Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tüketici hakem heyeti nedir, hangi sorunlara bakar? Tüketici Hakem Heyeti başvurusunda parasal sınırlar nedir? Tüketici Hakem Heyeti başvurusu nereye ve nasıl yapılır?

Aldığınız bir mal yada hizmette sorun çıktıysa ve buna karşılık firma tarafından iade ve değişim talepleriniz kabul görmediyse Tüketici Hakem Heyeti başvurusu yaparak hakkınızı arayabilirsiniz.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla, il merkezlerinde Ticaret İl Müdürlükleri ve yeterlilik şartları Yönetmelikle belirlenen ilçe merkezlerinde Kaymakamlıklar bünyesinde kurulan Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapılabilmektedir.

Tüketici hakem heyeti nedir, hangi sorunlara bakar?

Tüketici hakem heyetleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a (https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6502.pdf)  göre tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulan heyetlerdir.

Tüketici Hakem Heyetlerini kararı nihaidir ve her firma bu kararı uygulamakla yükümlüdür. Bu heyetler Kaymakamlıklara bağlı olarak çalışırlar. 

Tüketici Hakem Heyeti başvurusunda parasal sınırlar

Uyuşmazlık durumlarında Tüketici Hakem Heyeti başvurusunda parasal sınırlar bulunmaktadır. Buna göre 2021 yılı için:

  • Değeri 7 bin 550TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine,
  • Büyükşehir statüsünde olan illerde 7 bin 550TL ile 11 bin 330TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri‘ne,
  • Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde ve bağlı ilçelerde değeri 11 bin 330TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri‘ne  başvuracaklardır.

11 bin 330TL üzerinde olan uyuşmazlıklarda tüketici mahkemelerine başvuru yapılması gereklidir.

Tüketici Hakem Heyeti başvurusu nasıl yapılır?

Tüketici Hakem Heyetleri, illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde ise Kaymakamlıklar tarafından belirlenen binalarda görev yapmaktadırlar. Tüketici Mahkemeleri ise illerde Adliye binalarında bulunmaktadır.

Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hakem Heyeti başvurusu tüketicinin resmi ikametgahının bulunduğu yerdeki ya da tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı satıcının bulunduğu yerdeki hakem heyetine yapılmaktadır.

Tüketici hakem heyetlerine sözlü başvuru yapılamamaktadır. Tüketici Hakem Heyeti başvuruları şahsen veya bir avukat aracılığıyla:

  • Elden,
  • Posta yoluyla
  • yada elektronik ortamdan yapılabilmektedir.

Elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) (https://tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr) ile de tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir. Elektronik ortamda yapılan başvurularda ek belgelerin sisteme taranarak eklenmesi ve formun çıktısının alınarak  ıslak imza ile imzalandıktan sonra Tüketici Hakem Heyetine 15 gün içinde teslim edilmesi zorunludur.

Tüketici Hakem Heyetlerine başvurularda herhangi bir ücret alınmamaktadır.

Tüketici Hakem Heyetine elden başvuruda dilekçe doldurulması zorunludur. Dilekçe örneğini aşağıda bulabilirsiniz.

Tüketici Hakem Heyetine başvuru yaparken dilekçe ekinde bazı belgelerinde eklenmesi gerekmektedir. Eklenmesi gereken belgeler şunlar:

  • Başvuru dilekçesi,
  • Ayıplı mallarda, satın alınan ürünün hangi tarihte, ne kadara alındığının anlaşılması ve satan firmanın görülmesi açısından fatura, fiş, satış sözleşmesi,
  • Ürün servise gönderildiyse ve bu şekilde şikayet edilecekse, servis fişleri ve delil olabilecek her türlü belge,
  • Başvurusu yapılacak tüketicinin kimlik fotokopisi bulunmalıdır.

Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurular, başvuru tarih ve sırasına göre en geç 6 (altı) ay içinde karara bağlanır. Bu süre şikayetin muhteviyatına göre +6 ay şeklinde de uzatılabiliyor. Tüketici Hakem Heyeti kararları, alındığı tarihten itibaren 10 (on) gün içinde taraflara yazılı olarak bildirilir.

Tüketici hakem heyetine nasıl dilekçe yazılır?

Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tüketici Hakem Heyeti başvuru dilekçesi tam ve eksiksiz olarak doldurulmalı, son sayfasının da başvuru sahibi ya da yetkili temsilcisi tarafından imzalanması gerekmektedir.

Tüketici Hakem Heyeti başvurusu dilekçesinde:

  • Satın aldığınız mal ya da hizmetin ne olduğunu, özelliklerini,
  • Malın ne zaman teslim edildiğini ya da hizmetin ne zaman ve nerede verildiğini,
  • Ne kadar para ödediğinizi (rakamla),
  • Sorunun ne olduğunu,
  • Satıcı ya da sağlayıcıya durumu ilettiğinizde neler olduğunu,
  • Ne yapılmasını istediğinizi mutlaka yazın.

Tüketici Hakem Heyeti başvuru dilekçesini indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Elektronik, mobilya gibi teşhir ürünü alırken nelere dikkat etmeli, teşhir ürünlerinde garanti yada geri iade var mı sorularının cevapları buradaki yazımızda.

Tüketici Hakem Heyeti başvurusu hakkında sık sorulan sorular

Tüketici Hakem Heyeti hangi sorunlara bakar?

Tüketici hakem heyetleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulan heyetlerdir.

Tüketici Hakem Heyeti nerede bulunur?

Tüketici Hakem Heyetleri, illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde ise Kaymakamlıklar tarafından belirlenen binalarda görev yapmaktadırlar.

Tüketici Hakem Heyeti başvurusunda parasal sınırları nedir?

Tüketici Hakem Heyetlerine uyuşmazlık başvurularında parasal sınırlar bulunmaktadır. Buna göre 2021 yılı için:
-Değeri 7 bin 550 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine,
-Büyükşehir statüsünde olan illerde 7 bin 550 TL ile 11 bin 330 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri’ne,
-Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde ve bağlı ilçelerde değeri 11 bin 330 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri’ne  başvuracaklardır.

Tüketici hakem Heyeti başvuruda ücret alıyor mu?

Tüketici Hakem Heyetlerine başvurularda herhangi bir ücret alınmamaktadır.

Tüketici hakem Heyetine hangi evraklar ile başvurulur?

Tüketici Hakem Heyetine başvuru yaparken dilekçe ekinde bazı belgelerinde eklenmesi gerekmektedir. Eklenesi gereken belgeler şunlar:
-Başvuru dilekçesi,
-Fatura, fiş, satış sözleşmesi,
-Varsa servis fişleri ve delil olabilecek her türlü belge,
-Başvurusu yapılacak tüketicinin kimlik fotokopisi bulunmalıdır.

Tüketici Hakem Heyeti kararı ne kadar sürer?

Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurular, başvuru tarih ve sırasına göre en geç 6 (altı) ay içinde karara bağlanır. Bu süre şikayetin muhteviyatına göre +6 ay şeklinde de uzatılabiliyor.

Bir yanıt yazın

Back to top button