TV model ve seri numarası öğrenmek için TV’nin Ayarlar menüsüne, arka yapışık olan ürün etiketine yada TV satış faturasına bakabilirsiniz.
Ancak arka etiket tahrip olmuş ve TV’nin de faturası bulunamıyorsa en garantili yöntem TV içindeki Ayarlar menüsünden TV model ve seri numarasını öğrenmektir.
TV seri numarası nasıl öğrenilir ?
Yazımızın girişinde bahsettiğim gibi TV’lerde seri numarasını;
- TV Ayarlar menüsünden
- TV’nin arka etiketinden
- TV’nin faturasından öğrenebilirsiniz.
TV seri numarasını TV’nin arkasında bulunan etiketten öğrenebilirsiniz.
Arka etiketi ve faturası bulunmayan bir TV’nin model ve seri numarasını öğrenmek için;
Kumandadan Home (Ev) tuşuna basın ve Ayarlara giriş yapıın.
Burada yer alan Destek menüsüne giriş yaparak “Bu TV Hakkında” bölümünü seçin.
Açılan menüden televizyonun seri numarasının yanında model kodu ve yazılım sürümü gibi bir çok bilgiye de ulaşabilirsiniz.
Son olarak Samsung TV seri numarasını Samsung Smart Tv model kodunu biliyorsanız, bu koddaki 5inci basamak ürününüzün serisini gösterir. Model kodunu ürününüzün faturasından da öğrenebilirsiniz.
Örn. UE55H8000AL model kodunda H ürünün serisini gösterir.
TV model numarası nasıl öğrenilir?
Televizyonunuzun seri numarası, cihazın arka panelinde bulunan etikette yer alır.
TV model numaralarının anlamları
TV’lerde bulunan model kodlarının ne anlama geldiklerine bakalım.
Samsung TV model kod anlamları
1: “UE”, LED arka aydınlatmaya sahip LCD TV’leri işaret ediyor. “LE” olarak adlandırılan cihazlar ise CCFL arka aydınlatmaya sahip LCD TV’leri temsil ediyor. “PS” ise plazma ekrana sahip bir TV anlamına geliyor.
2: Bu sayı, ekranın köşeden köşeye olan boyutunu inç olarak veriyor. Bu değeri santimetreye dönüştürmek için 2.54 ile çarpmanız gerekiyor. Bu durumda 40 inç * 2.54 = 101.6 santimetre ediyor.
3: Bu harf, televizyonun hangi yıla ait olduğunu gösteriyor. “D” 2011 anlamına geliyor (C=2010, B=2009, A=2008). 2012’nin TV’leri ise “E” değil, “IT” harflerini taşıyor.
4: Bu sayı ne kadar büyükse televizyonun kalitesi ve işlevselliği o kadar artıyor.5: Bu bölümü atlayabilirsiniz çünkü içerisinde hangi ülke için üretildiği gibi bilgiler barındırıyor.
Philips TV model kod anlamları
1: İlk sayı, inç olarak ekran boyutunu belirtiyor.
2: “PFL”, düz TV-LCD’yi işaret ediyor ve ister CCFL olsun ister LED, tüm Philips TV’lerinde bulunuyor. Tek istisna, Philips’in Designline serisi. Bu seri, “PDL” kısaltmasını kullanıyor.
3: “9606” televizyonun hangi seriye ait olduğunu gösteriyor. Ortada bulunan iki rakam ne kadar büyükse, televizyon o kadar çok işleve sahip demek.
4: “K” üçlü dijital tuner (DVB-C/-S (2) ve T), “D” dijital anten alıcısı (DVB-T) ve “H” melez dijital tuner (DVB-C ve -D) anlamını taşıyor. Analog kablo tuner, tüm modellerde bulunuyor.
LG TV model kod anlamları
1: Bu kod, LG’de de ekran boyutunu inç cinsinden belirtiyor. Santimetre olarak hesaplamak için, değeri 2.54 ile çarpmanız mümkün.
2: Bu harfler televizyonunun tasarımını açıklıyor. “LW” LED arka aydınlatmaya ve 3D oynatmaya sahip TV’leri, “LV” 3D’siz LED arka aydınlatmalı V’leri temsil ediyor. “LK” ise CCFL arka aydınlatmalı klasik LCD TV’lere işaret ediyor. “PT” 3D özellikli plazma TV, “EL” ise OLED TV (LG’nin sadece bir OLED TV’si var) anlamına geliyor.
3: Bu bölümde sayı ne kadar büyükse, televizyon o kadar çok işlev sunuyor demek.
4: 0, dijital video kaydı özelliği sunulmuyor demek. 9 ise HbbTV ve DVR-ready özellikli cihazları işaret ediyor.
5: Son harf, TV’nin tuner’ının türünü gösteriyor. “S”, üçlü dijital tuner (DVB-T/-C/-S (2)), “0” melez tuner (DVB-C and-D) anlamına geliyor. Analog kablo tuner’ı TV’de her zaman bulunuyor.
Sony TV model kod anlamları
1: Sony, “KDL” harflerini tüm televizyonlarında kullanıyor.
2: Bu sayı, ekran boyutunu inç olarak veriyor.
3: Bu harf ve sayı kombinasyonu, TV’nin serisi hakkında bilgi veriyor. “EX”, TV’de 3D özelliğinin olmadığı, “HX” ise 3D rendering yapılabildiği anlamını taşıyor. 2011’de piyasaya sürülen “NX” serileri, “EX” ile “HX” serilerinin ortasında bir yerde bulunuyor.
4: Bu iki rakam, model senesini ve tuner özelliklerini gösteriyor. İlk rakam yılı gösteriyor (2 = 2011, 5 = 2012). İkinci rakam ise tuner birleşimini gösteriyor (5, dijital üçlü tuner’ı, 2 ve 0 dijital ikili tuner’ı işaret ediyor. 4, 6, 7, 8, 9 rakamları ise belirli perakende zincirleri için üretilen özel modelleri gösteriyor.
5: “E” harfi, bir modelin Avrupa’da satışa sunulduğunu gösteriyor.
Panasonic TV model kod anlamları
1: Panasonic, tüm TV’lerini “Viera” olarak adlandırıyor ve bunun özel bir anlamı bulunmuyor.
2: “TX”, televizyonda teletext özelliği olduğunu gösteriyor.
3: “P” plazma TV anlamına geliyor. “L” ise LCD TV’leri işaret ediyor (CCFL ve LED arka aydınlatma).
4: Bu sayı, inç olarak ekran boyutunuzu gösteriyor. Değeri santimetreye dönüştürmek için 2.54 ile çarpmalısınız.
5: Bu harf ve sayı birleşimi, ürün serisini ve özelliklerini gösteriyor. “T” 3D yürütme, “3” 2011, “5” ise 2012 ürünü anlamına geliyor. “4” rakamının atlanmasının nedeni, Japonya’da şanssız bir sayı sayılması.
6: Panasonic’e göre “E”, dahili bir isim ve kullanıcı için bir anlam taşımıyor. Eğer en sonda bir “W” harfi varsa, cihaz beyaz bir gövdeye sahip oluyor. Sondaki harf “S” ise cihaz gri bir gövdeye sahip demek. En sonra bir harf olmadığında ise televizyonun siyah renge sahip olduğunu anlıyoruz.
Toshiba TV model kod anlamları
1: İlk sayı, ekran boyutunu inç olarak veriyor.
2: “YL”, seri adının kısaltılmış hali. İlk harf “A”ya ne kadar uzaksa modelin o kadar fazla işlevi mevcut demek.
3: Üç haneli bu sayı, TV’nin “düzen seviyesini” gösteriyor.
4: Son harf, TV’nin satışa sunulduğu ülkenin adını temsil ediyor.
1: “LC”, LCD ekran anlamına geliyor.
2: Bu sayı, inç cinsinden ekran boyutunu belirtiyor. Bu değeri santimetreye dönüştürmek için sayıyı 2.54 ile çarpmanız gerekiyor.
3: “LE”, televizyonun LED arka aydınlatmaya sahip olduğunu gösteriyor.
4: Bu üç haneli sayı, televizyonun serisini gösteriyor. Sharp’a göre bu sayılar prensip olarak belirli bir mantığı izlemiyor ve önceden belirlenmiş.
5: “E” harfi, bu Sharp modelinin Avrupa pazarında satışa çıktığı anlamına geliyor.