Android telefon yada tabletinize Root işlemi yaparak bir çok yeni özellik kazandırabilirsiniz. Bu yazımızda Root nedir, ne işe yarar, Root nasıl atılır, Root garantiyi bozar mı, Root kaldırma, Root geri alma nasıl yapılır gibi Root hakkındaki bir çok sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Android, Linux tabanlı bir iletim sistemidir. Windows’ta bulunan Administrator kullanıcısında olduğu gibi Linux’te de Root kullanıcısı vardır. Android cihazlarda Administrator ‘un karşılığı Root’dur. Satın aldığınız cihaz Root yetkisi kilitli olarak gelir.
Şimdi Root nedir ve nasıl yapılır bakalım.
Root nedir?
Root, Android işletim sistemini çalıştıran telefon, tablet ve diğer cihazlarda kullanıcılarının sistem üzerinde ayrıcalıklı kontrol (Root izni) elde etmelerine izin verme yetkisidir.
Root ne işe yarar?
Root işleminin en temel yararı, size sistemin daha önce erişmediğiniz köşelerine, detaylarına erişim hakkı (sadece okuma hakkı değil, yazma / değiştirme hakkı da) sunmasıdır.
Bu sayede tüm sistem dosyalarını silebilir, değiştirebilir, yeni temalar yükleyebilir, gereksiz sistem programlarını sistemden kaldırabilirsiniz.
Tablet yada telefonum Rootlu’mu, nasıl anlarım?
Cihazın root’lu olup olmadığını SuperSU, SU ya da SuperUser uygulamalarının cihazda yüklü olup olmadığını kontrol ederek öğrenebilirsiniz. Bu iki uygulamadan birisi kuruluysa cihaz muhtemelen root edilmiştir.
Şimdi root nasıl yapılır anlatımına geçebiliriz.
Root nasıl yapılır ?
Root erişimi yapmak genelde kolay bir işlem olmakla birlikte, tüm telefon modellerinde Root yetkisi almak için farklı işlemler yapılabilmektedir. Biz temel olarak Samsung Galaxy telefonlarda root işlemi nasıl yapılır değineceğiz.
Root işlemi deneyimli kullanıcılar için tavsiye edilir. Root işlemi yaparken sonrasında telefonunuzda oluşabilecek bütün sorunlar sadece sizin sorumluluğununuz altındadır.
Root işlemine başlamadan önce cihazdaki verilerimizin yedeğini almamız gerekiyor. Android işletim sistemli akıllı telefonlarda yedek almak ve sonrasında bu yedeği geri yüklemek için kullanılabilecek çok sayıda uygulama var.
Yedeklerimizi aldıktan sonra Odin, USB sürücü ve Root dosyalarını temin etmeliyiz.
Root dosyasının cihazımız ile uyumlu olmasına dikkat etmemiz gerekiyor, uyumlu olmazsa cihazımız açılmayabilir. USB sürücülerini Samsung’un kendi sitesinden temin edebilirsiniz.
İlk olarak cihazımızda USB hata ayıklama modunu aktif hale getirmemiz gerekmektedir. USB hata ayıklama, Android uygulamalarının geliştiriciler için daha kolay kullanılabilir olmasını sağlamak amacıyla Android cihazlarının bilgisayarlarla iletişim kurmasına olanak sağlayan bir mod’dur. USB hata ayıklama modunu aktifleştirmek için buradaki yazımızdan yardım alabilirsiniz.
Şimdi Root işlemine başlayalım;
- Cihazımızda Ayarlar > Güvenlik > Bilinmeyen Kaynaklar’a izin verin.
- Cihazı tamamen kapatın.
- Ses Kısma + Home + Güç tuşuna basılı şekilde cihazı açın.
- Açılan ekranda Ses Açma tuşuna basarak Download Mod’a giriş yapın.
- Telefonu bilgisayarınıza bağlayın.
- Odin Programını açın.
- PDA kısmından indridğiniz Root dosyamızı seçiyoruz ve Start tuşuna basıyoruz.
- Cihazımız birkaç defa açılıp kapandıktan sonra işlemimiz tamamlanmış oluyor.
Yazımızda da belirttiğimiz gibi telefon modellerine göre Root işlemleri farklılıklar gösterir
Root nasıl kaldırılır?
Rootladığınız cihazı tekrar Root kaldırma işlemi ile Rootsuz hale getirebilirsiniz.
- Cihazınızda yüklü olan, ya da sonradan yüklemiş olduğunuz SuperSu uygulamasını açın. SuperSu uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
- Daha sonra “Ayarlar” başlığı altında bulunan “Root kaldırma” butonuna dokunun.
- Burada root erişimi kaldırma işlemi ile ilgili bir uyarı göreceksiniz. Onaylayıp devam edin.
- Bu izinle birlikte SuperSu uygulaması cihazınızdaki “root erişim iznini” kaldırmaya başlayacaktır.
- Son alarak ayarların tam olarak uygulanabilmesi için cihazınızı yeniden başlatın.
Eğer Root işlemini başka bir uygulama ile yaptıysanız Root dosyalarını silerek de Root kaldırma işlemini yapabilirsiniz.
Bunun için herhangi bir dosya yöneticisi uygulamasını kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta sistem dosyalarına erişim sağlayabilmenizdir. Bir öneri isterseniz ES Dosya Yöneticisi uygulamasını kullanabilirsiniz.
- ES Dosya Yöneticisi’ni açıp sol üst kısımdaki açılır menüye ulaşın. “Root Gezgini” butonunu kullanarak uygulamaya gerekli olan izni verin.
- Ardından Dosyalar bölümüne gelip üst kısımdaki “/” işaretine dokunun. system>bin klasörüne ulaşıp “su” isimli dosyayı silin.
- Geri çıkıp system>xbin klasöründeki “su” dosyasını da silin.Tekrar geri çıkıp system>app>SuperSu klasörüne ulaşın. Bu klasörde yer alan “SuperSu.apk” isimli dosyayı seçip silin.
- Eğer cihazınızı root ettiğinizde SuperSu yerine farklı bir root erişimi kontrol uygulaması yüklendiyse o uygulamayı silmelisiniz.
- Son olarak cihazınızı yeniden başlattığınızda cihazınızdaki root erişimi kaldırılmış olacaktır.
Super User nedir, ne işe yarar?
“Superuser” olarak adlandırılan ve genelde kısaca “SU” olarak kullanılan, özel kullanıcı yetkisine sahip olan kullanıcılardır. Superuser hesabı bir nevi Administrator yani yönetici hesabıdır.
SuperSU nedir, ne işe yarar?
SuperSU rootlu telefonunuza ve indirdiğiniz uygulamalara tam erişim sağlayabileceğiniz uygulamadır.
SuperSU root gerektirir eğer telefonunuz rootlu ise zaten otomatik olarak kurulacaktır uygulamanın bazı görevlerini sayacak olursak log(kayıt) tutma,telefona tam erişim olacaktır. Log(kayıt) tutma özelliği, seçtiğiniz uygulamalar üzerinde yapılan işlemleri gösterir yani o uygulamanın geçmişine erişmek demektir.
Tam erişim ise normal telefonda yapamayacağınız işlemler yapmanıza olanak sağlar (bunun aktif olabilmesi için telefonunuzun rootlu olması gereklidir aksi taktirde çalışmayacaktır) tam erişime örnek olarak Root Browser uygulaması verilebilir bu uygulama sayesinde Android telefonunuzun sistem dosyalarına erişebilirsiniz.Eğer root yaparsanız telefonunuz garanti kapsamından çıkacaktır.
SuperSu ile Root Kaldırma
Pek çok kullanıcı rootlu cihazları yönetmek için popüler bir araç olan SuperSU’dan yararlanmaktadır. SuperSu’nun birçok özelliği arasında cihazınızı unroot etmek de bulunmaktadır. SuperSu uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
1 SuperSu ile unroot oldukça basittir. Sadece SuperSU uygulamasını açın ve Ayarlar sekmesine gidin. Aşağı kaydırın ve “Full Unroot (Tam Unroot)” u seçin.
2 Talimatları izleyin ve telefonun işlemleri gerçekleştirmesi için biraz bekleyin. Tüm işlemler bittikten sonra telefonu yeniden başladın ve artık cihazınız rootsuz yani unroot yapılmış şekilde açılacaktır.
SuperSu uygulaması kendisini de cihazdan kaldırır ve Android Unroot yapma işlemi tamamlanmış olur.
Root nedir, ne işe yarar, Root nasıl atılır yazımızda son olarak Root hakkında çok sorulan soruları cevaplayalım.
Root hakkında sık sorulan sorular
Cihazınız root edilmiştir ne demek?
Root, Android işletim sistemini çalıştıran telefon, tablet ve diğer cihazlarda kullanıcılarının sistem üzerinde ayrıcalıklı kontrol (Root izni) elde etmelerine izin verme yetkisidir.
Telefonumda root varmı nasıl anlarım?
Cihazın root’lu olup olmadığını SuperSU, SU ya da SuperUser uygulamalarının cihazda yüklü olup olmadığını kontrol ederek öğrenebilirsiniz.
Root yapınca ne olur?
Android cihazı Rootladığınızda cihaz üzerinde sınırsız işlem yapma hakkı elde edersiniz.
Root telefona zarar verir mi?
Root işlemi genelde basit ve sorunsuz bir işlem olsa da, deneyimsiz ve dikkatsizseniz telefona kalıcı zarar verebilirsiniz.
Root yapmak tehlikeli mi?
Root’lu telefonlardaki diğer bir güvenlik endişesi ise, zararlı bir uygulamanın root izinlerini kullanarak daha büyük bir zarar verebilmesi.
Root garantiyi bozar mı?
Root atılan telefonlar yetkili servisler tarafından tespit edilmekte ve bu cihazların tamir işlemleri garantileri devam etse bile garanti dışına alınarak ücretli bir şekilde yapılmaktadır.
Root atmak telefonu hızlandırır mı?
Hayır, Root atmak telefonunuzu hızlandırmaz. Root izni ile kullanabileceğiniz uygulamalar ile telefonunuzu hızlandırabilirsiniz.
Root işlemi geri alınabilir mi? Root kaldırılabilir mi?
Rootladığınız cihazı tekrar Root kaldırma işlemi ile Rootsuz hale getirebilirsiniz.
Telefonu root yapınca herşey silinir mi?
Rootlama işlemi cihazınızdaki hiçbir veriyi silmez. Fakat bazı cihazlarda root etme işlemi başlatıcıyı (bootloader) unlock etmeyi gerektirir ki bu işlem cihazınızı fabrika ayarlarına geri döndürebilir.