Tüm İnterneti Çökertmek veya Kapatmak Mümkün Mü?

İnternetin çöktüğü, çalışmadığı tek bir gün bile düşünebiliyor musunuz?

Tüm interneti çökertmek veya kapatmak mümkün mü? İnternetsiz bir dünya… Günümüzde neredeyse imkansız görünüyor. Peki ya bir günlüğüne internet kesintisi olursa ne olurdu?

Küresel olarak, dünyanın yarısından fazlasının internet erişimi var. Bankalar, okullar, askeriye ve kamu hizmeti sistemlerine kadar her şey bir şekilde internete dayanıyor.

Tüm İnterneti Çökertmek veya Kapatmak Mümkün Mü?

Hayır.

İnternet, farklı kişiler, işletmeler ve hükümetler tarafından kontrol edilen ve sürdürülen birçok bağımsız ağdan oluşur ve yedekli olacak şekilde tasarlanmıştır. İnternette tüm verilerin aktığı tek bir bağlantı noktası yoktur ve internet protokolü, verilerin ağın arızalı bölümleri etrafında bir yol bulması için özel olarak tasarlanmıştır.

Tüm İnterneti Çökertmek veya Kapatmak Mümkün Mü?

Yani ağın bir bölümü çökse bile kullanıcılar diğer kullanılabilir bölümlere erişmeye devam ederler.

İnternet, birden bire çökemeyecek kadar büyük ve merkezi olmayan bir yapıya sahip. Yani bu imkansıza yakın!

Depremler, su altı veya kara kablolarının hasar görmesi, uzay uydularının hasar görmesi, büyük güneş aktivitesi, büyük elektrik kesintileri, nükleer savaş, hedefli siber savaş vb. gibi makro olaylar, İnternet’in bazı bölümlerinin teorik olarak çökmesine neden olabilir.

Yeterince büyük bir Güneş patlaması, Dünya’daki tüm elektrik şebekeleri ve diğer elektronik cihazlarla birlikte tüm İnternet’i yerle bir edebilir.

Tüm İnterneti Çökertmek veya Kapatmak Mümkün Mü?

Büyük elektrik kesintileri ve depremler gibi ciddi olayların neden olduğu İnternet kesintileri yaşanması hala mümkündür. Büyük kesintiler meydana geldiğinde, İnternetin önemli bir kısmı veya hatta tüm ülke etkilenebilir. Ancak bu ciddi kesintiler bile İnternet’in kapanmasına veya interneti çökertmek için yeterli olmaz. Örneğin, 2007’nin başlarında Asya, dünyanın o bölgesinde geniş İnternet ve telefonla ilgili sorunlara neden olan denizaltı kablolarına zarar veren birkaç deprem yaşadı. Ancak, dünyanın geri kalanının hala internete erişimi vardı.

Bazı hükümetler, kullanıcıların İnternet’teki sayfalara erişmesini engellemek veya İnternet’e erişimi engellemek için güvenlik duvarları ve diğer koruma düzenleri kurabilir. Örneğin, 2011’de Mısır hükümeti protestolar sırasında internete herhangi bir bilginin sızmasını önlemek için birkaç kez interneti kapattı. Ancak, bu katı kapatma sırasında bile vatandaşlar yine de internete erişmenin yollarını bulabildi.

İnternetin çalışmasına yardımcı olan ağ ekipmanını korumaya yardımcı olacak önlemler olsa da, bu ekipmanı kontrol eden insanların hata yapması yine de mümkündür. Ekipmanın yanlış şekilde yapılandırılması veya güncellenmesi, Tüm interneti çökertmek  mümkün olmasa da İnternet’in bazı bölümlerinde kesintilere neden olabilir. Örneğin 2019’da Verizon, Cloudflare ve AWS dahil olmak üzere birçok hizmet için sorunlara neden olan bir BGP (Border Gateway Protocol) rotası sızıntısına neden oldu. Birçok web sitesi ve hizmet bu şirketlere bağlı olduğundan, yüzlerce web sitesi ve hizmetin yaklaşık iki saat boyunca kullanılamamasına neden oldu. Ancak, bu hizmetlere bağlı olmayan birçok site ve hizmet çalışmaya devam etti.

Aşırı kullanım tüm interneti çökertebilir mi?

Bu sorunun cevabı Hayır! Bir çevrimiçi hizmetin veya web sitesinin trafikle aşırı yüklenmesi durumunda, söz konusu web sitesi veya çevrimiçi hizmet çökebilir, ancak İnternet çökemez. Aşırı kullanım, tüm İnternet’i çökertemez. Talep ve arz açısından bant genişliği tüketimi katlanarak arttığında, hız düşebilir. Orada ne kadar çok kullanıcı çevrimiçi olursa, normalde alacağınız hız o kadar az olur.

Bir yanıt yazın

Back to top button