Telefona virüs nasıl bulaşır? Telefonda virüs var mı? Telefona virüs bulaştığı nasıl anlaşılır? Telefona virüs girerse ne yapmalıyız? Telefondan virüs nasıl temizlenir? En iyi ücretsiz virüs temizleme programı hangisi?
Telefonlara virüs genel olarak kaynağı belirsiz uygulamaların yüklenmesi yada güvensiz sitelerden indirilen dosyalar yoluyla bulaşır.
Mobil kötü amaçlı yazılımlar gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Telefona bulaşan zararlı bir yazılım verilerinizi paylaşabilir, kredi kartı bilgileri çalınabilir.
Telefona virüs bulaştığını anlamanın bazı basit yolları vardır.
Bu yazımızda telefonunuzda virüs olup olmadığını nasıl anlayabileceğinizi, eğer varsa virüsleri nasıl temizleyeceğinizi anlatıyoruz.
Telefona virüs bulaştığı nasıl anlaşılır?
Virüs bulaşmış bir telefon internete girdiğinde sık sık pop-up ve reklamlar açar, bunun yanında cihaz aşırı şekilde yavaşlar. Batarya ve veri kullanımı artar ve bazı uygulamalar çöker.
Telefona virüs var mı, telefona virüs bulaştığını anlamak için dikkat etmeniz gerekenler şunlar:
- Artan Veri Kullanımı: Veri kullanımında ani bir artış fark ederseniz, bu durum bir virüsün cihazınızda arka plan görevleri yürüttüğünü veya telefonunuzdan bilgi aktarmak için interneti kullanmaya çalıştığını gösterebilir.
- Uygulamaların Kilitlenmesi :Uygulamalar zaman zaman kilitlenebilir, ancak bir uygulama nedensiz yere düzenli olarak kilitlenmeye başlarsa telefonunuzda virüs/kötü amaçlı yazılım olabilir.
- Sahte Uygulamalar : Telefonunuzda, indirdiğinizi hatırlamadığınız bir uygulama fark ederseniz ona giriş yapmaktan uzak durmalısınız. Özellikle Android telefonlarda yaygın bir kötü amaçlı yazılım belirtisi olan sahte uygulamalar, telefondan hemen kaldırılmalıdır.
- Aşırı Isınma ve hızlı pil tüketimi : Telefonunuzun aşırı ısınmasına neden olan birçok etken bulunmaktadır. Bunlardan biri de cihazınızın virüs barındırıyor olmasıdır.
- Virüs, telefonunuzun pilini tüketene kadar çok fazla enerji kaybına neden olabilir. Piliniz normalden daha hızlı tükeniyorsa virüsten şüphelenebilirsiniz.
- İstenmeyen Reklamlar ve Uygulamalar : İstenmeyen reklam ve uygulamalar, genelde bilgisayar ve telefonunuza truva atı formatında bir zararlı yazılım şeklinde bulaşır. Arka planda çalışırlar, ruhunuz dahi duymaz. İstemediğiniz içerikler geliyorsa, kendisinden kurtulmaya çalıştığınızda zorluk çıkarıyorsa bunun bir truva atı olduğunu anlayabilirsiniz.
- Telefon Faturasında Artış : Bazı kötü amaçlı yazılımlar, telefonunuzdan yüksek sayıda ücretli SMS göndererek saldırıyı zorlayabilir. Bu durum telefon faturanızda artışlara yol açabilir.
Telefona virüs bulaşması nasıl engellenir?
Telefonunuz virüs bulaşmaması için dikkat etmeniz bazı noktalar var.
- Market harici uygulama yüklemeyin.
Android kullanıcıları uygulama ve oyun indirmek için sadece Google Play Store’u , Apple kullanıcıları ise App Store’u kullanmalılar.
Bunun yanında Google Play Store dışında apk kurulum yolu ile yükleme yapanların apk dosyasının kaynağına dikkat etmeleri gerekmektedir. Bunun için buradaki yazımızda verdiğimiz güvenilir APK indirme sitelerini kullanabilirsiniz.
- Yanlış tıklamalar yapmayın.
Belirli güvensiz bağlantılara eriştiğinizde telefonunuz, arka planda otomatik olarak kötü amaçlı yazılım indirip yükler. Bir şey indirirken yada izlerken yanlış bir yere tıklamak sizi girmenizle birlikte arka planda işlem yapmaya başlayan kopya bir siteye yönlendirebilir.
- Telefon güvenlik ayarlarınızı yapılandırın.
Android telefonlarda Ayarlar > Güvenlik seçeneklerinde bilinmeyen kaynaklardan yükle seçeneğini devre dışı bırakın. Telefonunuzun güvenlik seçeneklerinden (PIN, parmak izi, parola, yüz veya iris tarama) en az birini kesinlikle kullanın.
- Sistem yazılımınızı sürekli güncel turun.
Ayarlar > Yazılım Güncelleştirme menüsüne giderek güncellemeleri denetleyin; yazılım güncellemesi verilmişse yükleyin.
- Antivirüs kullanın.
Son olarak sürekli güncelleme alan kapsamlı koruma sunan bir antivirüs uygulaması kullanın. Yazımızın sonunda telefonlar için en iyi antivirüs programlarını bulabilirsiniz.
Bu önemleri alırsanız cihazınıza virüs girme ihtimali oldukça düşük olur.
Telefona virüs girerse ne yapmalıyız?
Telefonunuza virüs bulaştığını fark ettiniz ve cihazınızı eski haline getirmek istiyorsunuz. Bazı virüs türlerinde fabrika ayarlarına dönmek bile yeterli olmuyor.
- İlk olarak yüklü bir aşağıda verdiğimiz Antivirüs uygulamalarından birini yükleyerek cihazınızda bir tarama gerçekleştirebilirsiniz.
- Telefonunuzda daha önce sizin tarafınızdan yüklenmediğine emin olduğunuz pili çabuk tüketen veya mobil internet paketinizi bitirmeye çalışan bir uygulama görürseniz Ayarlar > Uygulamalar > Uygulama Yöneticisi altından istenmeyen uygulama/uygulamaları kaldırmanızda fayda var.
Telefondan virüs nasıl temizlenir?
Cep telefonunda virüs olduğundan şüphelenildiğinde, bir antivirüs uygulaması kullanılabilir.
Buradaki yazımızda yer verdiğimiz ücretsiz antivirüs programları ücretli antivirüsler gibi bazı ek özellikler sunmasa da zararlı içerikleri yakalayıp temizlemekte gayet iyi iş görüyorlar.
Telefon virüsleri hakkında sık sorulan sorular
Telefona virüs nasıl bulaşır?
Telefonlara virüs genel olarak kaynağı belirsiz uygulamaların yüklenmesi yada güvensiz sitelerden indirilen dosyalar yoluyla bulaşır.
Telefonda virüs var mı nasıl anlarım?
Virüs bulaşmış bir telefon internete girdiğinde sık sık pop-up ve reklamlar açar, bunun yanında cihaz aşırı şekilde yavaşlar. Batarya ve veri kullanımı artar ve bazı uygulamalar çöker.
Telefonda virüs var ne yapmalıyım?
Telefonunuza virüs bulaştığını fark ettiniz ve cihazınızı eski haline getirmek istiyorsunuz. Bazı virüs türlerinde fabrika ayarlarına dönmek bile yeterli olmuyor.