SSD mi HDD mi daha iyi?

SSD mi HDD mi diye soranlar için bu yazımızda iki depolama birimini karşılaştırarak HDD ile SSD arasındaki farklara değineceğiz.

SSD mi HDD mi diye soranlar için bu yazımızda iki depolama birimini karşılaştırarak HDD ile SSD arasındaki farklara değineceğiz.

SSD mi HDD mi sorusunun cevabına geçmeden önce SSD nedir, HDD nedir bakalım.

HDD nedir?

ssd mi hdd mi 1

Kısa yazılışı HDD olan hard disk drive ürünleri, veri transferini ve depolanmasını sağlar.

SSD Nedir?

ssd mi hdd mi 2

Türkçe’ye katı hal sürücü olarak çevrilen SSD (Solid State Drive), veri depolamak için geliştirilmiş sabit disklerin yerini alan veri depolama aygıtıdır.

Hızlı bir bilgisayara sahip olabilmek için Hard Disk’lerin yerine tercih edilmeye başlayan SSD nedir, ne işe yarar, SSD’lerin hard disklerden avantajı nedir, SSD nasıl performans sağlar ve SSD nasıl takılır gibi SSD’ler hakkında bir çok sorunun cevabını buradaki yazımızda bulabilirsiniz.

SSD mi HDD mi yazımıza devam ediyoruz.

SSD mi HDD mi? HDD ile SSD arasındaki fark nedir?

  • Hız durumu

SSD ile HDD arasındaki hız farkı tamamen karşılaştırdığınız donanıma bağlıdır. Aşağıdaki veriler size SSD ile HDD arasındaki performans farkı hakkında genel bir bilgi vermektedir.

SSD Okuma Hızı: 550 MB / sn – SSD Yazma Hızı: 520 MB / sn

HDD Okuma Hızı: 125 MB / sn – HDD Yazma Hızı: 125 MB / sn

Okuma hızı söz konusu olduğunda SSD HDD‘den yaklaşık dört kat daha hızlıdır ve yazma hızı karşılaştırıldığında biraz daha düşüktür. Ancak, PCI-E gibi daha uyumlu bir SSD arayüzü kullanmak daha da yüksek bir veri hızı sunabilir.

SATA III Veri Hızı: 560 MB / sn

PCI-E Veri Hızı 985MB / s (şerit başına)

PCI-E ve M.2 SSD’ler için ortalama hızlar yaklaşık 1,2 GB/sn ila 1,4 GB/sn’dir ve bazı durumlarda aşırı hızı karşılayabiliyorsanız 2,2 GB/sn’ye de ulaşabilir.

Birçok kişi, üstün performansları nedeniyle işletim sistemlerini bir SSD’ye kurmayı tercih ediyor. Sistem önyükleme hızları, bir OS’yi bir HDD’de depolamaya kıyasla çok daha hızlıdır.

Önyükleme hızında yüzde 200 – yüzde 800 arasında bir iyileşme beklemek mantıksız olmaz, bu da Windows’un yaklaşık 20 saniye içinde açılmasına olanak sağlar. Bunu yaklaşık 40-60 saniyelik bir açılan bilgisayarın HDD’si ile karşılaştırınca ve büyük bir fark olduğunu görebilirsiniz.

Sizin için para bir çok önemli değilse, SSD’ler HDD’lerden 10 kat daha hızlı olabilir, bu nedenle hız ve performans açısından açık ara kazanan SSD’dir.

  • Depolama Kapasitesi

HDD depolama alanı, genel ticari kullanım için 40GB ile 12TB arasında değişebilir. Kurumsal kullanım daha da yüksek depolama kapasitelerine ulaşabilir.

Çok fazla veri depolamanız gerekiyorsa, tüm dosyalarınızı tek bir sabit sürücüye güvenmek yerine, daha küçük depolama kapasitelerine sahip birden çok sabit sürücünüz olması önerilir. Sabit sürücünüz arızalanırsa veya bozulursa, tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz, ancak verilerinizi birden çok sabit sürücüye kaydederseniz, hepsini kaybetmezsiniz.

HDD’ler, özellikle videolar, fotoğraflar ve oyunlar olmak üzere çok miktarda veri tutmak için iyidir. Ancak, daha yavaş okuma ve yazma hızları nedeniyle SSD kadar iyi performans göstermezler. Böylece oyunlarınızın çoğunu bir HDD’de depolayabilir, ancak en sevdiğiniz ve güce daha çok ihtiyaç duyan oyunları SSD’nizde depolayabilirsiniz.

  • Fiyat durumu

SSD ve HDD arasındaki en önemli farklardan biri, fiyattır. En ucuza en çok depolama alanına sahip olmayı istiyorsanız, HDD’yi tercih etmelisiniz.

Bu yazımızda SSD mi HDD mi sorusunun cevabını vermeye çalıştık.

Bir yanıt yazın

Back to top button