Telefonun su geçirmez olduğunu, daha doğrusu suya ne kadar dayanıklı olduğunu anlamak için cihaza ait IP sertifikasına bakmamız gerekiyor.
Suya dayanıklılık sertifikasına sahip olmayan bir akıllı telefon kullanıyorsanız ıslak bölgelerden uzak durmalısınız. Yağmur altında ve duş gibi yerlerde telefonunuza bakamazsınız ayrıca ekrandaki lekeleri temizlemek için sıvı ürünler kullanamazsınız.
Suya dayanıklı bir telefonda IP sertifikası bulunur.
IP Sertifikası nedir?
IP, “International Protection” yani “Uluslararası Koruma” anlamına gelmektedir. IP Sertifikası, elektronik ürünlerinizin suya ve toza karşı ne kadar dayanıklı olduğunu gösteren terimlerdir.
IEC 60529 standardıyla belirlenmiş koruma dereceleri, Avrupa’da ve ülkemizde EN 60529 olarak bilinir. Akıllı telefonların sahip oldukları IP derecelendirmeleri ise katı temaslara karşı ve sıvı temaslara karşı koruma seviyelerini ifade ediliyor.
IP ifadesinden sonra yer alan sayılardan ilki toza, ikincisi ise su basıncına karşı dayanıklılığı ifade eder. Yani IP68 dediğimizde 6 rakamı toza karşı dayanıklılığı, 8 rakamı ise suya karşı dayanıklılığı işaret eder.
Peki bir telefon suya karşı nasıl dayanıklı hale getiriliyor?
Öncelikle şunu belirtelim su geçirmez telefon yoktur, suya karşı dayanıklı telefon vardır.
Akıllı telefonların hoparlör, kulaklık ve şarj girişi gibi bir çok yerinde boşluk bulunmaktadır. Suya dayanıklı bir cihazın bu tip girişlerinde genellikle lastik contalar kullanılmaktadır. Ekran bölgesi ise lastik benzeri yapışkan maddeler ile suya karşı dayanıklı hale getirilir.
Telefonun su geçirmez olduğu nasıl anlaşılır?
Telefonun su geçirmez olduğunu öğrenebilmek için IP değerlerine bakmanız yeterli. Yukarıda belirttiğimiz gibi IP ifadesinden sonra yer alan sayılardan ilki toza, ikincisi ise su basıncına karşı dayanıklılığı ifade eder.
Hemen alttaki tabloda suya karşı dayanıklılık üzerine derecelendirmelerini görebilirsiniz.
Buna göre;
Bu tablonun detaylı olarak açıklamasına gelirsek.
- 1. Derece – Düşey olarak düşen su damlasına karşı koruma: Tavandan ya da başka bir yerden cihaza dik olarak damlayan suya karşı koruma.
- 2. Derece Mahfaza 15° ye kadar eğik olarak düşen su damlalarına karşı koruma: Rüzgârlı havada yağan yağmur ve benzerlerine karşı koruma.
- 3. Derece Su püskürtmesine karşı koruma: Fıskiyeden, yangın alarm suyundan gelen ya da bu şekilde geliş açısı olan sulara karşı koruma.
- 4. Derece Su sıçramasına karşı koruma: Yerden sıçrayan, tavandan damlayan, rüzgarla gelen… her yönden sıçrayan sulara karşı koruma.
- 5. Derece Su fışkırtmasına karşı koruma: Hortumdan gelen su gibi tazyikli sulara karşı koruma.
- 6. Derece Güçlü su fışkırtmasına karşı koruma: İtfaiye hortumu ve bu şiddetteki tazyikli sulara karşı koruma.
- 7. Derece Suya 30 dk’dan kısa süreli daldırmalara karşı dayanıklılık: Suya düşmeye, kısa süreli su baskınlarına karşı koruma.
- 8. Derece Suya sürekli daldırma etkilerine karşı koruma: Su içinde uzun süre çalışabilme özelliği.
IP Sertifikası nedir, ne işe yarar ? IPX nedir? IP koruma sınıfları nelerdir ? Suya ve toza dayanıklı Telefonlar hangileridir? Daha detaylı bilgilere buradaki yazımızda ulaşabilirsiniz.