KEP Adresi Nedir, Nasıl Alınır?

14 Şubat 2011 tarihinden itibaren Kayıtlı Elektronik Posta, yani kısa adı ile KEP adresleri hayatımıza girdi.  

KEP adresi nedir, ne işe yarar, KEP adresi ile neler yapılır, kimler KEP adresi almalı, KEP ücretleri ve KEP adresi alma adımlarını bu yazımızda ele alıyoruz.

14 Şubat 2011 tarihinden itibaren Kayıtlı Elektronik Posta, yani kısa adı ile KEP adresleri hayatımıza girdi.  

KEP adresi nedir?

KEP resmi yazışmaların elektronik ortamda mevzuata uygun, uluslararası standartlarda ve teknik olarak güvenli bir şekilde yapılmasına imkân sağlayan bir sistemdir.

KEP adresi nedir sorusunu cevapladıktan sonra kep adresi ile ilgili diğer konulara değinelim.

KEP adresi ile neler yapılır?

KEP sistemiyle resmi, özel ve ticari her türlü belge veya yazı, kurumlar ve şahıslar arasında elektronik posta ile gönderilip alınabilmektedir. Yani yasal geçerli olarak elektronik yazışma ve bildirim (beyanname, bildirge, başvuru, bildirim, ihtar, ihbar, vb.) yapılabilmektedir.

KEP adresi nasıl alınır?

Kayıtlı Elektronik Posta hesabı almak için başvurulması gereken Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıları Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun internet sayfasında yayımlanmaktadır.

KEP adresi almak için buradaki PTT KEP Online Başvuru linkine tıklayabilirsiniz.

  • Açılan sayfada iki ana kısım göreceksiniz. İlki bir e-imza ya da mobil imzaya sahipseniz kullanabileceğiniz online kayıt, ikincisi ise bu imza türlerinden birine sahip değilseniz ön başvuru yapabileceğiniz kısımdır.

kep adresi nedir nasil alinir 2

  • E-imza ve mobil imzaya sahip değilseniz ve bireysel bir KEP adresi edinmek istiyorsanız, ön başvuru bölümünden bireysel kısmına tıklayacaksınız.
  • Açılan sayfada TC kimlik numaranızı girmeniz istenecektir.
  • TC kimlik numaranızı girmenizin ardından, çok az zamanınızı alacak bir form doldurma işlemi yapacaksınız. Bu kısım nasıl bir KEP adresi istediğiniz ile alakalı olacaktır. Bu sebeple dikkatle doldurduğunuzdan emin olun.

KEP adresi almak için gerekli belgeler nelerdir?

Kayıtlı elektronik posta için başvuru işlemi bazı belgelere ihtiyaç duymaktadır. Bu belgeler tedarik edilmeden her hangi bir başvuru yapılamamaktadır.

PTT kayıtlı elektronik posta başvuru işlemi için gerekli belgeler şu şekildedir:

  1. Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgesi. Bu belge yoksa pasaport ve ehliyet gibi kimlik belgesinin yerine geçebilecek belgeler de başvuru esnasında kabul edilmektedir.
  2. Kayıtlı elektronik posta başvuru formu doldurulmalıdır. Formda istenen bilgiler doğru bir şekilde verilmelidir. Formu doldurduktan sonra kimlikle birlikte PTT şubesine gerekli başvuru yapılabilir.

KEP adresi nasıl aktive edilir?

KEP Adresi Nedir, Nasıl Alınır?

  1. Eğer aldığınız PTT KEP adresi ise yapmanız gereken tek şey, pttkep.gov.tr adresine girmek ve sayfanın sağ üst köşesinde bulunan “Müşteri girişi” butonuna tıklamak olacaktır.
  2. Müşteri girişine tıklamanızın ardından sistem sizi ikinci bir sayfaya yönlendirerek giriş yönteminizi seçmenizi isteyecektir.
  3. Dört farklı giriş sisteminden birini seçip, gerekli kısımları doldurduktan sonra PTT KEP adresi giriş işlemini tamamlayabilirsiniz.

KEP adresi nedir yazımızda son olarak KEP adresi hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını verelim.

KEP Adresi hakkında sık sorulan sorular

KEP açılımı nedir?

KEP’in açılımı Kayıtlı Elektronik Posta’dır.

KEP kimler için zorunludur?

KEP adresi almak şirketlerde zorunludur. Bu şirketlere tebligatlar elektronik ortamda yapılmaktadır ve bu nedenle bu şirketlerin KEP adresi alması zorunludur

Şahıslar KEP adresi alabilir mi?

KEP hesabı kullanmanın yürürlükteki KEP mevzuatına göre bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar muhattap oldukları Özel Tüzel Kişilikler ile Gerçek Kişilerden hizmetlerine başvuru esnasında KEP adresi almış olma zorunluluğu getirebilmektedir.

KEP adresi kaç para?

KEP fiyatları Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıları(KEPHS) ’ler arasında farklılık gösterebilmektedir. Fiyat listeleri KEPHS’lerin internet sayfalarından duyurulmaktadır.

KEP için e-imza şart mı?

Kayıtlı elektronik posta sisteminde gönderim yapabilmek için elektronik imza sahibi olunması gerekmektedir. Ancak sadece alıcı olarak KEP hesabını kullanacak olan kullanıcıların elektronik imza sahibi olması gerekmemektedir. Elektronik imza almak için Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılara başvurabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Back to top button