuyorsa;
- Donanım temizliği yaparak,
- Termal macunu yenileyerek, (Bilgisayar donanımlarının sağlığı için oldukça önemli olan termal macun hakkındaki bilgileri buradaki yazımızdan okuyabilirsiniz.)
- Harici soğutucu kullanarak,
işlemci sıcaklığını düşürebilirsiniz.
İşlemci sıcaklığı hakkında sıkça sorulan sorular
İşlemci neden fazla ısınır?
İşlemcinin aşırı ısınmasının başlıca nedenleri arasında; havalandırma eksikliği, arızalı parçalar, işlemci üzerinde biriken toz ve kirler sayılabilir.
İşlemcinin ısınması normal midir?
İşlemciler, cihazının donanım ve yazılım tabanlı talimatlarının işlenmesinden sorumludur ve yoğun yük altında ısınmaları gayet normaldir.
İşlemcinin ısınması zararlı mı?
İşlemci, fazla ısındığı zaman hem performansı düşürür hem de bilgisayarların hasar görmesine yol açar.
İşlemci sıcaklığı maksimum kaç derece olmalı?
İşlemcinizin sıcaklık değerleri; boşta çalışırken 35 ila 55 derece, yük altındayken ise 60 ila 85 derece aralığında olmalıdır.
İşlemci sıcaklığını nasıl öğrenebilirim?
İşlemci ısı değerlerine bakmak için Core Temp, HWMonitor, Open Hardware Monitor, HWiNFO, Real Temp gibi İşlemci sıcaklığı ölçme programlarını kullanabilirsiniz.
Oyun oynarken işlemci sıcaklığı kaç olmalı?
Oyun oynarken CPU sıcaklığı ortalama olarak 70-80 Derece ise bu anormal değildir. Ancak bu sınırı aşmamalıdır.