Uyku modu nedir, bilgisayarı uyku moduna alırsak ne olur, bilgisayar uyku modunda elektrik harcanır mı gibi Uyku modu hakkında bir çok sorunun cevabını yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Windows’ta bilgisayarı kapatmak, uyku modu ve hazırda bekletmek gibi bilgisayarı kullanmadığınız zaman tercih edebileceğiniz bazı güç seçenekleri bulunuyor.
Hangi güç seçeneğinin bilgisayarınız için daha doğru bir tercih olduğunu görmeden önce bilgisayarı kapatmak, uyku modu nedir ve hazırda bekletmek fonksiyonları nedir ne işe yarar bakalım.
Uyku Modu nedir?
Uyku modu, bilgisayarınızı beklemeye alan bir güç tasarrufu modudur. İşletim sistemi uyku modunda özel, düşük güç tüketimli bir duruma geçiş yapacaktır.
Bu modda RAM dışındaki tüm bileşenlerin elektriği kesilir. Bunlara sabit disk, ekran, portlar dahildir.
Uyku modu nedir sorusunun cevabı bu şekilde.
Uyku Modu ne işe yarar?
Uyku modu cihazların kullanılmadığı zamanlarda daha fazla enerji harcamaması ve ısınmaması için yapılmış bir sistemdir. Bu özellik aktif olduğunda belli bir süre sonra cihaz kendini çalıştırmayı durdurur.
Bilgisayarı Uyku Moduna alırsak ne olur?
Uyku moduna alınan bilgisayar, uyku moduna alınmadan önceki halini tam anlamıyla korumaya devam eder ve çok daha az enerji harcayarak yeniden başlatılmayı bekler.
Uyku modu sırasında son veriler bellekte tutulur ancak diğer tüm bölümler kapatılır. Uyku moduna alınmış bir bilgisayar uzun süreçlerden geçmeden direkt olarak açılır ve uyku modu öncesi nerede kaldıysanız oradan bilgisayarınızı kullanmaya devam edersiniz.
Bilgisayar uyku moduna nasıl alınır?
Bilgisayarınızın Ayarlar bölümünden istediğiniz gibi uyku modunu açabilir, hangi hallerde uyku moduna girileceğini seçebilir ve uygulayabilirsiniz.
Bilgisayarınızı uyku moduna almak için:
Başlat öğesini seçtikten sonra Ayarlar > Sistem > Güç ve Uyku > Ek güç ayarları seçeneklerini açarak aşağıdakilerden birini gerçekleştirin:
- Masaüstü, tablet veya dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin öğesini seçin. Güç düğmesine bastığımda öğesinin yanındaki Uyku ve ardından Değişiklikleri Kaydet seçeneğini belirleyin.
- Yalnızca dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız Kapak kapatıldığında yapılacakları seçin öğesini seçin. Kapağı kapattığımda öğesinin yanındaki Uyku ve ardından Değişiklikleri Kaydet seçeneğini belirleyin.
Bilgisayarınızı uyku moduna almak için masaüstü, tablet veya dizüstü bilgisayarınızdaki güç düğmesine basın veya dizüstü bilgisayarınızın kapağını kapatın.
Bilgisayar uyku modunda olduğu sürece normal kullanımda olduğu gibi elektrik harcar.Bilgisayar prize takılı olarak kapalı durumdayken saatte ortalama 1w elektrik harcar.
Uyku modundayken ise saate 1,6 w elektrik tüketmeye devam eder.
Bilgisayar uyku modundan nasıl çıkar?
Bilgisayarı veya monitörü uyku ya da hazırda bekletme modundan çıkarmak için fareyi hareket ettirin veya klavyede herhangi bir tuşa basın. Bu eylemler işe yaramazsa bilgisayarı uyandırmak için güç düğmesine basın.
Uyku modu nedir yazımıza devam ediyoruz.
Hazırda Beklet nedir?
Hazırda beklet işlevi ise PC’nizin şu anki durumunu RAM’de saklamak yerine geçici olarak sabit diske kaydediyor ve PC’nizi tamamen kapatıyor.
Peki Uyku Modu mu Hazırda Beklet mi kullanılmalı?
Uyku moduna alma seçeneğinin, kullanıcının bilgisayardan kısa süreli uzaklaştığı zamanlarda kullanılması tavsiye ediliyor. Kısa süreli bilgisayardan uzaklaşma durumunda açık programları ya da yürütülmekte olan işlemleri olası kazalardan korumak için uyku modu son derece uygun bir seçenek.
Hazırda bekletme seçeneğinin, kullanıcının bilgisayardan çok daha uzun süre uzaklaştığı zamanlarda kullanılması tavsiye ediliyor. Son verilerin tamamı yedeklendiği için bilgisayarı kapatma seçeneğinde olduğu gibi sıfırdan pek çok işleme başlamak zorunda kalmazsınız. Yine de bilgisayarı gün içinde sık sık hazırda bekletip yeniden açmak tavsiye edilmiyor.
Hazırda beklet seçeneği çıkmıyor?
Hazırda beklet fonksiyonunu etkinleştirmek için;
- Denetim Masası’ndan Güç Seçenekleri’ni açın
- Sol taraftan “Güç düğmesinin yapacaklarını seçin” bağlantısına tıklayın.
- Açılan yeni ekranda yani sağ tarafta, üst tarafta “Şu anda kullanılmayan ayarları değiştir” bağlantısına tıklayın.
- Bu bağlantıya tıklayın ve ekranın alt tarafına doğru kaydırarak “Hazırda Beklet” seçeneğini etkin hale getirin.
Uyku modu nedir yazımız sona erdi.
Bilgisayarı otomatik kapatma zamanı belirleyerek, isteğinize göre ayarladığınız zamanlarda bilgisayarınızın programsız otomatik olarak kapanmasını sağlayabilirsiniz.
Uyku modu nedir hakkında sıkça sorulan sorular
Bilgisayar uyku modunda güç harcar mı?
Bilgisayar uyku modunda olduğu sürece normal kullanımda olduğu gibi elektrik harcar.
Bilgisayar uyku modunda ne kadar elektrik harcar?
Bilgisayar prize takılı olarak kapalı durumdayken saatte ortalama 1w elektrik harcar. Uyku modundayken ise saate 1,6 w elektrik tüketmeye devam eder.
Bilgisayar uyku modundan nasıl çıkar?
Bilgisayarı veya monitörü uyku ya da hazırda bekletme modundan çıkarmak için fareyi hareket ettirin veya klavyede herhangi bir tuşa basın. Bu eylemler işe yaramazsa bilgisayarı uyandırmak için güç düğmesine basın.
Uyku modu ne oluyor?
Uyku modu cihazların kullanılmadığı zamanlarda daha fazla enerji harcamaması ve ısınmaması için yapılmış bir sistemdir. Bu özellik aktif olduğunda belli bir süre sonra cihaz kendini çalıştırmayı durdurur.