Havaların kötüleşmesi ile birlikte sis farı nedir, nasıl açılır, sis farı hangi durumlarda kullanılabilir, cezası nedir gibi sorular çokça sorulur oldu.
Sis farlarının kanunda belirtilen haller dışında kullanılması kesinlikle cezalık bir durumdur arkadaşlar. Hem para cezası hem de ehliyete 15 ceza puanı yazılır.
Ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz.
Sis farı nedir?
Sis farı, araçların ön ve arkalarında ve genelde tampon altlarında bulunan, yağmurlu, karlı yada sisli havalarda aydınlatmaya yarayan sarı renkte farlardır.
Sis farları, yere paralel, geniş açılı, kısa mesafeli ve homojen yayılan bir ışık üretir. Yönlenen ışığın alt kısmı aydınlık, üst kısmı karanlık olacak şekilde yatay olarak belirginleştirilmiştir.
Sis farlarında sarı ışık kullanılmasının sebebi hem yol görüşünü sağlaması, hem de sarı rengin sisi delebilme özelliği yüzündendir.
Sis farı nedir sorusunu bu şekilde cevaplandırmış olalım ve sis farı kullanımı ile ilgili konulara bakalım.
Sis farı hangi durumlarda kullanılır?
Sis farları, yağmurlu, karlı yada sisli havalarda görüş alanı 10 metrenin altına düşerse kullanılmalıdır. Sis farları 5 metreye kadar net bir görüş sağlar.
Karayolları Trafik Kanunu’nun 64/1 maddesine göre gündüz yada gece sis farlarını; sisli, karlı yada sağanak yağmurlu havalar dışında yakmak yasaktır.
Kanunda belirtilen haller dışında sis farı yakmanın cezası 2021 yılı için 144 TL olarak belirlenmiştir. Kesilen cezayı 15 gün içinde ödemeniz durumunda %25 indirim uygulanır ve sis farı cezası 108 TL’ye düşer.
Ayrıca aracı kullanan sürücü için de 15 ceza puanı uygulanmaktadır
Sis farları, özellikle geceleri karşı istikametten gelen araç sürücülerinin görüşünü çok fazla etkilemekte olup arka sis farları çok göz alıcı bir tondadır.. Sis farları geçici körlük yada dikkat dağınıklığına sebep olabilmektedir.
Sis farı nasıl açılır?
Sis farını açmak için araç içerisinde işaretli kol yada butonlar bulunur. Sis farı kolu yada düğmeleri genelde direksiyonun sol tarafına konumlandırılırlar.
Bu kol yada düğmelerde ön ve ara sis farları açılıp kapatılabilmektedir.
Sola dönük sarı renkte far işaretinin önünde bulunan üç yatay çizgiyi dikey kesen oval bir çizgi ön sis farının açık olduğu anlamına gelir. Aynı işaretin mavi renkli ve sağa dönük olanı ise arka sis farının açık olduğunu gösterir.
Sis farı nedir yazımızda sis farı hangi durumlarda kullanılır, cezası nedir sorularını cevaplandırmaya çalıştık.
Bir araçta KM düşürme yapılıp yapılmadığını anlamanın bir çok yolu bulunuyor. Araç alırken mutlaka kontrol etmeniz gerekenleri buradaki yazımızda anlatıyoruz.
Sis farı hakkında sık sorulan sorular
Sis farı ne zaman yakılır?
Sis farları, yağmurlu, karlı yada sisli havalarda görüş alanı 10 metrenin altına düşerse kullanılmalıdır.
Sis farları ne kadar aydınlatır?
Sis farları 5 metreye kadar net bir görüş sağlar.
Sis farı yakmak yasak mı?
Karayolları Trafik Kanunu’nun 64/1 maddesine göre gündüz yada gece sis farlarını; sisli, karlı yada sağanak yağmurlu havalar dışında yakmak yasaktır.
Sis farı neden yasak?
Sis farları, özellikle geceleri karşı istikametten gelen araç sürücülerinin görüşünü çok fazla etkilemektedir. Sis farları geçici körlük yada dikkat dağınıklığına sebep olabilmektedir.
Sis farı cezası ne kadar?
Kanunda belirtilen haller dışında sis farı yakmanın cezası 2021 yılı için 144 TL olarak belirlenmiştir.
Sis farı ne renk olmalı?
Sis sarları sarı renkteki aydınlatmalardır.
Sis lambaları neden sarı renkte oluyor?
Sis farlarında sarı ışık kullanılmasının sebebi hem yol görüşünü sağlaması, hem de sarı rengin sisi delebilme özelliği yüzündendir.
Sis farı göz alır mı?
Sis farları, özellikle geceleri karşı istikametten gelen araç sürücülerinin görüşünü çok fazla etkilemektedir. Arka sis farları çok göz alır.