Telefondan Kaldırılması Gereken Uygulamalar

Telefonunuzdan mutlaka silmeniz gereken uygulamaları açıklıyoruz.

Akıllı telefonların güvenliği için bu yazımızda telefondan kaldırılması gereken uygulamalar listesine yer vereceğiz.

Telefonlarımıza o kadar çok uygulama ve oyun yüklüyoruz ki. Kullanmadığımız bir köşede unuttuğum uygulamalar zamanla birikerek telefonda oldukça yer işgal etmeye başlıyor.

Eğer cihazınızın sağlığını, verilerinizin güvenliğini gözetiyorsanız bazı kategorideki uygulamaları yüklememeniz yada yüklü ise hemen kaldırmanız gerekiyor.

Telefondan kaldırılması gereken uygulamalar

İşte Akıllı telefonlarla yerleşik halde gelen yada sizin yüklediğiniz bazı tehlikeler barındıran mutlaka telefondan silinmesi gereken uygulamalar.

Antivirüs Uygulamaları

telefondan kaldirilmasi gereken uygulamalar1

Android, doğası gereği gerçekten de güvenli bir işletim sistemidir. Şu sıralar satın alabileceğiniz Android cihazların neredeyse tümü, sistem bölümüne erişmeyi engellemek adına kilitli bir önyükleyici ile birlikte geliyor. Kısaca söylemek gerekirse bilinmeyen kaynaklardan uygulamaya yüklemeyen veya bootloader kilidini kaldırmayan hiçbir kullanıcının herhangi bir antivirüs uygulamasına ihtiyacı yoktur.

Stabil ve ideal bir kullanım düzeniyle kötü amaçlı yazılımların bulaşma riskini en aza indirebilirsiniz. Antivirüs uygulamaları, temel anlamda cihazlarımızı korusalar da artık gereksizler.

Pil Tasarrufu Uygulamaları

Telefondan kaldırılması gereken uygulamalar listemizde yer verdiğimiz, uygulama mağazalarında yer alan ve pil tasarrufu sağladıklarını iddia eden uygulamalar, açık bir şekilde konuşmak gerekirse pil tasarrufu haricinde her şeyi yapar. Özellikle Android 7.0 ve üzeri cihazlarda, batarya iyileştirmesi yapan uygulamalar pek işe yaramazlar.

Eğer daha uzun bir batarya istiyorsanız, arka planda çalışan uygulamaları kısıtlayarak başlayabilirsiniz. Bunun ardından parlaklık seviyesini ayarlayın, aktif bağlantıları düzenleyin ve gerekirse cihazınızdaki dahili güç tasarrufu modunu açın.

  • Ayarlar bölümünden Pil (Güç Tüketimi) bölümüne gelin, alta doğru indiğinizde son birkaç saat içerisinde en çok enerji tüketen uygulamaların listesini göreceksiniz.
  • Bu listedeki uygulamaların üzerine dokunun, açılan ekranda “durmaya zorla” seçeneğine dokunun.

Dosya temizleme uygulamaları

Telefonunuzda daha fazla boş sabit hafıza alanı olunca hızlanmaları doğaldır. Söz konusu uygulamalar da bunu vadederler. Sildiğiniz bazı uygulamalar, geride kullanışsız veri çöplüklerini bırakırlar. Hafıza temizleme uygulamaları da bu gereksiz ve şişmiş dosyaları temizleme görevini üstlenirler.

Buraya kadar her şey normal görünüyor. Fakat yine arka planda çalışıp batarya performansınızı kötü etkileyen, bazen silmemesi gereken önemli çekirdek dosyaları da silen uygulamalardan söz ediyoruz. Zamanla cihazınızın kararlılığını bozan bu uygulamalar, cihazınızın düzenini bozuyor.

  • Sırayla Ayarlar > Depolama bölümüne gelip “Yer Aç” ikonuna tıklayın.
  • Bu aşamada ister kullanmadığınız uygulamaları silin, isterseniz Uygulamalar listesinden “Önbelleği Temizle” seçeneğine dokunun.

Android telefondaki gereksiz dosyaları temizlemek için gereksiz dosyaları temizleme programı Google Files’ı kullanabilirsiniz.

Ön yüklü olarak gelen gereksiz uygulamalar (Bloatware uygulamalar)

Telefondan kaldırılması gereken uygulamalardan olan Bloatware, sistem üzerinde gereksiz olarak yer kaplayan ve içinde bulunduğu sistemin bellek veya RAM belleği kullanımını yükselterek performansı düşüren yazılımlardır.

Bloatware olarak adlandırılan bu uygulamaların arasında muhtemelen asla kullanmayacağınız pek çok uygulama vardır. Hem depolama kapasitesini rahatlatmak hem de arka planda çalışacak uygulamaları sınırlandırmak adına bunları kaldırın.

Ön yüklü olarak gelen uygulamaları kaldırmanıza ne yazık ki her üretici izin vermiyor. Bunun içi o uygulamaları pasif hale getirmek en geçerli ve toplu çözümlerden birisi. Ayarlar bölümüne gidin, Uygulamalar sekmesini açın ve kullanmayıp silemediğiniz her uygulamaya dokunup, şu işlemleri uygulayın:

  • İzinler bölümünden bütün izinleri devre dışı bırakın,
  • Depolama bölümünden “önbelleği” ve “verileri temizle” seçeneklerine dokunun,
  • Veri kullanımı bölümünden “Arka plan veriler” ve “sınırsız veri kullanımı” seçeneklerini devre dışı bırakın,
  • Uygulama detayları ekranında “durmaya zorla” seçeneğine dokunarak, uygulamayı pasif hale getirin.

Telefondan kaldırılması gereken uygulamalar yazımızda son olarak resmi market harici yüklenen uygulamalara değinmek istiyoruz.

Google Play Store harici uygulama mağazaları

Mobil alandaki güvenliğinizi sağlamanın en önemli kuralı, bilmediğiniz yerden bilmediğiniz dosyayı indirmemektir. Bu nedenle ne olduğu belirli olmayan üçüncü parti uygulama mağazalarını kullanmaktan kaçının ve cihazınızda bunlardan birisi yüklü ise hemen silin.

Telefondan kaldırılması gereken uygulamalar yazımız sona erdi.

Bir yanıt yazın

Back to top button