Start Stop Özelliği Ne İşe Yarar?

Start Stop nedir, ne işe yarar? Start Stop yakıt tasarrufu sağlar mı? Start Stop motora zarar verir mi? Start Stop nasıl kapatılır?

Artık bir otomobil standardı haline gelen Start Stop özelliği ve araca kattığı özellikler bir çok kişi tarafından merak edilen bir konu.

Start Stop özelliği ne işe yarar yazımızda orta ve üst segment araçlarda görülen ve artık otomobil standardı haline gelen Start&Stop (Çalıştır&Durdur) özelliği hakkında detaylı bilgilere yer vereceğiz.

Start Stop nedir?

Start Stop sistemi, yavaş ilerleyen trafikte ya da trafik ışıklarındaki bekleme süresinde, aracınızın motorunun otomatik olarak kapatılmasını, hareket anında ise devreye girerek yeniden çalışmasını sağlayan yeni bir teknoloji ürünüdür.

Start Stop Özelliği Ne İşe Yarar?

Start Stop özelliği ne işe yarar?

Start-stop sistemleri motoru otomatik olarak kapatıp tekrar çalıştırarak, rölanti süresini kısaltır, yakıt tüketimini ve emisyonu düşürür. Start-stop sistemi çevre açısından oldukça yararlı bir teknolojidir.

Start Stop sisteminde yakıt tasarrufu 100 kilometrede yaklaşık olarak 0.2 litre olarak hesaplanmıştır.

Start Stop nasıl çalışır?

Start Stop özelliği, eğer araç manuel vitesli ise durma anlarında vites boş haldeyken ayağın debriyajdan çekilmesi ile, otomatik vitesli araçlarda ise ayağın fren pedalına basılması ile devreye girer. Start Stop’un çalışması için otomatik vitesli araçlarda vitesi boşa almaya gerek yoktur.

Start Stop sisteminin devre dışı kalarak aracın tekrar çalışır hale gelmesi için ise manuel viteste debriyaja basılması, otomatik viteste ise ayağın fren pedalından çekilmesi yeterlidir.

Bunların yanında aracın direksiyonunun çeyrek turdan fazla dönük olmaması, emniyet kemerinin takılı olması, motor kaputu ve araç kapılarının kapalı olması da gereklidir.

Start Stop neden çalışmaz?

Start Stop’un yukarıdaki tüm şartlar olduğu halde devreye girmeme durumları da olabilmektedir.

  • Start Stop’un devre dışı bırakılmış olması,
  • Motor ısısının istenen sıcaklığa ulaşmamış olması,
  • Dış ortam sıcaklığı yüksek/düşük olması,
  • Akü şarj seviyesinin düşük olması,
  • Direksiyon simidinin çeyrek turdan fazla dönük olması,

gibi faktörler Start Stop’un devreye girmeme sebepleri arasındadır. Eğer bunlarda bir sorun yok ise Start Stop sistem arızasından bahsedilebilir.

Son olarak bahsedeceklerimiz şunlar:

  • Start Stop sistemi araçlara sonradan takılabilecek bir sistem değildir.
  • Start Stop Turboya hiç bir zarar vermez. Turbonun yağsız kalma gibi bir sorunu olmaz.
  • Start & Stop sistemi, otomobillerde akü ve marş motoru gibi parçalarla uyumlu çalışır. Bunlara herhangi bir zarar vermez.

Start Stop nasıl kapatılır?

Start Stop özelliğini kapatmak için tüm araçlarda bir buton bulunur. Bu butona bastığınızda Start&Stop sistemi devre dışı bırakılır.

Start Stop Özelliği Ne İşe Yarar?

Her çalıştırmada bu buton eski haline döner. Yani her çalıştırmada Start Stop özelliğini kapatmak için bu butona tekrar basmanız gerekir.

Otomobil meraklıları tarafından sıkça sorulan AdBlue nedir, ne işe yarar, AdBlue hangi araçlarda kullanılır detaylı olarak buradaki yazımızda.

Start Stop hakkında sık sorulan sorular

Start stop ne zaman devreye girer?

Start Stop sistemi, eğer araç manuel vitesli ise durma anlarından vites boş haldeyken ayağın debriyajdan çekilmesi ile, otomatik vitesli araçlarda ise ayağın fren pedalına basılması ile devreye girer.

Otomatik vitesli araçta start stop nasıl çalışır?

Otomatik vitesli araçlarda ayağın fren pedalına basılması ile devreye giren start stop, ayağın fren pedalından çekilmesi ile devre dışı kalır.

Start stop neden devreye girmez?

Start Stop’un devre dışı bırakılmış olması, Motor ısısının istenen sıcaklığa ulaşmamış olması, Dış ortam sıcaklığı yüksek/düşük olması, Akü şarj seviyesinin düşük olması, Direksiyon simidinin çeyrek turdan fazla dönük olması gibi faktörler Start Stop’un devreye girmeme sebepleri arasındadır.

Start stop yakıttan tasarruf sağlar mı?

Start Stop sisteminde yakıt tasarrufu 100 kilometrede yaklaşık olarak 0.2 litre olarak hesaplanmıştır.

Start Stop sonradan arabaya takılabilir mi?

Start Stop sistemi araçlara sonradan takılabilecek bir sistem değildir. Takılsa bile araçta sorun yaşatması muhtemeldir.

Start Stop turboya zarar verir mi?

Start Stop Turboya hiç bir zarar vermez. Turbonun yağsız kalma gibi bir sorunu olmaz.

Start stop marş motorunu bozar mı?

Start & Stop sistemi, otomobillerde akü ve marş motoru gibi parçalarla uyumlu çalışır. Bunlara herhangi bir zarar vermez.

Bir yanıt yazın

Back to top button