Keylogger nedir yazımızda klavye yakalama sistemi olan Keylogger yazılımlarının tespiti hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğiz.
Zararlı yazılım gerek mobil cihazlar gerekse bilgisayarlarımızın başındaki en büyük dertlerden biri. Virüs, Malware gibi kötücül yazılımların arasında belki de en tehlikelisi Keylogger yazılımlarıdır.
Keylogger nedir?
Keylogger, casus yazılım yada izleme yazılımıdır. Klavye dinleme sistemi veya klavye yakalama sistemi olarak da adlandırılırlar. Keyloggerlar genelde klavyenizdeki tuşları gizli bir şekilde izlerler.
Keylogger basitçe sizin klavyeden yaptığınız her vuruşu kaydeden ve bu kayıtları kişisel bilgilerinizi çalmak isteyen kişilere gönderen programlardır. Bu yazılımlar siz internette gezinirken gireceğiniz parolaları ve kişisel bilgilerinizi bir metin dosyasına kaydedip başka bir kullanıcıya ulaştırır.
Keylogger nedir yazımızı okuduktan sonra; Casus yazılımlar hakkında buradaki, Malware yazılımları hakkında bilgiler için ise buradaki yazılarımızı mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.
Keylogger türleri
Keylogger yazılımları 2 başlık altında toplanabilir.
- Yazılımla Çalışan Keyloggerlar: Sisteminize yüklenmesiyle aktif hale gelen tuş takip programlarıdır , klavyenizde basılan her tuşu bir dosyaya kaydeder.
- Donanımla Çalışan Keyloggerlar: Bilgisayarınıza bir donanım eklemesiyle aktif hale gelen tuş takip cihazıdır , klavyenizde basılan her tuşu bir kalıcı bellek kartına yazılıma ihtiyaç duymadan kaydeder. ( klavye ile anakart arasına takılan küçük , Dikkatli bakılmadan görülemeyecek aparatlardır)
Keylogger nasıl bulaşıyor?
Keylogger türü zararlı yazılımların birden fazla bulaşma yöntemi mevcut.
- Kötü niyetli kişiler tarafından yazılan ve işletim sistemlerinin açıklarından yararlanılarak hedef bilgisayarın kısmen veya tamamen yönetici haklarını saldırgana teslim eden truva atı (trojan) adlı yazılımlar aracılığıyla keylogger yazılımları sisteme yüklenebilir.
- Keylogger yazılımı bilgisayara kullanıcı tarafından yüklenebilir.
Keylogger yazılımı da temel olarak diğer kötü amaçlı yazılımlar gibi bilgisayarınıza ulaşır. Yani bir Keylogger yazılımını size gönderilen veya bilgisayarınıza indirilen bir dosyayı açarak sisteme yüklersiniz ve size bu dosyayı gönderen kişiye teslim olursunuz.
Bunun haricinde aynı ağa bağlı kullanıcılara Man In The Middle saldırısı ile zararlı yazılım kurmak mümkün. Bu sebepten dolayı halka açık Wi-Fi ağlarına bağlanma konusunda dikkat etmenizi öneriyoruz.
Keylogger nasıl anlaşılır?
Bilgisayarınızda Keylogger yazılımı olup olmadığını öğrenmek hiç de kolay değil zira bu yazılım birçok yönteme karşı koruma sağlaması ve gizli olarak çalışmasıyla biliniyor. Dolayısıyla eğer bilgisayarınızda Keylogger bulunuyorsa bunu öğrenmek ya da en azından tahmin etmek için bazı şeylere dikkat etmeniz gerekiyor.
Bunlardan biri, internette gezinirken bilgisayarınızın yavaşlıyor olması. Eğer internet tarayıcınızda gezinirken bilgisayarınızda gözle görülür bir performans düşüşü yaşıyorsanız, bunun muhtemel sebeplerinden biri Keylogger yazılımıdır. Keylogger’ın arkada gizlice çalışıyor olması ve bilgisayarı yoruyor olması bunun temel nedenidir.
Bu yazılımın farkına varabileceğiniz bir başka nokta ise siz yazı yazmaya çalışırken klavyeye bastığınız tuşların ekrana gelmemesi veya geç gelmesi olabilir. Bunun yanı sıra eğer bir internet sayfası açmaya çalışıyorsanız ve sayfanın grafikleri düzgün yüklenmiyorsa veya sayfa hiç açılmıyorsa, bu da sisteminizde Keylogger olduğu anlamına gelebilir.
Keylogger’dan nasıl korunulur?
Keylogger yazılımından korunabilmek için bir program yüklemek yerine kendi kendinize alabileceğiniz bazı önlemler de bulunuyor.
- Mutlaka işletim sisteminizin güncelleştirmelerini yapın
- Güncel antivirüs yazılımı kullanın
- Bankacılık ve önemli işlemlerinizi güvenli olmayan bilgisayarlardan yapmayın
Keylogger nasıl silinir?
Keylogger silmek için bazı güvenlik yazılımı firmaları tarafından geliştirilen yazılımları kullanabilirsiniz. Bunun yanında ücretli Esed Nod32 gibi bir antivirüs yazılımı kullanarak zararlı yazılımlara karşı bilgisayarınızı koruma altına alabilirsiniz.
Bazı antivirüs programları gelişmiş veri tabanları sayesinde birçok zararlı yazılımı anlık olarak tespit edebiliyor.
Keylogger nedir yazımızda klavye yakalama sistemi olan Keylogger yazılımları hakkında ayrıntılı bilgilere yer vermeye çalıştık.
Keylogger hakkında sıkça sorulan sorular
Keylogger nasıl bulaşır?
Keylogger yazılımı da temel olarak diğer kötü amaçlı yazılımlar gibi bilgisayarınıza ulaşır. Yani bir Keylogger yazılımını size gönderilen veya bilgisayarınıza indirilen bir dosyayı açarak sisteme yüklersiniz ve size bu dosyayı gönderen kişiye teslim olursunuz.
Keylogger olup olmadığı nasıl anlaşılır?
İnternette gezinirken bilgisayarınızın yavaşlıyorsa,
Yazı yazmaya çalışırken klavyeye bastığınız tuşların ekrana gelmiyor yada geç geliyorsa,
İnternet sayfası açmaya çalışıyorsanız ve sayfanın grafikleri düzgün yüklenmiyorsa veya sayfa hiç açılmıyorsa, bu da sisteminizde Keylogger olduğu anlamına gelebilir.
Keylogger nasıl temizlenir?
Keylogger silmek için bazı güvenlik yazılımı firmaları tarafından geliştirilen yazılımları kullanabilirsiniz. Bunun yanında ücretli Esed Nod32 gibi bir antivirüs yazılımı kullanarak zararlı yazılımlara karşı bilgisayarınızı koruma altına alabilirsiniz.
Keylogger bilgisayara zarar verir mi?
Keylogger kötü amaçlı bir yazılımdır ve bilgisayarınza zarar verir.