Bir resmin renk koduna ihtiyacınız var ama resmin renk kodunu nasıl alacağınızı bilmiyor musunuz? Sizi yormadan bir fotoğraftan renk kodu bulmanızı sağlayacak renk bulucu, renk yakalayıcı bu araçlar ile resmin istediğiniz bir bölümünün yada resmin renk kodunu görebilirsiniz.
3 temel renk olan kırmızı, mavi ve yeşil renklerinin karışımıyla diğer renkler oluşturulmaktadır.
Renklerin elektronik ortamlarına taşınabilmesi için piksel yapılarına uygun oluşturulmaları gerekmektedir. Renk kodları, renkleri bilgisayarların yorumlayabileceği ve görüntüleyebileceği bir biçimde ifade etmemize yarayan kodlardır.
Heksadesimal (Hex), matematik ve bilişim alanlarında kullanılan 16 tabanlı sayı sistemidir. Heksadesimal sayı sisteminde sayılar 16 farklı sembolle temsil edilir ve genellikle başında hashtag (#) simgesi bulunur.
Bir resmin renk kodunda, 0-9 arasında semboller 0 ile 9 arasında sayıları, A-F arasındaki harfler ise 10 ile 15 arasındaki sayıları temsil eder. İlk iki harf / rakam kırmızıya, sonraki ikisi yeşile ve son ikisi maviye karşılık gelir. Renk değerleri, 00 ile FF arasındaki değerlerde tanımlanır.
Resmin renk kodunu bulmanızı sağlayacak 6 araç!
- Instant Eyedropper
- SIP
- Digital Color Meter
- ColorZilla
- Markup Tool
Instant Eyedropper
Fotoğraftan renk kodu bulmak için kullanabileceğiniz Instant Eyedropper, ekrandaki bir rengin onaltılık değerini tam olarak belirleyebileceğini bir uygulamadır. Uygulama içerisinde mouse’u resmin üzerinde gezdirdiğinizde fare işaretçinizin hemen altında bulunan pikselin renk kodunu görebilirsiniz.
İndir: Instant Eyedropper (Windows)
SIP
MAC menü çubuğuna bir renk seçme işlevi ekleyen SIP ile resmin üzerindeki renk kodlarını görebilirsiniz. Uygulama, 24 adede kadar renk biçimini destekler ve ayrıca paletler oluşturmanıza ve paylaşmanıza olanak tanır.
İndir: SIP (Mac)
Digital Color Meter
Digital Color Meter yani Dijital Renk Ölçer Mac bilgisayarlarda yerleşik olarak gelen bir renk seçicidir. Uygulama herhangi bir kurulum gerektirmiyor ve Uygulamalar – Araçlar menüsünden ulaşabilirsiniz.
ColorZilla
ColorZilla Chrome ve Firefox için geliştirilen, ekran tabanlı öğelerden onaltılı renk kodları almak için kullanılan bir eklentidir. Eklenti kurulduktan sonra tarayıcının araç çubuğuna kendini ekler.
Fareyi resmin üzerinde herhangi bir pikselin üzerine getirdiğinizde hem hex hem de RGB değerlerini görebilirsiniz.
İndir: ColorZilla (Chrome | Firefox)
Markup Tool
IOS cihazlarda yerleşik olarak bulunan Markup Tool (işaretleme aracı) görüntülerden onaltılık kodu ve RGB değerlerini almanıza olanak tanır. İşaretleme ile ekran görüntülerini ve fotoğrafları düzenleyebilir, farklı opaklık ve yazı tipi kalınlığı seçebilir ve hatta bir PDF belgesine imza ekleyebilirsiniz.
Color Picker
Son olarak, Android kullanıcıları için Color Picker uygulamasını önereceğiz. Bu uygulamada kamera ile çektiğiniz yada galerinizde bulunan bir resmin hex kodunu alabilirsiniz.
Yapmanız gereken sadece bir fotoğraf seçip ekranı kaydırmak ve daire içine almak.
İndir: Color Picker (Android)
Biliyor musunuz?
Ücretsiz fotoğraf boyutlandırma uygulaması Windows 10’da toplu resim küçültme işlemini sadece tek bir tıkla yapabilir, fotoğrafları toplu olarak boyutlandırabilirsiniz.