WiFi mi Ethernet mi Kullanmalı?

Ethernet ne demek? WiFi ne demek? İnternete bağlanırken kablolu kablosuz hız farkı varmı? Wifi mi Ethernet mi tercih edilmeli?

Kısa bir süre öncesine kadar Ethernet ve Wi-Fi arasındaki farklar oldukça belirgindi.  Önceden Ethernet Wi-Fi bağlantıdan çok daha iyi verim alınabiliyordu. Ancak aradaki kablo bağlantıları yüzünden taşınabilir cihazlarda Ethernet kablolu bağlantı çok pratik değil.

Wifi mi Ethernet mi yazımıza başlamadan önce 2 bağlantı türünün anlamlarını öğrenelim.

WiFi bağlantısı ne demek?

1999 yılında, 3Com, Intersil, Lucent Technologies ve Nokia gibi şirketler artık Wi-Fi İttifakı olarak bilinen WECA (Kablosuz Ethernet Uyumluluk İttifakı) adlı bir proje oluşturdu ve bu ittifakın amacı daha kolay bir Wi- Fi teknolojisi ve daha fazla cihazın buna uyumlu olmasını sağlamaktı.

Bu nedenle, bugün bu ittifaktan, bu önemli ve kullanışlı teknolojiye, elbette, Wi-Fi‘ye sahibiz. Wi-Fi hakkında konuştuğumuzda, kabloya ihtiyaç duymadan ağa bağlanmanın yolunu otomatik olarak ilişkilendiririz; bu da daha fazla mobilite, taşınabilirlik ve performans sağlar.

Wi-Fi ağı IEEE tarafından kontrol edilen ve yönetilen IEEE 802.11b, IEEE 802.11g ve IEEE 802.11n gibi bir dizi standart tarafından yönetilmektedir. Bu standartların her biri 2.4GHz bandını kullanmaktadır. 11 Mbit/s, 54 Mbit/s ve 300 Mbit/s.

Şu anda, WiFi 5 olarak bilinen IEEE 802.11ac standardı uygulanmaktadır, çünkü 5 GHz bandını kullanacaktır. Çünkü bu, parazitsiz kanalları kullanırken daha yüksek hızlar sunacaktır.

Ethernet bağlantısı ne demek?

LAN olarak bilinen Ethernet, kendi donanımımızın arkasına bağlandığımız UTP (yada RJ45) kablosunun kendisi değildir. Ethernet, yerel bir ağda bulunması gereken fiziksel ve elektriksel özellikleri basitçe belirleyen bir standarttır.

Ethernet, IEEE 802.3 standardına sahiptir; Bu yapı düzeyinde, Wi-Fi daha karmaşıktır, topolojileri, omurgalar, vb oluşturduğundan, Ethernet, düzgün bir yerel ağ birleştirmek için gerekli olan tüm parametreleri düşünülmüştür olan IEEE 802.3 standartı vardır.

Ethernet’in kökeni 1970 yılında, tanınmış mühendis Robert Metcalfe ve Xerox‘un Ethernet’i doğurmasıyla oluşmuştur.

Şimdi gelelim kablolu kablosuz hız farkı konusuna.

Wi-Fi ile Ethernet arasındaki farklar

Wi-Fi teknolojisinde son senelerde yapılan geliştirmeler, 802.11g standardının sunduğu maksimum 54Mbps aktarım hızı sınırının aşılmasını sağladı. Bu hız, mobil cihazlar için yeterli olsa da, ethernet’in sunduğu 100Mbps veya 1000Mbps’nin gerisinde kalmaktaydı.

Kullanımdaki en son Wi-Fi standardı olan 802.11ac, teorik olarak 3200Mbps hız sunabiliyor. Bu hız, pratikte ancak yarısı kadar, ancak yine de eskisinden çok daha iyi. Yani donanımlarınız son Wi-Fi standartlarını destekliyorsa, genişbant internetinizin önünde herhangi bir darboğaz yok demektir. Bu, ethernet’in en önemli avantajlarından bir tanesinin ortadan kalktığı anlamına geliyor.

Bununla birlikte Wi-Fi bağlantılarında bahsedilen hızlar, birçok faktörden etkilenebiliyor. Duvarlar, etraftaki diğer radyo sinyalleri, mikrodalga fırınlar ve fazlası, Wi-Fi ağlarının bağlantı kalitesini etkileyebiliyor. Ethernet ise bu durumun aksine, hızlı bir bağlantıyı stabil olarak sağlayabiliyor.

Wi-Fi’dan daha iyi bir performans almak için router’ınızı evinizin merkezindeki bir kısma taşımanız faydalı olabilir. Ancak ne yaparsanız yapın, muhtemelen ethernet’teki kadar tutarlı bir performans elde edemeyeceksiniz.

Peki Wifi mi Ethernet mi?

Peki WiFi mi Ethernet mi?

wifi mi ethernet mi daha hizli 1

Wifi mi Ethernet mi tercih edilmeli? Bu sorunun yanıtı biraz sizin ihtiyaçlarınızda saklı.

Günlük kullanımda Wi-Fi üzerinden bağlanmakla, ethernet üzerinden bağlanmak arasındaki farkı muhtemelen hissetmeyeceksiniz. Bunun için isterseniz speedtest.net sitesini açıp, Wi-Fi ve ethernet bağlantınızın hızını kendiniz test edip, karşılaştırabilirsiniz (ethernet’i test ederken Wi-Fi’ı kapatın – aynı şekilde Wi-Fi’ı test ederken ethernet kablosunu sökün).

Çok oyunculu oyunların meraklısı iseniz ve Wi-Fi bağlantınızda küçük sorunlar yaşıyorsanız, kablolu bağlantı size daha uygun olabilir. Benzer şekilde çok büyük dosyalar indiriyor veya karşıya yüklüyorsanız, kablolu bağlantı kullanmanız daha iyi olacaktır.

Wifi mi Ethernet mi yazımızın sonuna geldik.

Evimizde ve İşyerimizde WiFi güvenliğini sağlamak için yapacaklarınızı 10 Adımda WiFi Güvenliği yazımızda bir araya getirdik.

Bir yanıt yazın

Back to top button