Bilim Kurgu filmleriyle hayatımızda yer eden Yapay zeka nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, Yapay zeka (Artificial Intelligence AI) nasıl çalışır, yapay zekanın kullanım alanları nelerdir gibi yapay zeka hakkında tüm soruların cevaplarını yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Yapay Zeka nedir?
Yapay zeka yani Artificial Intelligence (AI), makinelerin karmaşık problemlere insanlar gibi çözümler üretmesini sağlama ile ilgilenen bir bilim dalıdır.
Yapay zeka; insan gibi davranışlar sergileme, sayısal mantık yürütme, hareket, konuşma ve ses algılama gibi birçok yeteneğe sahiptir.
Yapay Zekanın amacı nedir?
Yapay zeka alanında yapılan çalışmalarda amaçları şöyle sıralayabiliriz:
- İnsan beyninin fonksiyonlarını bilgisayar modelleri yardımıyla anlamaya çalışmak.
- İnsanların sahip olduğu zihinsel yetenekleri, bilgi kazanma, öğrenme ve buluş yapmada uyguladıkları strateji, metot ve teknikleri araştırmak.
- Bu öğrenme metotlarını formel hale getirmek ve bilgisayarlarda bilgi sistemleri halinde uygulamak.
- İnsanlarını bilgisayar kullanımını kolaylaştıracak insan/bilgisayar ara birimleri geliştirmek.
- Belli bir uzmanlık alanı içindeki bilgileri bir ‘bilgi sistemi’ (veya ‘uzman sistem’) halinde toplamak.
- Geleceğin bilgi toplumunun kurulmasında önemli rol oynayacak ‘genel bilgi sistemleri’ geliştirmek.
- Yapay zeka iş yardımcıları ve ‘zeki robot timleri’ geliştirmek.
- Bilimsel araştırma ve buluşlarda faydalanmak üzere, ‘araştırma yardımcıları’ geliştirmek
Yapay zeka nasıl ortaya çıkmıştır?
Yapay zekâ kavramının geçmişi modern bilgisayar bilimi kadar eskidir. Fikir babası, “Makineler düşünebilir mi?” sorunsalını ortaya atarak makine zekâsını tartışmaya açan Alan Mathison Turing’dir. 1943’te II. Dünya Savaşı sırasında Kripto analizi gereksinimleri ile üretilen elektromekanik cihazlar sayesinde bilgisayar bilimi ve yapay zekâ kavramları doğmuştur.
İlk önemli gelişmeyse 1997 yılında IBM (International Business Machines)’in ürettiği Deep Blue adlı bilgisayar, dünyanın en ünlü satranç ustası Garry Kasparov’u yenmesiyle gerçekleşti.
Yapay zeka mucidi kim? Yapay zeka terimi ilk defa kim tarafından kullanılmıştır?
Yapay zeka ilk olarak Amerikalı bilgisayar bilimcisi John McCarthy tarafından 1956 yılında Dartmouth Konferansı’nda isimlendirilmiştir.
Yapay Zeka nasıl çalışır?
Yapay zeka, büyük miktarda veriyi hızlı, yinelemeli işleme ve akıllı algoritmalarla birleştirerek çalışır ve yazılımın verilerdeki desenlerden veya özelliklerden otomatik olarak öğrenmesini sağlar. Yapay zeka, birçok teori, yöntem ve teknolojinin yanı sıra aşağıdaki ana alt alanları içeren geniş bir çalışma alanıdır:
Yapay zeka sahibi bir bilgisayar sistemi, mevcut verilerdeki kalıplara dayalı olarak tahminlerde bulunur veya işlemler yapar ve ardından hatalarından ders çıkararak daha doğru tahminler ve işlemler gerçekleştirir.
Yapay Zeka teknikleri nelerdir?
Başlıca yapay zeka teknikleri şunlardır:
- Tavlama Benzetimi (Simulated Annealing),
- Uzman Sistemler (Expert Systems),
- Bilgisayarlı Görme (Computer Vision),
- Konuşma Tanıma (Speech Recognition),
- Yapay Sinir Ağları (ANN: Artificial Neural Networks),
- Bulanık Mantık (Fuzzy Logic),
- Desktek Vektör Makinesi (Support Vector Machine),
- Genetik Algoritmalar (Genetic Algorithms),
- Kaotik Modelleme,
- Robotik,
- Bunların bir veya birkaçının kullanılmasıyla oluşturulan hibrid (karma) sistemler.
Yapay Zeka nedir yazımıza devam ediyoruz.
Yapay Zekanın alt dalları nelerdir?
Yapay zekanın alt dalları şunlardır;
- Makine Zekâsı (Sembolik Yapay Zekâ)
- Yapay Sinir Ağları (Sibernetik Yapay Zekâ)
- Doğal Dil işleme (Dil ile düşünme)
- Konuşma Sentezi (Yapay Konuşma)
- Konuşma Anlama (Konuşma Analizi)
- Uzman sistemler
- Örüntü Tanıma
- Genetik Algoritmalar
- Genetik Programlama
- Bulanık Mantık
- Çoklu Örnekle Öğrenme (Multiple Instance Learning)
Yapay zeka programlama dilleri nelerdir?
Python
Yapay zeka programlamada en fazla tercih edilen dildir.
Lisp
En eski yazılım dillerinden birisi olan Lisp hala yapay zeka programlamada tercih edilmekte. Lisp yapay zekanın babası John McCarthy tarafından 1958’de icat edildi.
R
R istatistiki amaçlar için data analizi yapmaya ve datayı işlemeye yarayan en etkili dil ve ortamdır.
Prolog
Kullanım rahatlığı bakımından Lisp’e yakın olan Prolog, programların ilişkiler ile ifade edildiği bildirime dayalı bir dildir.
Strips
Strips, otomatik planlama problemi örneklerini ifade etmek için kullanılan bir dildir.
Telefonda Yapay Zeka ne işe yarar ?
İnsanların davranışlarını öğrenen bu teknoloji, tüketicilere daha iyi bir hizmet verebilmek için, mevcut sistemi en iyi şekilde ayarlayıp bizlere sunuyor.
- Kullanıcıların davranışlarını analiz ederek gelecek ihtiyaçları önceden belirleme
- Dokunmatik ekranlardan bizi uzaklaştıran konuşmalar
- Makine görüşü ile ilerlemiş fotoğrafçılık, filmcilik ve imaj işlemleri
Yapay Zeka kullanım alanları nelerdir?
Yapay zekanın uygulama alanları çok hızlı genişlemektedir. Yapay zeka, ilk geliştirilme aşamasında sadece laboratuvarlarda test için kullanılıyordu ancak günümüzde yapay zeka bilimden günlük kullanıma kadar daha sayamayacağımız pek çok alanda kullanılıyor.
Sanal Asistanlar
Apple’ın kullandığı Siri, Google’ın kullandığı Now ve Microsoft tarafından kullanılan Cortana gibi kişisel sanal asistanlar artık hemen hepimizin kullandığı başlıca yapay zekaya sahip sanal asistanlardır.
Oyunlar
Bilgisayar ve konsollar için geliştirilen oyunlar da yapay zekanın en çok tercih edildiği bir diğer alandır. Örneğin Far Cry ve Call of Duty gibi oyunların yeni sürümlerinde oldukça üstün yapay zekaya sahip oyun botları yer alır. Bu oyun botları birçok kriteri göz önünde bulundurarak hamlelerine karar verebilir ve kullanıcıların karşısında güçlü birer rakibe dönüşebilir.
Akıllı Arabalar
Google’ın başı çektiği ve Tesla ikinci olmak üzere birçok markanın geliştirdiği sürücüsüz araba modelleri de ileri seviye gelişmiş yapay zekaya sahiptir. Yol durumunu ve trafik durumunu göz önünde bulunduran bu araçlar henüz istenen seviyede gelişmiş olmasa dahi ilerleyen yıllarda insanların araba kullanma sorununu tamamen ortadan kaldırabilir.
Satın Alma Tahmincileri
Google AdSense ve Amazon gibi birçok şirketin kullandığı yapay zeka sayesinde bilgisayar kullanıcılarının daha önce yaptığı aramalar göz önünde bulundurularak isabetli satış önerilerinde bulunulabilir. Bu sistem aynı zamanda internet reklamlarında da kullanılmaktadır.
Dolandırıcılığı Önleme
Gelişmiş Antivirüs yazılımları ve Google gibi büyük arama motorlarının büyük çoğunluğu kullanıcıları aldatacak ve yanıltıcı içeriğe sahip olan sayfaları filtreleyebilmekte ve bunları kullanıcılar için internet ortamından uzaklaştırabilmektedir. Örneğin Google arama motoru, dolandırıcılık için açılan bir web sitesini çok kısa sürede saptayarak saf dışı bırakabilir.
Sohbet ve Destek Botları
Kullanıcıların ihtiyacına 7 gün ve 24 saat boyunca cevap vermek için geliştirilen bu botlar sizinle yazılı olarak sohbet edip, istediğiniz alandan bilgi sunabilmektedirler. Henüz bu tip botlar konusunda istenen verim yüksek ölçüde edilemiyor olmasına karşın bu konuda Facebook’un yaptığı atılımlar insanı yapay zekanın işleyişi karşısında hayrete düşürebiliyor.
Güvenlik Sistemleri
Yalnızca tanımlanan kimlik, ses veya yüz ile giriş yapmaya izin verme yetkisine sahip olan güvenlik sistemleri de yapay zekanın kullanıldığı en etkileyici alanlardan biridir. İnsanlar bu tür protokolleri meydana getirirken sıkılırken, makineler hemen sıkılmıyor hem de taviz vermeksizin güvenliği sağlıyor. Ayrıca makineler sosyal mühendislik saldırılarıyla da ele geçirilemiyor.
Müzik ve Seyir Öneri Robotları
Spotify gibi popüler müzik servisleri de bazen yapay zekadan faydalanabiliyor. Örneğin Spotify, sizin dinlediğiniz sanatçılar ve şarkı tiplerini göz önünde bulundurarak size özel ve beğenebileceğiniz yeni şarkılar önerebiliyor.
Akıllı Ev Sistemleri
Akıllı ev sistemleri konusunda da artık yavaş yavaş yapay zekaya doğru adım atılıyor. Akıllı ev sistemi dışarıdaki hava ile evinizin içerisindeki havayı karşılaştırarak ısıtma veya soğutma sistemini manuel olarak ayarlayıp tasarruf yapmanıza yardımcı olabiliyor.
Yapay zekanın zararları var mı?
Cambridge Üniversitesi Varoluşsal Risk Araştırması Merkezi’nden (https://www.cser.ac.uk) Shahar Avin BBC’ye yaptığı açıklamada, raporda yapay zekanın uzak bir geleceğe dair ortaya koyduğu tehditlerden ziyade, şu an getirdiği ya da önümüzdeki beş yıl içinde getirebileceği tehditlerin ele alındığını söyledi.
Yapay zekada özellikle endişe verici olan, rehberlik eden ya da bir insan örneği olmadan, insanüstü seviyelerde zekaya sahip olacak şekilde eğitilmeleri.
Yapay zeka vatandaşlar, organizasyonlar ve devletler için risklerin büyüklüğünü değiştirecek. Suçlular makineleri hacklemek ya da şifre çalmak üzere insan kapasitesi seviyesinde eğitebilir ya da gözetleme, fişleme ve baskı amacıyla kullanılabilir. Güvenlik üzerindeki etkileri çok büyüktür.
Yapay Zeka nedir yazımız sona erdi.
İnşaat sektöründe son yılların trendi akıllı ev sistemi nedir, ne işe yarar, Akıllı evlerin avantajları nelerdir ve Akıllı ev sistemi nasıl çalışır buradaki yazımızda ele alacağız.
Yapay zekanın tanımı nedir?
Yapay zeka yani Artificial Intelligence (AI), makinelerin karmaşık problemlere insanlar gibi çözümler üretmesini sağlama ile ilgilenen bir bilim dalıdır.
Yapay zekanın amacı nedir?
Yapay zeka; insan gibi davranışlar sergileme, sayısal mantık yürütme, hareket, konuşma ve ses algılama gibi birçok yeteneğe sahiptir.
Yapay zekayı kim geliştirdi?
Yapay zeka ilk olarak Amerikalı bilgisayar bilimcisi John McCarthy tarafından 1956 yılında Dartmouth Konferansı’nda isimlendirilmiştir.