TLS ve SSL Nedir, Aralarında Ne Fark Var?

TLS ve SSL hakkında bilmek isteyeceğiniz her sorunun cevaı yazımızda.

TLS ve SSL nedir yazımızda, bu iki kriptolama protokolü TLS ve SSL hakkında bilinmesi gerekenleri anlatacağız.

TLS ve SSL, internet ağları üzerinden yapılan haberleşmenin güvenli bir şekilde sağlanması amacıyla tasarlanmış olan kriptolama protokolleridir. Bu protokoller X.509 sertifikalarını kullanırlar ve bundan dolayı karşı tarafla iletişime geçeceklerin kimlik doğrulaması asimetrik şifreleme ile yapılır.

X.509 açık anahtar sertifikalarının formatını tanımlayan bir standarttır. X.509 sertifikaları, internette gezinmek için güvenli protokol olan HTTPS’nin temeli olan TLS/SSL dahil olmak üzere birçok internet protokolünde kullanılmaktadır.

TLS nedir?

TLS (Translate Layer Security) (Taşıma Katmanı Güvenliği), bir bilgisayar ağı üzerinden iletişim güvenliği sağlamak için tasarlanmış bir şifreleme protokolüdür.

TLS 1.0, TLS 1.1, TLS 1.2 ve TLS 1.3 dahil olmak üzere 4 TLS sürümü bulunmaktadır

TLS yapısı TLS Record Protocol (TLS Kayıt Protokolü) ve TLS Handshake Protocol (TLS El Sıkışma Protokol) şeklinde iki katmandan oluşur.

Güvenliğin ön planda tutulduğu TLS yapısının kullanımına daha çok anlık mesajlaşma uygulamaları, dosya transfer uygulamaları, VPN erişim uygulamaları gibi örnek gösterilebilir.

SSL nedir?

SSL (Secure Socket Layer) (Güvenli Giriş Katmanı),  bir uygulama/websitesi ile sunucu arasında şifrelenmiş iletişime olanak sağlayan bir tür dijital güvenlik teknolojisidir.

Kullanılan SSL tipine göre değişiklik göstermekle birlikte 40 bit veya 128 bit arasındaki bir değerde şifreleme ile veri güvenliği sağlanır. SSL üzerinden Public Key ve Private Key olarak ifade edilen anahtarlar aracılığıyla istemci ile sunucu arasındaki şifreleme ve doğrulama işlemi gerçekleşir.

Günümüzde SSL yerini IETF tarafından SSL’i temel alan TLS, Transport Layer Security yani Taşıma Katmanı Güvenliği’ne bırakmıştır.

TLS ve SSL nasıl çalışır?

Hem SSL, hem de TLS web sayfalarının erişilmesinde kullanılan güvenlik protokolüdür ve aslında aynı amaçla çalışmaktadırlar.

İstemcinin web tarayıcı üzerinden bir web sayfasını açmak amacıyla web sunucusuna bir istek yapması sonucunda istemci ile sunucu arasında güvenli ve şifreli bir bağlantı sağlanmaktadır.

Kurulan bu ilk bağlantıda özel anahtarlar kullanılarak özel bir oturum anahtarı meydana getirilir.Oluşturulan bu anahtar yalnızca ilgili oturuma ait olup sadece o anki aktif bağlantıda ve geçerli bir süre içerisinde kullanılabilmektedir.

SSL destekli kurulan bir bağlantı üzerinden gönderilen tüm bilgiler şifrelenerek gönderildiği için kullanılan ağı dinleyen kötü niyetli bir kişinin elde ettiği veriler tamamı ile anlamsız verilerdir ve saldırganın hiçbir işine yaramayacaktır. Bu bağlantının bir diğer adı da Secure Http Bağlantısıdır.

TLS ve SSL arasında ne fark var?

TLS de SSL’de olduğu gibi veri güvenliğini ifade etmektedir. Güvenlik noktasında hem SSL hem de TLS hemen hemen eşit seviyede güvenlik sunar.

TLS, SSL protokolünün güncel ve gelişmiş sürümüdür. Güncel olarak SSL yerine günümüzde TLS kullanılmaktadır.

TLS ve SSL Nedir, Aralarında Ne Fark Var?

TLS ve SSL nedir yazımız hakkında ne düşündüğünüzü gerçekten çok merak ediyoruz ve aşağıda yer alan yorum alanında paylaşmanızı bekliyoruz.   TLS ve SSL hakkındaki yorumlarınıza anında dönüş yaparak fikirlerinize cevap vermeyi bekliyor olacağız.

İnternette gezinirken alınan bağlantınız gizli değil hatasının çözümünü buradaki yazımızda bulabilirsiniz.

TLS ve SSL güvenli mi?

TLS ve SSL oldukça güvenli bir şifreleme protokolüdür ve internet bağlantılarının güvenli olmasını sağlar.

TLS mi SSL mi tercih edilmeli?

Hem SSL, hem de TLS web sayfalarının erişilmesinde kullanılan güvenlik protokolüdür ve aslında aynı amaçla çalışmaktadırlar.

Ücretsiz SSL güvenli midir?

Ücretsiz SSL ler tıpkı ücreti SSL ler gibi 256 bit şifreleme sunar ve güvenlidirler.

SSL olmazsa ne olur?

SSL web sunucusuyla ziyaretçinin web tarayıcısı arasında kriptolanmış bir iletişim oluşturarak özel, hassas veya gizli tüm bilgilerin çeşitli siber saldırılara maruz kalmadan güvenli bir şekilde iletilmesini sağlar.

SSL sertifikası olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Eğer sitenin adres çubuğunda kilit ikonu varsa o site SSL sertifikasına sahiptir.

Bir yanıt yazın

Back to top button