SSD Nedir, Ne İşe Yarar?

SSD nedir, ne işe yarar, SSD'lerin hard disklerden avantajı nedir, SSD nasıl performans sağlar ve SSD nasıl takılır?

Hızlı bir bilgisayara sahip olabilmek için Hard Disk’lerin yerine tercih edilmeye başlayan SSD nedir, ne işe yarar, SSD’lerin hard disklerden avantajı nedir, SSD nasıl performans sağlar ve SSD nasıl takılır gibi SSD’ler hakkında bir çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Tüm bilgisayarların işletim sistemini, uygulamaları ve kullanıcıların cihazda depolaması gereken çeşitli dosyaları saklamak için bir sabit sürücüye ihtiyacı vardır. Burada karşımıza iki ana depolama seçeneği çıkar: SSD (Solid-state Drives) ve HDD (Hard Disk Drives).

Bilgisayarınızı yükseltmeyi veya yeni bir disk satın almayı düşünüyorsanız HDD mi yoksa SSD mi sizin için daha avantajlı kararsız kaldıysanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

SSD nedir?

Türkçe’ye katı hal sürücü olarak çevrilen SSD (Solid State Drive), veri depolamak için geliştirilmiş sabit disklerin yerini alan veri depolama aygıtıdır. SSD nedir sorusunu cevapladıktan sona ne işe yaradığına da bakalım.

SSD ne işe yarar?

SSD’yi farklı yapan şey NAND Flash mimarisinin temel alınmasıdır. NAND Flash USB bellekler, hafıza kartları gibi depolama çözümlerinde de kullanılan bir yapıdır. NAND Flash mimarisi sayesinde SSD ürünler HDD ürünlere göre daha güvenilir daha yüksek başarım düzeyinde, etkileyici darbe dayanımına ve düşük güç tüketimi değerlerine sahip ürünler olmaktadır.

SSD nasıl çalışır?

Solid-state drive’lar (SSD), geleneksel sabit disklerden farklı çalışırlar. Geleneksel hard disklerde veriler, plakaların üzerindeki sektörlerde tutulur.

Normal sabit diskler bilgiye erişmek ve işlemek için disk döndürürken SSD’ler bilgiyi flaş hafıza çiplerinde depolarlar. SSD’lerdeki çalışma stili akıllı telefonlar, USB bellekler ve tabletler ile aynıdır. SSD donanımındaki bütün hafıza çiplerine aynı zamanda erişilebilir, bu da bilgiyi işlemek için disk döndürmeye gerek bırakmadığından işlemler daha hızlı tamamlanır.

SSD’ler daha farklı tasarlandığından çeşitli şekillere ve büyüklüklere sahiplerdir. SSD’ler, üretimi daha maliyetli bir donanım olduğundan ve ülkemizdeki dolar kurunun yüksek olmasından, aynı depolama kapasitesini sunan bir HDD’nin iki katı fiyata sahipler.

SSD nedir yazımızda SSD ve HDD arasındaki farklara değineceğiz.

SSD ve HDD arasındaki fark nedir?

ssd nedir ne ise yarar 3

SD teknolojisi ısı, ses, düşük enerji sarfiyatı ve mekanikliğin ortadan kalkması gibi büyük avantajlar sunuyor.

  • SSD’ler hareket eden parça olmadığı için sessizdirler ve düşük güç tüketimi yaparlar.
  • SSD’lerin Açılma süresi yok denecek kadar kısadır.
  • SSD’lerin Dosyalara erişim hızı çok yüksektir.
  • Bozulacak mekanik parça olmaması ve titreşime dayanıklı olması SSD’nin en güzel özelliğidir. SSD’ler, HDD’ler gibi kolay bozulmaz. Bir SSD ile HDD’yi düşürseniz, HDD mekanik bir yapıda olduğu için bazı verileri okuyamaz. Ancak SSD’de mekanik yapı olmadığı için veri kaybı ortadan kaldırılmış olur.

Bunun yanında;

  • SSD’lerin kapasiteleri sınırlıdır. Piyasada 4TB‘a kadar hard diskleri alıp, bilgisayarınıza takabiliyorsunuz. Normal SSD’ler için bu değerler şimdilik rüya. Tabi sunucu çözümleri bulunuyor.
  • İkinci negatif yön ise gigabyte başına düşen fiyatta, hard disklere göre oldukça pahalı olmaları.
  • SSD‘lerin belli bir kullanım öörü vardır. SSD‘ler uzun süreli kullanımlarda hızla yıpranmaya başlar. Hızları ise yıpranma dolayısı ile yavaşlamaya başlar.SSD‘lerdeki ortalama yazma-silme ömrü 10.000 – 15.000 işlem civarındadır.

SSD nedir yazımıza SSD çeşitleri ile devam ediyoruz.

SSD çeşitleri

SSD diskler günümüzde 3 farklı tür olarak kullanılmaktadır. Bunlardan ilki SLC (Single Level Cell), yani tek hücreli, ikincisi MLC (Multi Level Cell) yani çok hücreli, üçüncüsü ise TLC (Triple Level Cell) yani çok katmanlı olarak karşımıza çıkmaktadır.

SSD kapasitesi nedir?

Kapasite söz konusu olduğunda, sabit disklerin depolama boyutu, katı hal disklerinden kat kat daha büyüktür ve tüketici sabit disklerinin mevcut kapasitelerinin  büyümeye devam etmesi beklenmektedir.

SSD yani Katı hal sabit diskleri de ekonomik fiyatlarla maksimum kapasite değerleri sunarken, katı hal diskleri yalnızca düşük kapasitelerde ekonomiktir.

SSD kapasitesi bilgisayarınızın hafızasını belirtmektedir. 128, 256, 512 gb veya daha fazlası olabilmektedir.  Yüksek kapasiteli SSD’lerin fiyatı hâlâ yüksektir.

SSD nedir yazımızda şimdi nasıl SSD takılacağına bakalım.

SSD hız testini ücretsiz SSD Benchmark programları ile kolaylıkla yapabilirsiniz. SSD Benchmark programlarını kullanarak SSD hızını ölçebilir yada önceden ölçülmüş hızlarla karşılaştırma yapabilirsiniz.

SSD nasıl takılır ?

SSD takma işleminden önce şu hususlara dikkat etmelisiniz;

  • Statik elektrik, sistem bileşenlerine zarar verebilir. Donanımları statik elektrik kaynaklı zarardan korumak için, kasa üzerinde boyasız metal yüzeylere dokunulmalı ya da özel ESD bileklikleri kullanılmalıdır. Böylece vücutta bulunan statik elektrik güvenle boşaltılmış olur.
  • Sürücüye zarar vermemek için, sürücünün bağlantı noktalarına dokunulmamalıdır.
  • Sürücü kasası açılmamalıdır. Bu işlem hem kasa içerisindeki bileşenlere zarar verebilir hem de garantiyi geçersiz hale getirir.

Bilgisayarınıza SSD elektronik depolama birimi takmak istiyorsanız öncelikle bilgisayarınızda ya da laptop cihazınızda SSD giriş alanının olmasına dikkat edin. Eğer giriş yoksa SSD kullanamayabilirsiniz. Eğer ölçüleri uygunsa HDD çıkartıp yerine SSD takabilirsiniz.

  1. PC kasasını ya da dizüstü alt kapağını açarak disk bölümüne ulaşarak var olan diski çıkartın.
  2. SSD sürücüyü yuvaya yerleştirin.
  3. Güç ve veri bağlantısını yaptıktan sonra kasa ya da dizüstü alt kapağını takın, vidalayın.
  4. Batarya, güç ve şarj kablosu bağlantılarını yaptıktan sonra sistemi yeniden başlatın.
  5. Daha sonra BIOS ayarlarına girerek buradan diskinizi ana disk olarak seçin.
  6. Disk kontrol modunu AHCI olarak belirleyin ve kaydederek BIOS’tan çıkın.

Sisteminiz yeniden başladıktan sonra yeni işletim sistemi kurulumu yapabilirsiniz. Yazılımlarınızı kurduktan sonra yedeklediğiniz verileri aktararak SSD’nin getirdiği hızın keyfini sürebilirsiniz.

SSD nedir yazımızda son olarak SSD‘ler hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını verelim.

SSD hakkında sık sorulan sorular

SSD nin açılımı nedir?

SSD açılımı Solid State Drive olup Türkçesi Katı Hal Sürücüsü’dür.

SSD Kapasitesi Yok ne demektir?

Bazı bilgisayarlara sadece HardDisk takılabilmektedir.  Cihazda ssd girişi olmayabilir. Bu sebeple SSD kapasitesi yok denilir.  Ancak dizüstü bilgisayarında cd-dvd girişi var ise bu girişi yapılan işlemler sonucunda ssd olarak kullanabilirsiniz.

SSD olup olmadığını nasıl anlarız?

Bilgisayarınızda SSD disk var mı ? varsa hangi model SSD disk var ? Bu gibi bilgileri öğrenebilmek için aşağıdaki yöntemi kullanabilirsiniz.
-Bilgisayarım’a sağ tıklayıp özelliklere giriş yapın.
-Açılan sistem ekranından “Aygıt yöneticisi” seçeneğine tıklayın.
-Aygıt yöneticisi ekranında Disk sürücüleri seçeneğine tıklayın.
-Açılan listede, cihazda takılı olan tüm diskleri görebilirsiniz.
Örneğin benim bilgisayarımda 240GB’lık SSD bulunuyor

SSD ye oyun yüklenir mi? SSD oyunları hızlandırır mi?

SSD’ye tabii ki oyun yüklenir. Oyunlarda farkını iyice konuşturan SSD, HDD’ye göre 2-3 kat daha hızlı okuma sunuyor. Örneğin; HDD’ye yüklü bir oyunun yükleme süresi 30 saniye ise aynı oyunu SSD’ye yüklediğinizde bu süre 10 saniyeye kadar inebiliyor.

SSD mi HDD mi daha iyi?

SSD mi HDD mi diye soranlar için buradaki yazımızda iki depolama birimini karşılaştırarak HDD ile SSD arasındaki farklara değineceğiz.

 
 

 

 

Bir yanıt yazın

Back to top button